Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ
Προκαλούν κυβέρνηση - επιχειρηματίες

Ταυτίζονται οι απόψεις μας με του πρωθυπουργού για τις τιμές, λέει ο πρόεδρος του ΣΕΒ

Την ώρα που τα λαϊκά εισοδήματα «στενάζουν» κάτω από το διογκούμενο κύμα των ανατιμήσεων, η κυβέρνηση, σταθερή στις θέσεις που κωδικοποιούνται στην παραπέρα αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών, ουσιαστικά προαναγγέλλει και νέες επιδοτήσεις - παραχωρήσεις στο κερδοσκοπικό κεφάλαιο. Χτες, ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλος, με κατηγορηματικό τρόπο δήλωσε ότι η αισχροκέρδεια θα αντιμετωπιστεί με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας! Ο ίδιος, ο οποίος πριν λίγες μέρες, έκανε λόγο περί «λιστών», ισχυρίστηκε ότι η αγορά είναι ελεύθερη και δεν μπορεί να μπει σε καθεστώς «διατίμησης και διαταγών», καθιστώντας σαφές, ότι η κυβέρνηση, σε καμία περίπτωση δεν προτίθεται να περιφρουρήσει τα λαϊκά εισοδήματα, αλλά αντιθέτως θα ενισχύσει την περιβόητη ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Αναφορικά, δε, με τις ανατιμήσεις των επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, (ΔΕΗ, ΟΤΕ, κ.ο.κ.), ο υπουργός Ανάπτυξης είπε -ειδικά για τη ΔΕΗ που προσφάτως αύξησε τα τιμολόγια κατά σχεδόν 4%- ότι αυτά κινούνται στα όρια του πληθωρισμού, και ως εκ τούτου κατά τον Α. Τσοχατζόπουλο, δεν προκύπτει ζήτημα.

Βέβαια, αυτή η αγορά που ... αυτορρυθμίζεται και λειτουργεί ρολόι για να κατακλέψει τα πλατιά λαϊκά στρώματα, μόνο για φέτος, έχει προβεί τουλάχιστον δύο φορές σε ανατιμήσεις μιας σειράς προϊόντων, χωρίς να υπολογίζεται και η προς τα πάνω στρογγυλοποίηση του ευρώ. Το παραπάνω το ομολόγησε ο υπουργός, αδράχνοντας την ευκαιρία, να χαρακτηρίσει ούτε λίγο - ούτε πολύ τον ελληνικό λαό ανόητο, που δεν εκτιμά το ευρώ «που είναι βαρύ νόμισμα και τις υποδιαιρέσεις του»! Είναι θέμα νοοτροπίας, ανέφερε ο Α. Τσοχατζόπουλος.

Ο ΣΕΒ

Χτες, επίσης, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλος, με δηλώσεις του αμέσως μετά από τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, και τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη, εξέφρασε τη θέση ότι καλύτερος «τρόπος ελέγχου του πληθωρισμού είναι ο ανταγωνισμός και οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς», συμπληρώνοντας ότι οι απόψεις του ΣΕΒ ταυτίζονται με τις πρωθυπουργικές τοποθετήσεις επί του θέματος. Σε ό,τι αφορά τους μισθούς, υποστήριξε την άποψη ότι «οι μισθοί είναι καλυμμένοι», παραπέμποντας στο ότι «η γενική συλλογική σύμβαση εργασίας έχει προβλέψει και υπερκαλύπτει τον πληθωρισμό»...

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χτες και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Χ. Φώλιας, ο οποίος ανήγαγε την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας σε «πανάκεια» για τη συγκράτηση των τιμών, ενώ καταφέρθηκε κατά των ΔΕΚΟ, οι οποίες πρώτες σέρνουν το χορό των ανατιμήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ