Παρασκευή 31 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Πάντα επίκαιρο το μήνυμα της θυσίας του Μπελογιάννη

Ενα μνήμα απλό. Πάνω χαραγμένος ένας αετός, ένα όνομα και μια ημερομηνία. Ο αετός συμβολίζει με τον καλύτερο τρόπο το πρόσωπο που άκουγε στο όνομα Νίκος Μπελογιάννης. Ενας πραγματικός αετός της εργατικής τάξης της Ελλάδας, της επανάστασης και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η ημερομηνία είναι η μέρα που εκτελέστηκε. Χτες εκατοντάδες μαζεύτηκαν στο Γ` Νεκροταφείο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Αχτιδικής Επιτροπής Κοκκινιάς - Κορυδαλλού του ΚΚΕ, γύρω από το μνήμα με τον αετό για να τιμήσουν τη μνήμη του κομμουνιστή, που πριν 48 χρόνια δολοφονήθηκε από βόλια των Αμερικανών και των ντόπιων συνεργατών τους, του παλατιού, αλλά και αυτών που ονομάζονταν τότε κεντρώες δυνάμεις.

Οι συγκεντρωμένοι στο Γ` Νεκροταφείο μαζεύτηκαν στην είσοδο και με πορεία, που επικεφαλής ήταν τρεις νεολαίοι που κρατούσαν τα στεφάνια, βάδισαν προς το χώρο που αναπαύεται ο αγωνιστής. Κάθε ένας από τους συγκεντρωμένους κρατά και από ένα κόκκινο γαρίφαλο. Το λουλούδι που στα χέρια του Νίκου Μπελογιάννη έγινε σύμβολο του αγώνα. Φτάνοντας στο μνήμα το πετά. Μια μικρή βροχή από κόκκινα γαρίφαλα. Σε λίγο το μνήμα έχει καλυφθεί.

Το λόγο παίρνει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος στη Β` Περιφέρεια Πειραιά. Στην αρχή σημειώνει ότι ημέρα αυτή δεν είναι μόνο μέρα ενός απλού μνημοσύνου ενός κομμουνιστή που έπεσε αγωνιζόμενος για τα ιδανικά του Κόμματος. Είναι μέρα μνήμης για τους παλιούς και γνώσης για τους νέους κομμουνιστές. Στη συνέχεια επισημαίνει ότι το μήνυμα της θυσίας του Νίκου Μπελογιάννη εξακολουθεί να είναι επίκαιρο. Η δολοφονία του, τονίζει, δεν ήταν τυχαία. Αυτοί που τη σχεδίασαν και την εκτέλεσαν ήθελαν να πλήξουν τη συσπείρωση που γινόταν γύρω από το ΚΚΕ λίγο μόλις καιρό μετά τη στρατιωτική, αλλά διόλου πολιτική, ήττα του. Με διαφορετικές αναλογίες, συνεχίζει ο Σπύρος Χαλβατζής, και σήμερα οι δυνάμεις της αντίδρασης - που δεν είναι μόνο αυτό που λέγεται Δεξιά, αλλά και το ΠΑΣΟΚ - προσπαθούν με κάθε τρόπο να υπονομεύσουν την ενωτική πρόταση του ΚΚΕ. Φοβούνται ότι μέσα στην παγωνιά αρχίζουν να ανθίζουν τα φύτρα της πάλης και της αντίστασης, που αν φουντώσουν και λουλουδιάσει το Μέτωπο, μπορεί να μπει φρένο στη λαίλαπα της μετα-ΟΝΕ εποχής και να αρχίσει μια νέα πορεία στην ελληνική κοινωνία. «Μπροστά στο μνήμα του Μπελογιάννη μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι συνεχίζουμε τον αγώνα υπερασπιζόμενοι την πολιτική του ΚΚΕ», κατέληξε.

Στεφάνι εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ κατέθεσε ο Σήφης Κωτσαντής,μέλος της Γραμματείας του Κόμματος και γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά. Στεφάνι κατέθεσαν επίσης εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ ο Δημήτρης Μαυρακάκης, εκ μέρους της «Δημοκρατικής Ενότητας» η πρώην δήμαρχος Νίκαιας Βέρα Νικολαΐδου , από το Σωματείο Θυμάτων Κατοχής «Ο Φοίνικας» η Δέσποινα Κρομυδάκη. Τέλος στεφάνια κατατέθηκαν από την Αχτιδική Επιτροπή Κοκκινιάς - Κορυδαλλού του ΚΚΕ και την Τομεακή Οργάνωση της ΚΝΕ.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απαγγελία από τους συγκεντρωμένους του πένθιμου εμβατηρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ