Παρασκευή 31 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η πραγματικότητα τους διαψεύδει

Ειδική αναφορά έκανε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ στη σοβαρή διάσταση που υπάρχει ανάμεσα σ' αυτά που τάζουν από τα μπαλκόνια τα κόμματα του δικομματισμού και την πραγματικότητα. Σε ό,τι αφορά μάλιστα το περίφημο «δημοκρατικό έλλειμμα» στην ΕΕ, έδειξε με στοιχεία πως η προοπτική είναι ακόμα πιο δυσοίωνη.

«Το ΠΑΣΟΚ, είπε, ξεπέρασε κάθε όριο πρόκλησης προεκλογικά. Κάτω από το βάρος της λαϊκής αγανάκτησης που τη νιώθει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και αλίμονο να μην την ένιωθε, προχώρησε σε εντελώς προκλητικές τοποθετήσεις και υποσχέσεις στον ελληνικό λαό, ότι θα κτίσει ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος. Και ότι εν πάση περιπτώσει ήρθε το τέλος των θυσιών και μπαίνουμε στο δρόμο της κοινωνικής πολιτικής.

Η ΟΝΕ ήταν η αρχή. Ερχονται χειρότερες μέρες, αν δε βάλουμε φρένο, εάν δεν αντισταθούμε, αν δεν αντεπιτεθούμε, όπως λέμε εμείς, γιατί η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση.

Πρώτα - πρώτα το ΠΑΣΟΚ κρύβει από τον ελληνικό λαό τις ειλημμένες αποφάσεις που έχει. Είναι χαρακτηριστικό το θέμα που αφορά το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα. Κρύβει το γεγονός, ότι τις ανατροπές τις έχει ξεκινήσει και θα τις ολοκληρώσει ταχύτατα.

Είναι σαν αυτό που λέει ο λαός μας "να σε κάψω Γιάννη να σε αλείψω λάδι". Αφού ανέτρεψε τις εργασιακές σχέσεις, γκρεμίζει κατακτήσεις. Αφού έχει ρίξει το εισόδημα του ελληνικού λαού, που βρίσκεται τώρα στις αρχές ή στα μέσα της δεκαετίας του '80, σε όλα τα επίπεδα, σε ό,τι αφορά το εισόδημα και το βιοτικό επίπεδο του λαού, λέει ότι θα δώσει ορισμένα ψίχουλα.

Ετσι αυτή τη στιγμή μου έρχεται στο νου αυτό που έκανε προεκλογικά, για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους, στους Ελληνες που προέρχονται από τον Πόντο, στους Ρωσοπόντιους όπως τους λέμε - Ελληνες βεβαίως είναι - να τους τάξει ότι θα τους δώσει 11 εκατομμύρια. Τι να αγοράσουν με 11 εκατομμύρια; Ούτε γκαρσονιέρα δεν αγοράζεις. Και δε βλέπει τη δυσαρέσκεια που έχουν αυτοί οι άνθρωποι που προσκλήθηκαν για ιδιαίτερους και στενοκομματικούς πολιτικούς σκοπούς, δε βλέπει αυτή τη δυσαρέσκεια που πολύ δικαιολογημένα φούντωσε μετά τη δολοφονία αυτού του νεαρού παιδιού. Και οι άνθρωποι αυτοί βιώνουν από τις ίδιες τις συνθήκες τα πράγματα με ιδιαίτερη ευαισθησία.

Δεν ήταν προκλητικό παραμονές των εκλογών να τάξει στους Ελληνες φαντάρους 3.000 δρχ. το μήνα από 1.000 δρχ. που ήταν; Γιατί δήθεν τώρα απέδωσαν οι θυσίες του λαού και τώρα άνοιξε τα ταμεία;

Σε προκλητικότητα το συναγωνίστηκε και η Ν.Δ., η οποία μάλιστα προσπαθεί να ψαρέψει στα θολά νερά, στην αγροτιά, που έχει δεχτεί συντριπτικά πλήγματα, αλλά και σε άλλα τμήματα του λαού μας, μικρομεσαία κλπ.

Δε θα ήθελα να μιλήσω αναλυτικά λόγω χρόνου, αλλά μας προκαλούν αγανάκτηση τα λόγια της ΝΔ π.χ. απέναντι στην αγροτιά. Κάτι λέει για τα καύσιμα, κάτι λέει για τα επιτόκια και βγαίνει μάλιστα και με τη "φούσκα" - θα έλεγα, γιατί για τη ΝΔ είναι "φούσκα" - ότι θα αυξήσει τις συντάξεις! Στους εργατοϋπαλλήλους μάλιστα μιλάει και για 150.000 δρχ. το μήνα!!

Η ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ συμφωνούν για τις ποσοστώσεις στα αγροτικά προϊόντα. Συμφωνούν με το άδικο και αντιλαϊκό σύστημα τιμών και επιδοτήσεων. Συμφωνούν με τη συγκέντρωση γης σε λίγα χέρια. Συμφωνούν με τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας.

Τα μέτρα που εξαγγέλλει η ΝΔ για την αγροτιά, τελικά θα τα επωφεληθούν ανώτερα μεσαία στρώματα της αγροτιάς. Η φτωχή, η λαϊκή αγροτιά, δεν έχει να κερδίσει τίποτα απ' αυτά. Γι' αυτό λέμε ότι περίσσεψε η δημαγωγία και γι' αυτό θεωρούμε ότι ο ελληνικός λαός τώρα πια, τουλάχιστον σε ένα μεγάλο τμήμα που καταλαβαίνει ορισμένα πράγματα, μπορεί και πρέπει να κάνει το διαφορετικό απ' ό,τι έκανε το '96. Και οι διεργασίες που υπάρχουν στη συνείδηση του ελληνικού λαού να εκφραστούν και στην κάλπη.

Δέχονται την ειδική πλειοψηφία

Και με την ευκαιρία για να ολοκληρώσω και αυτό το λέω και προς την κυβέρνηση Σημίτη, που λέει ότι διαπραγματεύεται και προς τη ΝΔ, η οποία λέει ότι η ίδια έχει μεγάλη διαπραγμάτευση, εάν γίνει κυβέρνηση στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και στα άλλα κόμματα που πιστεύουν πάρα πολύ στην τεχνική και στην ικανότητα της διαπραγμάτευσης, θέλω να αναφέρω κάτι που ήταν γνωστό, δε μας εκπλήσσει, αλλά ίσως δεν είναι γνωστό στους δημοσιογράφους.

Απ' όσο ξέρουμε, η ελληνική κυβέρνηση είχε στείλει τις προτάσεις της για τη Διακυβερνητική, όπου θα συζητήσουν πώς θα παίρνονται αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η ελληνική κυβέρνηση έκανε κάποιες "κόνξες" - να πω αυτή τη λαϊκή έκφραση - από την αρχή. Τώρα όμως πάει με το ρεύμα του συρμού, γιατί αυτό συμφέρει και την ελληνική πλουτοκρατία και δέχεται την επέκταση της ειδικής πλειοψηφίας και μάλιστα μιλάει να υπάρχει ειδική πλειοψηφία στο 60% και σε αριθμό χωρών και με πληθυσμιακά κριτήρια.

Επομένως και το ζήτημα της διαπραγμάτευσης τελειώνει. Κατ' αρχήν διαπραγμάτευση μπορεί να κάνει αυτός που αντιστέκεται και παλεύει, όχι αυτός που συμμορφώνεται και συμφωνεί και υποτάσσεται. Αλλά εν πάση περιπτώσει ήδη η ελληνική κυβέρνηση δρομολογεί και κάνει τις δικές της προτάσεις με επέκταση ειδικής πλειοψηφίας.

Θα μου πείτε, θα υπάρξει και ένα κερασάκι σε αυτή την τούρτα για να μαλακώσει την κατάσταση. Το κερασάκι είναι - απ' ό,τι φαίνεται θα πει - ότι το Ευρωκοινοβούλιο να έχει περισσότερες δικαιοδοσίες, π.χ. στη νομοθετική ρύθμιση. Λέτε και άλλο ΚΟΜΙΣΙΟΝ και τα άλλα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άλλο το Ευρωκοινοβούλιο! Αυτά είναι αστεία πράγματα, διότι και τις νομοθετικές ρυθμίσεις μπορούν να τις καταπιούν ή στην πράξη να τις αναιρέσουν από τη στιγμή που το κυρίαρχο στοιχείο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στην οικονομία, στην κοινωνία, στο πολιτικό σύστημα είναι το καπιταλιστικό κέρδος. Γι' αυτό εμείς μιλάμε για λαϊκή οικονομία, για να παλέψουμε να μην είναι "πυξίδα" και κυρίαρχο κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος.

Ηδη η κυβέρνηση, παραμονές των εκλογών εργάζεται εντατικά για να αποφασίζει το Διευθυντήριο σε βάρος όλων των χωρών. Κι αυτό δηλαδή το χαρτί όποια αξία είχε, η κυβέρνηση το ξεπουλάει. Τι λέει λοιπόν στον ελληνικό λαό; Περί κοινωνικού προσώπου και όλα τα άλλα...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ