Παρασκευή 31 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η δική μας πρόταση

«Υπάρχει διέξοδος, αρκεί τα φτωχά λαϊκά στρώματα και η νεολαία να εμπιστευτούν τις δυνάμεις που διαθέτουν, την πείρα τους, ώστε να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για να συγκροτηθεί το αντίπαλος δέος, δηλαδή το Λαϊκό Μέτωπο, που αντιπαρατίθεται στην πλουτοκρατία και στις ιμπεριαλιστικές επιλογές», τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, παρουσιάζοντας στοιχεία της πρότασης του ΚΚΕ.

«Αυτή, συνέχισε, θα είναι η αρχή για να διαμορφωθεί πιο καθαρά στην πορεία η λαϊκή υπερδύναμη, η λαϊκή μαχόμενη πλειοψηφία που θα διεκδικήσει μια πραγματική λαϊκή εξουσία, ικανή και αποφασισμένη να αναμετρηθεί με τα μονοπώλια, το μεγάλο κεφάλαιο, ώστε θα δημιουργήσει τις κοινωνικές και πολιτικές προϋποθέσεις να πάψει να είναι κυρίαρχο κίνητρο παραγωγής και οργάνωσης της οικονομίας το καπιταλιστικό κέρδος.

Οι διεθνείς εξελίξεις δεν πρόκειται να μείνουν ακίνητες και αναλλοίωτες. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι και στις άλλες χώρες της ΕΕ θα αναγεννηθούν μεγάλα λαϊκά κινήματα. Ηδη συσσωρεύονται δυνάμεις μέσα από τις αντιστάσεις που προβάλλει ο γαλλικός λαός, οι λαοί της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης διαμορφώνονται εστίες αντίστασης, γεγονός που αποκρύπτεται από την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Αλλά και οι λαοί των Βαλκανίων δε θα κάτσουν με σταυρωμένα χέρια. Πριν λίγες μέρες έγινε μαχητική μαζική διαδήλωση στην ΠΓΔΜ κατά του ΝΑΤΟ.

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση θα συναντά όλο και περισσότερα εμπόδια από τους λαούς, ενώ οι ανταγωνισμοί και οι αντιμαχίες ανάμεσα στον ηγετικό της πυρήνα θα προσθέσουν νέες εμπειρίες στους λαούς για τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ και για τις σχέσεις εξάρτησης και καταπίεσης που ισχύουν στο εσωτερικό της.

Η πρόταση του ΚΚΕ δεν είναι εύκολη, απαιτεί κόπους και θυσίες. Οπως απαιτεί πολύ λιγότερο κόπο και θυσίες από αυτές που επιβάλλει η προσαρμογή στη σημερινή τάξη πραγμάτων.

Εχοντας πρόταση προοπτικής, πρόταση εξουσίας, αποκτάμε τη δυνατότητα να διαμορφώνουμε και ρεαλιστικές θέσεις και αιτήματα σήμερα, τα οποία απαντούν στα καθημερινά πιεστικά προβλήματα.

Βασικές κατευθύνσεις

Οι βασικές κατευθυντήριες θέσεις μας για την προοπτική που έχει ανάγκη ο τόπος είναι:

Η συγκρότηση του τομέα της λαϊκής οικονομίας, που στηρίζεται και προωθείται από τη λαϊκή εξουσία. Αυτός ο τομέας θα μπορεί να κατακτά το αναγκαίο επίπεδο και ικανότητα παραγωγής, διανομής, στο βαθμό που ο κάθε εργαζόμενος, ο λαός μας συμμετέχει ενεργητικά, έχει τα μέσα και τα εργαλεία άσκησης ουσιαστικού κοινωνικού, εργατικού ελέγχου. Καμία εξουσία δεν μπορεί να σταθεί με επάρκεια και ικανότητα, αν δε στηρίζεται στη λαϊκή συμμετοχή, στην ενεργητική και συνειδητή πρωτοβουλία του λαϊκού παράγοντα.

Κίνητρο της λαϊκής οικονομίας είναι να ανεβάζει τη λαϊκή ευημερία σε υψηλότερα επίπεδα, παίρνοντας υπόψη τις σύγχρονες ανάγκες, τις σύγχρονες δυνατότητες.

Αναπόσπαστα συστατικά πρέπει να είναι η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, η έγκαιρη αξιοποίηση και πλατιά εφαρμογή των επιτευγμάτων της, τόσο στην παραγωγή όσο και στις υπηρεσίες. Εντελώς αναγκαία είναι η σχεδιασμένη ανάπτυξη των μέσων παραγωγής, η ανάπτυξη της παραγωγικότητας της εργασίας, η κάθετη σύνδεση της μεταποίησης με την αγροτική παραγωγή. Ιδιαίτερα στην περίοδο που ζούμε αποκτά μεγάλη σημασία η ανάπτυξη των μεταφορών, των διάφορων τομέων των υπηρεσιών που αφορούν τον εργαζόμενο, τη λαϊκή οικογένεια. Η ολόπλευρη ανάπτυξη των ημιαστικών περιοχών και η αναβάθμιση της ζωής στην ύπαιθρο είναι απόλυτη αναγκαιότητα. Σ' αυτά τα πλαίσια μπορεί να αντιμετωπιστεί η αποσυμφόρηση των μεγάλων αστικών κέντρων. Εννοείται ότι η αντιπλημμυρική, η αντισεισμική προστασία της χώρας και η προστασία του περιβάλλοντος είναι απόλυτης προτεραιότητας ζητήματα.

Η λαϊκή οικονομία δεν είναι μια αφηρημένη έκφραση. Στηρίζεται στην κρατική - λαϊκή ιδιοκτησία των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, στην κρατική - λαϊκή οργάνωση και διεύθυνση της παραγωγής στα ορυχεία, στην ενέργεια, στην ύδρευση, στις τηλεπικοινωνίες, στις μεταφορές, σε βασικούς κλάδους της μεταποίησης, στο σύστημα συγκέντρωσης και διοχέτευσης οικονομικών και υλικών πόρων, στο εξωτερικό εμπόριο, στο συγκεντρωμένο δίκτυο εμπορίου.

Στη συνεταιριστική λαϊκή παραγωγή, ιδιαίτερα στην αγροτική και σε κλάδους μεταποίησης με χαμηλή συγκέντρωση, με πολιτικές που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της παραγωγικότητάς τους και στην κατεύθυνση της συγκέντρωσή τους.

Στο αποκλειστικά δημόσιο και ενιαίο σύστημα παιδείας, υγείας, ασφάλισης και πρόνοιας.

Στην προώθηση συστήματος λαϊκής στέγης, με προϋποθέσεις κατασκευής που ενσωματώνουν τα σύγχρονα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Στην προστασία της εγχώριας παραγωγής από την ασύδοτη δράση των μονοπωλίων της διεθνούς αγοράς, στην παράλληλη προώθηση εμπορικών συναλλαγών στη βάση αμοιβαίου οφέλους.

Ο σχεδιασμός είναι εργαλείο για να εξασφαλιστούν οι αναλογίες της παραγωγής και κατανομής, ώστε να ικανοποιούνται οι στόχοι της παραγωγής. Να διασφαλίζονται οι λαϊκές ανάγκες. Να αναπτύσσεται η παραγωγικότητα της συνεταιριστικής παραγωγής και οι ανάγκες των συνεταιρισμένων.

Εξασφάλιση μέσων ασφάλειας και άμυνας, καθώς και των μέσων της διεθνούς λαϊκής αλληλεγγύης, η ανάπτυξη σχέσεων με χώρες και περιοχές που αντιστέκονται στη νέα τάξη.

Δύο Ελλάδες

Είμαστε απόλυτα ρεαλιστές και γνωρίζουμε ότι ο διεθνής συσχετισμός είναι αρνητικότατος σε βάρος των λαών και είναι ιδιαίτερα αρνητικός σε βάρος των περισσότερων χωρών που βρίσκονται σε θέση εξάρτησης, είναι υποδεέστερες στα πλαίσια των διεθνών, των διακρατικών καπιταλιστικών οργανισμών ή ιμπεριαλιστικών και κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τη δική μας χώρα. Δε δεχόμαστε καθόλου αυτό που λέει ο πρωθυπουργός, ότι η Ελλάδα είναι ισχυρή.

Για μας η Ελλάδα που υπογράφει τα διατάγματα του πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας και το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα που τρέχει να συνδράμει στην ανατροπή της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς, ή στην παράδοση Οτσαλάν, η Ελλάδα που φιλοξενεί πυρηνικά όπλα και βάζει στο έδαφός της, δεν είναι ισχυρή, δεν είναι η δική μας Ελλάδα.

Η δική μας η Ελλάδα είναι η Ελλάδα του ελληνικού λαού που αντιστάθηκε, αντιστέκεται και περικλείνει μέσα του τεράστιες δυνάμεις αντίστασης και αντεπίθεσης στην πορεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ