Τετάρτη 3 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρέμβαση Ουάσιγκτον... μέσω ναρκωτικών

Η Ελλάδα αποτελεί «δίοδο» για τη διακίνηση ναρκωτικών αλλά δεν αποτελεί μία από τις κύριες χώρες διακίνησης προς τις ΗΠΑ. Εν τούτοις, αποτελεί σημαντική δίοδο προς τη Δυτική Ευρώπη, αναφέρει η φετινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το εμπόριο ναρκωτικών και το ξέπλυμα χρήματος ανά τον κόσμο, που καλύπτει το 2003. Το κεφάλαιο που αφορά την Ελλάδα κινείται στο ίδιο επίπεδο με αυτό της περυσινής έκθεσης.

Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, συνεχίζει να αυξάνεται η χρήση ναρκωτικών, μειώνεται η ηλικία των χρηστών και η Ελλάδα έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό θανάτων από υπερβολικές δόσεις ναρκωτικών στην Ευρώπη. Η διακίνηση ναρκωτικών εξακολουθεί να αποτελεί ένα σημαντικό θέμα για την Ελλάδα στον αγώνα της κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Από έρευνες της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών και των ελληνικών αρχών, διαφαίνεται μια δραματική αύξηση στον αριθμό και το μέγεθος εμπόρων ναρκωτικών που δρουν στην Ελλάδα. Αναφέρεται ότι τα εκτενή θαλάσσια σύνορα και τα πολυάριθμα νησιά και σύνορα με χώρες μέσω των οποίων διακινούνται ναρκωτικά έχει καταστήσει την Ελλάδα χώρο διακίνησης ναρκωτικών προς τη Δυτική Ευρώπη, αλλά δεν αποτελεί σημαντική πηγή παραγωγής παράνομων ναρκωτικών.

Η συνεργασία μεταξύ αμερικανικών και ελληνικών διωκτικών αρχών είναι πάρα πολύ στενή και επαγγελματική και η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στα αμερικανικά αιτήματα για νομική αρωγή.

Κατά το 2003, έγιναν σημαντικές συλλήψεις εμπόρων και κατασχέσεις ναρκωτικών, όπως η κοινή επιχείρηση ελληνικών, αμερικανικών, βρετανικών και ισπανικών αρχών τον Ιούνη 2003 για την εξάρθρωση μεγάλου δικτύου θαλάσσιας λαθρεμπορίας, που οδήγησε στην κατάσχεση του πλοίου MV Cork με 3.6 τόνους κοκαΐνης, και στη σύλληψη 10 λαθρεμπόρων.

Η υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών στην Ελλάδα δεν έχει δικό της προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα, ο εξοπλισμός της να είναι απαρχαιωμένος και να μη γίνεται συχνά εκπαίδευση του προσωπικού της. Παρ' όλα αυτά, η κατάσταση βελτιώθηκε το 2003, εν μέρει λόγω των κοινών προγραμμάτων κόστους 2,2 εκατ. δολ. των ελληνικών και των αμερικανικών αρχών. Τα στελέχη των ελληνικών διωκτικών αρχών, σε γενικές γραμμές, δεν είναι καλά εκπαιδευμένα, δεν αμείβονται καλά, δεν εκτιμάται το έργο τους, εργάζονται πολύ, αλλά τα φαινόμενα διαφθοράς είναι σχετικώς χαμηλά. Καλλιεργείται κάνναβη σε μικρές ποσότητες για τοπική κατανάλωση, που αποτελεί το μοναδικό ναρκωτικό που παράγεται παράνομα στην Ελλάδα.

Μέσω της Ελλάδας διακινείται προς τη Δυτική Ευρώπη ηρωίνη από την Τουρκία, χασίς από τη Μέση Ανατολή και ηρωίνη και μαριχουάνα από τη ΝΔ Ασία. Τόνοι μαριχουάνας και μικρότερες ποσότητες άλλων ναρκωτικών εισρέουν λαθραία στη χώρα από Αλβανία, Βουλγαρία και ΠΓΔΜ. Η μαριχουάνα μεταφέρεται στην Ελλάδα με μουλάρια μέσω Αλβανίας, το χασίς ξεφορτώνεται σε απομακρυσμένα σημεία της χώρας με σκάφη ή με φορτηγά που εισέρχονται από τα σύνορα με την Τουρκία και στη συνέχεια, με φέριμποτ διακινείται προς την Ιταλία.

Στο ειδικό τμήμα για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και τα οικονομικά εγκλήματα, η Ελλάδα περιγράφεται ως «ευάλωτη» στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από τη διακίνηση ναρκωτικών, εμπόριο γυναικών, διακίνηση γυναικών και παιδιών, παράνομες πωλήσεις όπλων, εκβιασμούς και παράνομα στοιχήματα, από εγκληματικές οργανώσεις που προέρχονται από χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών και των Βαλκανίων.

Η Ελλάδα δε θεωρείται υπεράκτιο οικονομικό κέντρο, ούτε δρουν σε αυτή ανάλογα κέντρα. Δεν εμπλέκονται κυβερνητικοί παράγοντες στο ξέπλυμα χρήματος. Από το 1995, η ελληνική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει ως έγκλημα το ξέπλυμα χρήματος ασχέτως πηγών, με ποινές φυλάκισης 10 ετών. Το 2003 επικυρώθηκαν από τη Βουλή οδηγίες της ΕΕ για τη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών οργανισμών και των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Προετοιμάζεται επίσης εναρμόνιση με τη νομοθεσία της ΕΕ για το πάγωμα λογαριασμών και κεφαλαίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ