Παρασκευή 31 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤ. ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ
Αντίσταση η μόνη απάντηση

Συνοδευόμενος από τους συνυποψηφίους του Α. Βερναδάκη και Η. Σταμέλο, επισκέφτηκε και συζήτησε με τους εργαζόμενους της ΔΕΗ στο Ρουφ

Το μήνυμα της αντίστασης και της αντεπίθεσης του λαϊκού κινήματος σε όσα αντιλαϊκά απεργάζονται οι κυβερνώντες για τη μετα-ΟΝΕ εποχή, αντίσταση που θα γίνει ισχυρότερη με την εκλογική ενίσχυση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ μετέφεραν χτες στους εργαζόμενους της ΔΕΗ στο ΡΟΥΦ υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ.

Οι Αντ. Σκυλλάκος, Α. Βερναδάκηςκαι Η. Σταμέλος (οι δύο τελευταίοι συνδικαλιστές στη ΔΕΗ) είχαν με τους εργαζόμενους στον κλάδο μεταφοράς μια ουσιαστική συζήτηση τόσο για τα γενικότερα πολιτικά ζητήματα όσο και για τα όσα γίνονται, αλλά και προγραμματίζονται για τον ευαίσθητο τομέα της ενέργειας, όπως η ΔΕΗ. Ηδη με νόμο που ψηφίστηκε τον προηγούμενο Δεκέμβρη προωθείται η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ενώ μετά τις εκλογές κατόπιν επιταγής των Βρυξελλών οι σχετικές διαδικασίες θα επιταχυνθούν.

Οπως είπε στο χαιρετισμό του ο Η. Σταμέλος με βάση την πορεία ιδιωτικοποίησης, ήδη ο Κοπελούζος εξήγγειλε την ίδρυση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στη Θράκη σε συνεργασία με Αμερικανούς. Μία τέτοια εξέλιξη, σημείωσε, θα οδηγήσει σε συρρίκνωση της ΔΕΗ και σε μείωση του προσωπικού της κατά 10.000-12.000, ενώ όσοι παραμείνουν θα γευτούν την πλήρη αναδιάρθρωση των εργασιακών τους σχέσεων.

Ο Α. Βερναδάκης, συνεργαζόμενος με το ΚΚΕ εκ μέρους της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, υπογράμμισε ότι η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης έχει οδηγήσει σε τέτοια καθήλωση τους μισθούς που αυτοί αντιστοιχούν στις αποδοχές του 1985, ενώ την ίδια ώρα οι λίγοι και εκλεκτοί θησαυρίζουν με αμείωτο ρυθμό. Κάλεσε δε τους συναδέλφους του να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ γιατί έτσι η ψήφος τους θα μείνει στην Αριστερά και θα δημιουργηθεί το αντίπαλο δέος στη σημερινή κατάσταση.

Η ψήφος στο ΚΚΕ, είπε στην ομιλία του ο Αντ. Σκυλλάκος, θα βοηθήσει στο να γίνουν πιο αποτελεσματικοί οι αγώνες των εργαζομένων, καθώς αυτοί θα έχουν στο πλευρό τους έναν ενισχυμένο σύμμαχο. Επίσης θα σταλεί ένα μήνυμα προειδοποίησης στους κυβερνώντες, ενώ θα ανοίξει και ο δρόμος για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στη χώρα μας.


Ο ομιλητής αναφέρθηκε και στο ασφαλιστικό και χαρακτήρισε υποκριτικό το ενδιαφέρον που δείχνουν τα δύο μεγάλα κόμματα, αφού απεργάζονται σχέδια που σε κάθε περίπτωση θα βλάψουν τους ασφαλισμένους. Οι κυβερνήσεις και των δύο κομμάτων, είπε, έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να καταληστέψουν τα ταμεία. Ετσι τα ανάγκαζαν για χρόνια να καταθέτουν άτοκα τα αποθεματικά τους στις τράπεζες, με αποτέλεσμα να πλουτίζουν οι τραπεζίτες. Τώρα μάλιστα θέλουν να παίξουν τα λεφτά των ασφαλισμένων στον τζόγο του Χρηματιστηρίου με άμεσο κίνδυνο για την περιουσία των ταμείων.

Ο Αντ. Σκυλλάκος κατήγγειλε ότι εργοδοτικές εισφορές τρισεκατομμυρίων χαρίζονται στους εργοδότες, ενώ από το αρκετά μεγάλο ποσοστό ανασφάλιστων εργαζόμενων (Ελλήνων και ξένων) τα ταμεία χάνουν πολύτιμα έσοδα. Χρειάζεται, κατέληξε, τριμερής χρηματοδότηση (εργαζόμενοι, εργοδότες, κράτος) και μάλιστα να αυξηθεί η αναλογία των εργοδοτών, η οποία είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αναφερόμενος στη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου, είπε ότι αυτό ενοχλεί το κατεστημένο και γι' αυτό θέλουν να το συκοφαντήσουν. Παλιά, είπε χαρακτηριστικά, μας κατηγορούσαν ότι είμαστε μόνοι μας και δε μας θέλει κανένας, τώρα τους πειράζει που γίνονται συνεργασίες. Ολα αυτά, τόνισε, δείχνουν ότι φοβούνται το λαϊκό μέτωπο και γι' αυτό το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για τη διεύρυνσή του και την ενίσχυσή του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προκύπτουν πολιτικά, ηθικά ζητήματα και ευθύνες (2011-01-29 00:00:00.0)
Ζητάνε δουλιά, τους δίνουν ανεργία (2004-12-09 00:00:00.0)
Αντίσταση στα αντιασφαλιστικά σχέδια (2001-10-04 00:00:00.0)
Θυσία στο βωμό του κέρδους (2001-01-11 00:00:00.0)
Μόνο αν κατοχυρωθούν και διευρυνθούν τα ατομικά δικαιώματα (2000-04-03 00:00:00.0)
Ξέμεινε... πάλι από ρευστό (1996-01-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ