Παρασκευή 31 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Α. ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ
Θα νικήσουν οι λαϊκές δυνάμεις

Παίρνοντας το λόγο μετά την Αλέκα Παπαρήγα, εκ μέρους της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, ο Αλέκος Βερναδάκης σημείωσε:

«Ξέρετε πολύ καλά ότι υπάρχουν και γκάλοπ που δεν εμφανίζονται δημόσια. Γκάλοπ που λένε ότι ο ένας στους δύο Ελληνες δεν εμπιστεύεται τα δυο μεγάλα κόμματα, και τα δύο μαζί. Είναι αλήθεια ότι και τα συντηρητικά κόμματα, και εδώ και στην Ευρώπη, με τις νεοφιλελεύθερες προτάσεις σαν συνολικές προτάσεις διαχείρισης της κοινωνίας, το μόνο που έκαναν ήταν να βαθύνουν τη ρήξη του κοινωνικού ιστού, να εντείνουν τον αυταρχισμό και τη βία και βέβαια να αποτύχουν. Τα δε σοσιαλδημοκρατικά κόμματα με τις κεντροαριστερές προτάσεις σαν προτάσεις, και αυτές συνολικής διαχείρισης της κοινωνίας, αυτό που έκαναν ήταν να υποσχεθούν πάρα πολλά βέβαια προεκλογικά, όταν όμως έφτασαν να διαχειριστούν τα πράγματα μέσα σε αυτό το περιοριστικό πλαίσιο το οποίο υπάρχει, μέσα από τις συνθήκες Μάαστριχτ, Αμστερνταμ, τους όρους της ΟΝΕ και τα υπόλοιπα που συνοδεύονται, που τα ξέρετε πάρα πολύ καλά (και δεν έφτανε βέβαια μόνο αυτό αλλά και η ιδεολογική τους αναφορά, η ιδεολογική τους προσήλωση και προσέγγιση στα πράγματα), αυτό που έκαναν ήταν να εφαρμόσουν την ίδια ακριβώς νεοφιλελεύθερη πολιτική. Ετσι και στη χώρα μας η ανεργία αυξάνεται, τα οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά, δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων μπαίνουν στην προκρούστεια κλίνη, το ίδιο συμβαίνει βέβαια και με τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης, άσχετα αν έχουμε 13 σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις, κεντροαριστερές κυβερνήσεις όλων αυτών των κομμάτων.

Εμείς, από την Κομμουνιστική Ανανέωση, επειδή πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει σαφήνεια ως προς την οριοθέτηση και τα μέτωπα, επιλέξαμε και ακούμε από πάρα πολύ κόσμο και από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων ότι πολύ καλά κάναμε, να συσπειρωθούμε στα ψηφοδέλτια του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, που έχει σαφή, οριοθετημένα μέτωπα. Μέτωπα δηλαδή και στη νεοφιλελεύθερη πολιτική, μέτωπα και στις κεντροαριστερές διαχειριστικές προσπάθειες, τις προσπάθειες αυτές που το μόνο που κάνουν είναι να παραπλανούν τον ελληνικό λαό. Δυστυχώς, αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Η μοναδική απόδειξη μιας θεωρίας είναι η πράξη, και στην πράξη αποδεικνύεται ότι όπου εφαρμόζονται αυτά τα σχήματα το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το ίδιο.

Γι' αυτούς τους λόγους, εμείς πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι, ο λαός, τα στρώματα που πλήττονται, πρέπει να επιλέξουν αυτή τη φορά να ψηφίσουν τα ψηφοδέλτια συσπείρωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Νομίζουμε ότι αυτό είναι μια πραγματικά υπεύθυνη στάση, μια στάση απέναντι στους εαυτούς τους, μια στάση απέναντι στους υπόλοιπους εργαζόμενους που πλήττονται, μια στάση υπεύθυνη απέναντι στο λαό.

Μια στάση υπεύθυνη για το δεύτερο γύρο που έρχεται, για τη μετα-ΟΝΕ πολιτική η οποία θα εφαρμοστεί. Ηδη έχουμε τις σκιές, έχουμε την προβολή αυτών που ετοιμάζουν. Δε μένει παρά να μπει και η τρίτη διάσταση, για να το δούμε ολοκληρωτικά από τις 9 του μήνα και μετά. Και βέβαια επειδή θα πρέπει με νωπή την εντολή του λαού να τακτοποιήσουν και τα τελευταία υπολείμματα των δικαιωμάτων, θα γίνει πάρα πολύ σύντομα.

Εμείς λέμε ότι και μετά τις 10 του μήνα θα είμαστε σε αυτό το μέτωπο, θα προσπαθήσουμε να διευρυνθεί προς όλους αυτούς που σήμερα νομίζουν ότι με άλλες διαχειριστικές λογικές και προτασιολογίες μπορούν να βελτιώσουν τα πράγματα, και όχι βέβαια με τη λαϊκή αντίσταση, την αντίσταση των εργαζομένων. Να διευρύνουμε αυτό το μέτωπο. Θα είμαστε και στις 10 του μήνα στο πλευρό των εργαζομένων και όσων πλήττονται από αυτή τη βάρβαρη πολιτική.

Και φυσικά, το μέτωπο αυτό αποτελεί το αντίπαλο δέος, ήδη διαφαίνεται αλλά και μετά τις 10 του μήνα θα είναι ακόμη εντονότερο το αντίπαλο δέος σε αυτή την ασκούμενη πολιτική.

Επιπλέον, νομίζουμε ότι αυτή η φρίκη του πολέμου η οποία μάλλον πηγαίνει για ένα δεύτερο γύρο, αυτή η φρίκη δηλαδή των 78 αν δεν κάνω λάθος ημερών ανελέητων βομβαρδισμών από χιλιάδες αεροσκάφη του ΝΑΤΟ και των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τους 4.000 νεκρούς, τους πολλούς χιλιάδες ακρωτηριασμένους, αυτός ο εφιάλτης, ο παγκόσμιος εφιάλτης, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Νομίζουμε ότι σε αυτό έχουν καθήκον όλοι, ανεξάρτητα από πολιτικά κόμματα και παρατάξεις, να συσπειρωθούν. Να αναπτύξουμε και πάλι ένα αντιπολεμικό-φιλειρηνικό κίνημα. Να εμποδίσουμε ακόμη και μέσα στην Ευρώπη την εξάπλωση του πολέμου, για υπεράσπιση γεωπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.

Πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λάος, οι εργαζόμενοι, όσους έχουμε πλησιάσει μέχρι τα τώρα, έχουν κατανοήσει πλήρως το τι θα συμβεί και θα βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια. Στις 10 του μήνα πιστεύουμε ότι θα νικήσουν οι λαϊκές δυνάμεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ