Παρασκευή 31 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι μετανάστες δεν είναι σκουπίδια

ΖΑΓΚΑΝΑΣ ("ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ"): Κυρία Παπαρήγα, το τελευταίο διάστημα είχαμε δυο γεγονότα κατά τη γνώμη μου αξιοσημείωτα και ήθελα το σχόλιό σας. Το ένα αφορά τη δολοφονία του 18χρόνου Ελληνοπόντιου στη Θεσσαλονίκη. Και το δεύτερο: Κάνατε μια αναφορά, αλλά θα ήθελα να δω πώς ερμηνεύει το ΚΚΕ το ζήτημα των εκλογών στη Ρωσία.

ΑΛ.ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Κατ' αρχήν για το πρώτο. Εχω ακούσει και παράπονα των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων ότι κατά κάποιο τρόπο τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης, φορτώνουν ευθύνες στην Αστυνομία. Εγώ παίρνω και την εξής πλευρά, ότι μπορεί ο συγκεκριμένος αστυνομικός να μην ήξερε ότι το παιδί είναι Ελληνόπουλο που ήρθε με την οικογένειά του στην Ελλάδα, για να ζήσει καλύτερα. Δεν ξέρω αν ήξερε την ταυτότητα του ανθρώπου, δεν ξέρω, μπορεί να κάνω και λάθος. Βλέπετε με τις συνεχείς εκλογικές εξορμήσεις, δεν προσέχουμε ίσως και αναλυτικά πώς τα διαβάζουμε. Αλλά εν πάση περιπτώσει μπορεί να μην ήξερε. Εμείς λέμε το εξής πράγμα: Η ελληνική Κυβέρνηση, η οποιαδήποτε κυβέρνηση, εγώ να προσθέσω και όλα τα Κόμματα, η ηγεσία της Αστυνομίας και άλλων μηχανισμών πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Διότι τέτοιες ομάδες πληθυσμού, οι οποίες κλήθηκαν να έρθουν στην Ελλάδα και αφέθηκαν στη μοίρα τους, όταν συναντιούνται με τέτοια φαινόμενα, είναι πολύ φυσικό να βιώνουν το πρόβλημα και σαν ιδιαίτερο πρόβλημα. Σαν μια ιδιαίτερη δίωξη προς αυτούς. Υπάρχει μια ευαισθησία. Δε νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει ευαισθησία, κατ' αρχήν για τις συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων. Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας συμμετέχει και ενδεχομένως δεν το προσέξατε από την αρχή, ακριβώς μια συναγωνίστριά μας είναι Αρμένισσα, έχει παντρευτεί Ελληνα ήρθαν στην Ελλάδα και αντιπροσωπεύει αυτό το κομμάτι του πληθυσμού μας, το οποίο υποφέρει. Η Ιουλιέτα Αβλαστημίδου - Αζατιάν, ιστορικός. Είναι άνθρωποι με πανεπιστημιακά διπλώματα και είναι χωρίς δουλιά, είναι άνεργοι και κλήθηκαν να έρθουν. Εγώ να πω δεν κλήθηκαν, επέλεξαν να έρθουν γιατί μετά τις ανατροπές, όπως έγιναν, δεν μπορούσαν να ζήσουν εκεί. Πώς τους αξιοποιούμε αυτούς τους ανθρώπους; Οι περισσότεροι έχουν κάνει σημαντικές σπουδές, αλλά και όλοι έχουν μια σημαντική παραγωγική πείρα.

Οι λαοί αφυπνίζονται

Για τα αποτελέσματα της Ρωσίας. Παρά το γεγονός ότι δεν είμαι εξαιρετικά έτοιμη, δεν είχα τον καιρό να μελετήσω, να διαβάσω, να ακούσω γνώμες - σε εμάς συλλογικά διαμορφώνονται οι γνώμες - πρέπει κατ' αρχήν να πούμε ότι εκεί συνασπίστηκαν όλοι -να πω η κυρίαρχη τάξη της Ρωσίας, αυτή η καινούρια τάξη των καπιταλιστών που διαμορφώθηκε- με κοινό υποψήφιο για να αντιμετωπίσουν τις λαϊκές αντιδράσεις, ή τα λαϊκά ξεσπάσματα τα οποία επρόκειτο ή προέβλεπαν ότι θα γίνουν. Τώρα πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση; Κατ' αρχήν η πολιτική η οποία θα ακολουθηθεί, δε θα είναι άλλη από αυτή της οικονομίας της αγοράς και τα πολύ γνωστά πράγματα. Τώρα αν θα καταφέρει η Ρωσία να παίξει ένα ρόλο, έστω τοπικού αντίβαρου στις απαιτήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και στην επεκτατική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, δεν είμαι σε θέση αυτή τη στιγμή να το ξέρω, έχω ορισμένες επιφυλάξεις. Εμείς, παρ' όλη την κατάσταση που υπάρχει στη Ρωσία και το καθεστώς που υπάρχει επιθυμούμε όσο γίνεται περισσότερες χώρες να παίζουν ένα ρόλο, να αντιδρούν εν πάση περιπτώσει στην πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε τελευταία όμως ανάλυση ο ρώσικος λαός είναι αυτός που θα καθορίσει τις εξελίξεις και όχι οι ελιγμοί των πάνω. Πάντως, το μήνυμα που βγαίνει είναι ότι οι λαοί αφυπνίζονται, με δυσκολίες, με πισωγυρίσματα και γι' αυτό έχει σημασία πολιτικές δυνάμεις που ενισχύουν τους λαούς να ανεβαίνουν το βουνό, για να φτάσουν στην κορυφή, αυτές οι δυνάμεις να ενισχύονται.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ ("ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ): Κυρία Παπαρήγα, συγχωρέστε με, δεν κατάλαβα κάτι και θα ήθελα να μου το διευκρινίσετε. Μιλώ για το ατυχές συμβάν στη Θεσσαλονίκη. Αν δεν κάνω λάθος, είπατε ότι ο αστυνομικός δεν ήξερε.

Α.ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Δεν είπα ότι δεν ήξερε. Λέω ότι δεν έχω υπόψη μου αν ήξερε.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ: Δεν είχατε υπόψη σας αν ήξερε την αποδεδειγμένη ελληνικότητα του παιδιού αυτού ή τέλος πάντων την καταγωγή του. Εχει κάποια ιδιαίτερη σημασία αν ήταν Ελληνας ή Αλβανός ή οποιαδήποτε άλλη εθνικότητα;

Α.ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Οχι, καμία σημασία. Αν δεν έγινε καθαρό, καλά κάνατε και το διευκρινίσατε.

Ηθελα να θίξω την εξής πλευρά: Η κυβέρνηση πρέπει να προσέχει πάρα πολύ και είναι και υποχρέωσή της, το πώς συμπεριφέρεται απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, διότι η άλλη άκρη μιας απάνθρωπης πολιτικής είναι να δημιουργούνται στους ανθρώπους αυτούς ορισμένα αισθήματα ή σε άλλους να δημιουργούνται και εθνικιστικές και ρατσιστικές τάσεις. Με την ευκαιρία, όταν η κυβέρνηση πάρα πολλές φορές έχει πει ότι η ανεργία στην Ελλάδα αυξήθηκε λόγω των οικονομικών μεταναστών ή των πολιτικών προσφύγων, το πρόβλημα αυτό σε ένα τμήμα του λαού μας, ευτυχώς είναι πολύ μικρό, μπορεί να συνειδητοποιηθεί ρατσιστικά - εθνικιστικά.

Χρειάζονται φροντίδα, όχι σφαίρες

Και με την ευκαιρία, είχα πάει πριν 10 - 15 μέρες στο Μπραχάμι, εκεί που είναι ο καταυλισμός των Κούρδων. Οι άνθρωποι ζουν σε ελεεινές συνθήκες, με νάιλον σακούλες, κλπ. Δεν έχουν τουαλέτες. Εγώ φοβάμαι, παρότι δεν είναι ανησυχητικά ακόμα τα πράγματα, φοβάμαι ότι οι περίοικοι, ιδιαίτερα όταν θα έρθει το καλοκαίρι, μπορεί να αρχίσουν να νιώθουν ορισμένα προβλήματα, καταλαβαίνετε, διότι δεν υπάρχουν τουαλέτες. Οι άνθρωποι σ' αυτές τις συνθήκες ζουν. Με αυτή την έννοια λέω ότι είμαστε εναντίον της καταστολής από όπου και αν κατευθύνεται, αλλά χρειάζεται πρόσθετη προσπάθεια εκεί που υπάρχουν μειονότητες ή ειδικές κατηγορίες πληθυσμού. Χρειάζεται πρόσθετη προσπάθεια. Αν θέλετε, θα έλεγα ιδιαίτερη μεταχείριση θετική, αλλιώς οι άνθρωποι δε θα μπορέσουν να ζήσουν άνετα και δε θα καλλιεργηθεί αυτό το ενιαίο πνεύμα, το αντιεθνικιστικό και το αντιρατσιστικό, που θέλουμε. Και με την ευκαιρία για τους Κούρδους, σκέφτηκα: Εδώ η κυβέρνηση λέει ότι της περίσσεψαν τροχόσπιτα από τους σεισμούς. Κάποιοι δεν άντεξαν να μείνουν, τους φιλοξένησαν οι οικογένειές τους. Δεν μπορούσε να τους πάει εκεί τροχόσπιτα, όπως έγινε με τους σεισμοπαθείς; `Η εμποδίζεται ενδεχομένως από τη Συμφωνία του Ελσίνκι; Και δεν είναι μόνο το Ελσίνκι, γιατί και προ Ελσίνκι έδειξε μία πάρα πολύ άσχημη συμπεριφορά, με τις γνωστές «σκούπες», κλπ. Αυτό ήθελα να πω.

Δεν είναι θέμα χτυπάω τον Ελληνα, δε χτυπάω τον Αλβανό. Κανένα να μη χτυπήσει ένας αστυνομικός με τη σφαίρα. Πρέπει να βρει άλλο τρόπο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Αλλά ακριβώς αυτές οι κατηγορίες των ανθρώπων που ζουν μεταξύ μας, θέλουν πρόσθετη φροντίδα. Οχι απλώς ίση μεταχείριση, θέλουν πρόσθετη φροντίδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ