Τετάρτη 3 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Οχι στις τρομπέτες του Αυνάν - Ναι στην κόκκινη ψήφο

Παρακολουθώντας τους δυο μονομάχους της πράσινης και της μπλε δεξιάς, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, εκείνο που πιότερο από όλα εξοργίζει είναι η ευκολία με την οποία και οι μεν και οι δε, και για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς ιδιαίτερα οι πρώτοι, οι οποίοι ως απερχόμενη κυβέρνηση έχουν πιο άμεσες ευθύνες για την υπάρχουσα πραγματικότητα, άλλα γενικόλογα διακηρύσσουν και άλλα συγκεκριμένα έπραξαν ή στοχεύουν να πράξουν.

Στην πραγματικότητα αυτό που ζητούν από τους πολίτες είναι να διαγράψουν την εμπειρία που προκύπτει από την πραγματική τους ζωή και να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν με βάση τις προφορικές ή έστω γραπτές υποσχέσεις τους.

Πέρα όμως από το γεγονός ότι η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ότι αυτές οι προεκλογικές πάσης φύσεως υποσχέσεις κάθε άλλο παρά τηρούνται στην πράξη, οπότε και η λογική της ψήφου με βάση δήθεν τα προγράμματά τους είναι εξίσου παραπλανητική με τη λογική της ψήφου με βάση το νεαρό της ηλικίας - ο Χίτλερ ίδρυσε το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα του μόλις στα τριάντα του - το μόνιμο χαμόγελο, τη μειλιχιότητα, το τζόκινγκ ή ακόμη την προσφορά κουραμπιέδων. Αποτελεί πρόκληση στη στοιχειώδη νοημοσύνη να μας καλούν να τους κρίνουμε με βάση τα μελλούμενα «οράματά» τους, όταν ούτε εκείνοι είναι παρθένες, λευκές σελίδες, ούτε εμείς κάτοικοι κάποιου άλλου πλανήτη, οι οποίοι θα ζήσουμε στο μέλλον σε μια Πλατωνική Πολιτεία, που θα δημιουργηθεί στο πουθενά εκ του μηδενός.

Επειδή όμως, ούτε καν ως προς αυτό το παραπλανητικό διάβημα που επιχειρούν, έστω και αν αυτό αποτελεί το φόρτε τους, είναι ικανοί να καινοτομήσουν, καλό είναι να τους θυμίσουμε πώς χαρακτήριζαν τους ιδεολογικούς τους, ως προς αυτήν τη μέθοδο του εμπαιγμού, προγόνους ο δικός μας μεγάλος αρνητής της καθεστηκυΐας τάξης, ο Κυνικός Διογένης και οι μεγάλοι επαναστάτες στοχαστές Μαρξ και Ενγκελς.

Ο Διογένης λοιπόν, καταγγέλλοντας το δάσκαλό του Αντισθένη, επειδή πίστευε ότι άλλα δίδασκε και άλλα έκανε στην πράξη, ότι η ζωή του δε συμφωνούσε με τη θεωρία του, τον χαρακτήριζε σαν «τρομπέτα που δεν άκουε τον εαυτό της» (Δίων Χρυσόστομος, 8, 2).

Από την πλευρά τους οι Μαρξ, Ενγκελς, θέλοντας να καταγγείλουν το χάσμα ανάμεσα στο λόγο της κλασικής φιλοσοφίας-ιδεολογίας και την πραγματική ζωή, έκαναν λόγο στη «Γερμανική Ιδεολογία» (τόμος 1, σελ. 330, εκδ. Gutemberg), για «μια σχέση της Φιλοσοφίας και της μελέτης του πραγματικού κόσμου ίδια με εκείνη του αυνανισμού, με τον σεξουαλικό έρωτα». Γι' αυτό πίστευαν ότι αυτή η φιλοσοφία δε ρίσκαρε να φέρει κανένα παιδί στον κόσμο, διότι απλούστατα δε διατηρούσε κανενός είδους σχέση μαζί του.

Ας αρνηθούμε, λοιπόν, να υποκύψουμε στα σαλπίσματα που εκπέμπουν οι τρομπέτες της παραπλάνησης, ας αρνηθούμε να εγκαταλείψουμε τη χαρά που προσφέρει ο πραγματικός έρωτας και τη γνώση που προσφέρει η εμπειρία της πραγματικής μας ζωής και ας τους καταδικάσουμε στην κάλπη, με εκείνο που πιότερο θα τους πονέσει, την κόκκινη ψήφο.


Του
Γιώργου ΡΟΥΣΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καρλ Μαρξ (2014-05-06 00:00:00.0)
Συντονιστείτε στον «902 Αριστερά στα FM» (2011-01-08 00:00:00.0)
Ενας από τους θεμελιωτές της κοσμοθεωρίας του προλεταριάτου {1ο μέρος} (2005-08-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2004-11-27 00:00:00.0)
Συνδημιουργός του μαρξισμού (2004-08-05 00:00:00.0)
Η ΛΑΪΚΗ ΣΟΦΙΑ (1996-12-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ