Παρασκευή 31 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τι θέλουν να εμποδίσουν μπροστά στις εκλογές;

Ηδιεύρυνση της κοινωνικής αδικίας συνεχίζεται μέσα στη συγκεχυμένη κατάσταση που αναπαράγεται στη συνείδηση του λαού για να ελέγχεται η συμπεριφορά του. Αυτό δε γίνεται τυχαία. Είναι έργο των υποστηρικτών της άρχουσας τάξης και των κομμάτων της. Και όπως πάντα συμβαίνει σε προεκλογική περίοδο, αυτά τα κόμματα έχουν τον πρώτο λόγο και την ευθύνη απέναντι στην εξουσία, για την απρόσκοπτη συνέχιση της κατάστασης και τη διασφάλιση των συμφερόντων της, σε βάρος του λαού και μετά τις εκλογές.

Τα εμπόδια στο λαό για την προσέγγιση της αλήθειας, ορθώνονται το ένα μετά το άλλο. Η στερεότυπη επανάληψη της μονομέρειας των ΜΜΕ, παγιώνει καταστάσεις από τις οποίες δύσκολα ο άνθρωπος μπορεί να διακρίνει την αλήθεια. Οι επιδράσεις των δυσκολιών της καθημερινής ζωής πνίγονται στην πληθώρα των κατασκευασμάτων της ψεύτικης εικόνας για τη ζωή από τα ΜΜΕ. Εμποδίζεται η δυνατότητα στον άνθρωπο για αναζητήσεις και ανάπτυξη προβληματισμού στη βάση των ουσιαστικών για τη ζωή παραμέτρων της κοινωνίας.

Η φαινομενική απάθεια μπροστά σε τέτοιου μεγέθους αντιλαϊκά μέτρα αυταρχισμού, απάνθρωπης συμπεριφοράς, προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, επίδειξης δουλικότητας στους ισχυρούς, διατηρείται στο βαθμό που διατηρείται η κατάσταση σύγχυσης στο λαό. Κατάσταση που αναπαράγουν και φροντίζουν ν' απλώνεται στα λαϊκά στρώματα, σύσσωμοι οι μηχανισμοί των εκμεταλλευτών του λαού, αναγνωρίζοντας σ' αυτή τη φάση το μέγεθος της προσφοράς του ΠΑΣΟΚ, όπως θα έκανε κάθε εξουσία που σέβεται τον εαυτό της.

Η σύγχυση γενικά δημιουργεί χαοτικές καταστάσεις που δε διευκολύνουν τη λογική επεξεργασία, την αξιολόγηση και τη διαμόρφωση ενιαίας άποψης για τα γεγονότα και τις εξελίξεις, που ν' αντιστοιχεί στην αντικειμενική πραγματικότητα. Και εδώ είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα του ΠΑΣΟΚ. Η παρουσία του στην εξουσία έχει τη δυνατότητα να προκαλεί σύγχυση στη συνείδηση του λαού. Σύγχυση που δημιουργείται από τις ακρότητες της διγλωσσίας του στον πολιτικό του λόγο, αλλά και την αντίθεση της ουσίας του χαρακτήρα του (κύριο γνώρισμά του το ακρο-νεοφιλελεύθερο στοιχείο), με το συναισθηματικό φορτίο που διαμόρφωσε στους οπαδούς του τα πρώτα χρόνια της εμφάνισής του, με την άκρατη δημαγωγία του.

Οταν ο λαός άρχισε να δυσκολεύει με τη δράση του, την απρόσκοπτη εφαρμογή της πολιτικής της πλουτοκρατίας, τότε το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της. Με την παρέμβασή του λειτούργησε αποπροσανατολιστικά στο λαϊκό κίνημα. Φρόντισε με την πολιτική ενσωμάτωσης του λαού στο σύστημα να ενισχύσει την εξουσία της πλουτοκρατίας, χρησιμοποιώντας και τη δύναμη της εξουσίας. Ετσι εξασφάλισε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στην πλουτοκρατία, εντείνοντας την εκμετάλλευση του λαού. Διατηρεί δε ισχυρό ανασταλτικό μηχανισμό στις τάξεις του λαϊκού κινήματος, εμποδίζοντας τους αγώνες και τον ταξικό προσανατολισμό του, που δε διαθέτει η ΝΔ.

Από την πλευρά της η ΝΔ, στα πλαίσια της δικομματικής αντιπαράθεσης, υπενθυμίζει συχνά τις μεταμφιέσεις του ΠΑΣΟΚ, για να τονίσει απλά τη δικαίωση των επιλογών της υπέρ της πλουτοκρατίας, αναδείχνοντας την κυριαρχία της (πλουτοκρατίας) σαν τη μοναδική κοινωνική πραγματικότητα και το μονόδρομο των πολιτικών επιλογών που επιβάλλει στην κοινωνία. Αυτό από τη μια συμβάλλει στη διατήρηση της σύγχυσης στο λαό, από την άλλη όμως λειτουργεί σαν στοιχείο αναίρεσης της ίδιας της πολιτικής της υπόστασης. Αναδείχνει την αδυναμία της ν' ανανεώσει το δικό της διαγλωσσικό λόγο, να ξεπεράσει δημαγωγικά το αντίπαλο (στο δικομματισμό) κόμμα, ν' αυξήσει την επιρροή της στο λαό και να δώσει η ίδια προοπτικές στην άρχουσα τάξη. Και δεν μπορούμε να πούμε, ότι η αντιπαράθεση δε γίνεται με προσοχή, γίνεται έτσι που δεν πρόκειται να θιγεί η πολιτική οντότητα του δικομματισμού.

Ηανανέωση, η αναβάθμιση και διεύρυνση της επίδρασης της διγλωσσίας του ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό με την ψεύτικη υποσχεσιολογία, σε συνθήκες έντονης αμφισβήτησης και λαϊκής δυσαρέσκειας, αποτελεί βασικά την προεκλογική τακτική του κυβερνώντος κόμματος. Η πιθανότητα να εκφραστεί και στην κάλπη η λαϊκή δυσαρέσκεια, πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία για τους διαχειριστές της εξουσίας. Πολύπλευρη προσπάθεια ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια του λαού, για την αναζήτηση τρόπων αποτροπής τέτοιου ενδεχόμενου. Η διατήρηση της εξουσίας χωρίς πολλές αμφισβητήσεις με βάση το σημερινό της εκφραστή είναι υποχρέωση όλων των κομμάτων που στηρίζουν την πλουτοκρατία.

Από την άλλη μεριά η δημιουργία συγχύσεων στα λαϊκά στρώματα αναπαράγεται με νέες μορφές και νέα σχήματα από τα αριστερά, με το ΔΗΚΚΙ και τον ΣΥΝ και δεν πρέπει να υποτιμηθεί.

Ομως ανεξάρτητα από τη θέση και το ειδικό βάρος που αναλογεί στο καθένα από τα προαναφερόμενα κόμματα, ο βαθμός αποδοχής τους από την εξουσία, έχει σχέση με την ικανότητά του να συμβάλλει στην αποτροπή της επιρροής, της συνέπειας και της καθαρότητας του πολιτικού λόγου του ΚΚΕ και της ενίσχυσης της πολιτικής του λαϊκού μετώπου. Οι επιλογές της τακτικής τους, κυρίως σε προεκλογικές περιόδους, όπως βεβαίως και σε περιόδους λαϊκών κινητοποιήσεων, χαρακτηρίζονται από την προβολή της αντιΚΚΕ στάσης τους σε συνδυασμό βεβαίως με άσφαιρα πυρά στην κυβερνητική πολιτική.

Ηένταση και διεύρυνση της αντιπαράθεσης προεκλογικά, έξω από θέσεις και προγράμματα, στόχο έχει τόσο τον αποπροσανατολισμό από το τι κρίνεται για το λαό στις εκλογές, όσο και την πρόκληση σύγχυσης σχετικά με το ρόλο του ΚΚΕ. Γιατί γνωρίζουν καλά οι υπηρέτες της εξουσίας, πόσο η δράση του ΚΚΕ, συμβάλλει στο ξεκαθάρισμα του ρόλου των πολιτικών κομμάτων και της σύγχυσης που προκαλεί η δράση τους, στο ξεκαθάρισμα της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας, του πραγματικού από το πλασματικό, του αληθινού από το ψεύτικο. Πόσο τελικά συμβάλλει στη συνειδητοποίηση του μεγέθους της εκμετάλλευσης του λαού από την πλουτοκρατία. Γνωρίζουν επίσης πολύ καλά ότι, πλησιάζει η εποχή, που ο λαός θα φοβάται περισσότερο την πείνα και την ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, τον εξευτελισμό και την κοινωνική απομόνωση, παρά το ΚΚΕ.

Τελικά, στις εκλογές θα φανούν η αντοχή της αποπροσανατολιστικής δυνατότητας των μηχανισμών της εξουσίας και οι προοπτικές αντίστασης του λαού στη διευρυνόμενη κοινωνική αδικία και στη βαρβαρότητα του συστήματος. Και ο λαός μπορεί να δώσει με την ψήφο του τη δική του απάντηση αποδυναμώνοντας τα κόμματα της εξουσίας και ενισχύοντας αποφασιστικά τα ψηφοδέλτια της πλατιάς συμπαράταξης, τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ.


Δ ήμος ΔΗΜΗΤΡΌΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ