Τετάρτη 3 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Γιατί στις εκλογές υποστηρίζουμε ΚΚΕ

Η προεκλογική περίοδος χαρακτηρίστηκε από τις αλληλοκατηγορίες των δύο μεγάλων κομμάτων για τη σημερινή δυσχερή κατάσταση τόσο της όλης οικονομίας όσο και ιδιαίτερα της αγροτικής οικονομίας, για την οποία τα δύο αυτά κόμματα είναι συνυπεύθυνα, αφού ισόχρονα (τα τελευταία 40 χρόνια) κατηύθυναν τις τύχες αυτής της χώρας. Εύκολα διαπιστώνει κανείς την πελώρια διόγκωση της ανεργίας, που τροφοδοτείται σημαντικά και από το γεωργικό τομέα.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δε θέλησαν και δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν στους αγρότες, όπως και σε όλο τον ελληνικό λαό γιατί ένα όνειρο, που καλλιεργήθηκε ιδιαιτέρως στους αγρότες, ότι η προσχώρηση της χώρας στην ΕΟΚ-ΕΕ θα σήμαινε ωφέλειες κυρίως γι' αυτούς, διαψεύστηκε τόσο οδυνηρά από τις γνωστές πια συνέπειες: καταστροφή του πληθυσμιακού, οικονομικού και κοινωνικού ιστού και ερήμωση περιοχών της υπαίθρου, αυξανόμενη εγκατάλειψη μιας ανθούσας και με μεγάλες δυνατότητες γεωργίας, καταστροφή των ίδιων των αγροτών, συνέπειες από τα μέτρα, που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με κοινή ευθύνη δέχτηκαν να εφαρμοστούν στη χώρα μας.

Τέτοια μέτρα ήταν:

  • Η αποδοχή των «σταθεροποιητών», δηλαδή η μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, της παραγωγής των γεωργικών προϊόντων, των τιμών παραγωγού κλπ.
  • Οι ποσοστώσεις, οι συνυπευθυνότητες και τα πρόστιμα.
  • Οι επιδοτήσεις - τα πραγματικά «αργύρια» για να δεχτούμε όλα τα άλλα.
  • Οι σημερινές εισοδηματικές ενισχύσεις αποσυνδεμένες από την παραγωγή και την ποιότητά της, με στόχο ο κάποτε δραστήριος Ελληνας γεωργός, να γίνει τελικά ο θλιβερός βοηθηματούχος της ΕΕ.

Και σήμερα, από την πλευρά των ισχυρών της ΕΕ, στα πλαίσια της αναθεώρησης της ενδιάμεσης ΚΑΠ, απειλείται ο ακόμη μεγαλύτερος περιορισμός της καλλιέργειας του βαμβακιού, η εγκατάλειψη της καλλιέργειας του καπνού και η διακοπή της επιδότησης του λαδιού.

Στις πολύ δύσκολες διεθνείς περιστάσεις που μετά από τεσσαρακονταετή ανάπαυλα δημιουργούνται και πάλι την τελευταία δεκαετία, το ζήτημα της γεωργίας αποκτά και μια εθνική διάσταση. Ενα ελάχιστο (από ποσοτική και ποιοτική άποψη) γεωργικής παραγωγής αποτελεί προϋπόθεση εθνικής επιβίωσης με την έννοια της εξασφάλισης διατροφικής αυτάρκειας, που αποδείχτηκε πολύ κρίσιμος παράγοντας σε προηγούμενους χαλεπούς καιρούς.

Εμείς που ζήσαμε δίπλα στον αγρότη όλη μας τη ζωή, θα ψηφίσουμε το ΚΚΕ, γιατί αυτό τήρησε για δεκαετίες στάση αγωνιστική όχι μόνο γενικότερα αλλά και απέναντι στα παραπάνω προβλήματα. Ακόμα περισσότερο έχουμε λόγο να το ψηφίσουμε και να καλέσουμε κάθε αγρότη να κάνει το ίδιο, αφού σήμερα το ΚΚΕ υποστηρίζει μια πιο επεξεργασμένη πολιτική λαϊκής συμμαχίας, με αφετηρία τις κοινωνικές δυνάμεις, που ανάμεσά τους είναι οι μικρομεσαίοι αγρότες και στην προοπτική οι οργανώσεις τους, με ρεαλιστικούς όρους αλλά και σταθερή θέση στην πλευρά των λαϊκών συμφερόντων, χωρίς αυταπάτες για το χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Βασίλης ΜΠΟΥΦΙΔΗΣ, Σπύρος ΣΕΛΙΑΝΙΤΗΣ
Γεωπόνοι


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ