Τετάρτη 3 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Ωρα προσωπικής ευθύνης

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της Αλ. Παπαρήγα στον «Αλφα»

Κάλεσμα στους εργαζόμενους, να βγάλουν οι ίδιοι τα συμπεράσματά τους και να αποφασίσουν αυτοί, με βάση την εμπειρία τους, το εκλογικό ποσοστό του ΚΚΕ, απηύθυνε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια της συνέντευξής της στην εκπομπή του Γ. Αυτιά στον «Αλφα». Το ΚΚΕ, σημείωσε, πρέπει να κάνει περισσότερα, για να γίνει καλύτερο, αλλά πάνω στην κάλπη είναι ευθύνη του ψηφοφόρου η απόφαση. Να αποφασίσει με πρώτο κριτήριο τις θέσεις τού κάθε κόμματος στο πεδίο της οικονομίας.

Αναφερόμενη, ειδικότερα στις εξαγγελίες του Γ. Παπανδρέου για τις αγροτικές συντάξεις, εντόπισε το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δε μίλησε καθόλου για τις προϋποθέσεις, δεν είπε «400 ευρώ η αγροτική σύνταξη», μιλάει για βοήθημα ΕΚΑΣ και όχι για βασική σύνταξη ως δικαίωμα.

Η Αλ. Παπαρήγα επανέλαβε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν πως όποιος κι αν είναι κυβέρνηση στις 8 Μάρτη θα προωθήσει την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και υπενθύμισε ότι ήδη το ΠΑΣΟΚ και προ του Γ. Παπανδρέου είχε θέσει θέμα αύξησης 2 χρόνων μετά τα 65 σαν δυνατότητα. Ο Γ. Παπανδρέου το αύξησε στα 4 χρόνια. Λένε, σημείωσε, «προαιρετικά» στην αρχή και μετά θα το νομοθετήσουν για να μην έχουμε, δήθεν, μαύρη εργασία. Ετσι έκαναν και με τη μερική απασχόληση. Προωθούν αυτά τα μέτρα στη ζωή και μετά έρχεται η «τακτοποίηση».

Για τη «δέσμευση» Καραμανλή ότι δε θα αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης είπε ότι δεν πείθει, γιατί υπάρχουν ήδη οι αποφάσεις της Συνόδου της Λισαβόνας, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει σε ορισμένες χώρες της ΕΕ η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης μέχρι και τα 71.

Μέσω του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, είπε η Αλ. Παπαρήγα, παίρνουν σήμερα πίσω ό,τι έχει απομείνει από τις κατακτήσεις και πάμε για νέες συνθήκες κάτεργου στη δουλιά και την Ασφάλιση. Υπενθύμισε πως όταν λέμε «κοινωνική ασφάλιση» δεν εννοούμε μόνο συντάξεις. Αφορά στις εργασιακές σχέσεις όπου πάνω εκεί οικοδομούνται η συνταξιοδότηση, οι παροχές Υγείας - Πρόνοιας κλπ.

Η Αλέκα Παπαρήγα παρουσίασε την πρόταση του Κόμματος για την Κοινωνική Ασφάλιση, μία πρόταση που, όπως τόνισε, «συνδέεται με την αντίληψή μας πως ό,τι παράγεται σ' αυτόν τον τόπο το παράγουν οι εργαζόμενοι και επομένως πρέπει να παίρνουν όσο γίνεται περισσότερο από τον κόπο τους και στην ασφάλιση».

Πρέπει, συνέχισε, το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης να είναι αποκλειστικά δημόσιο. Δεν μπορούμε να δεχτούμε τους δύο πυλώνες που οικοδόμησε η κυβέρνηση, που πέρασε την επικουρική στον ιδιωτικό τομέα, έδωσε νέα προνόμια στον ιδιωτικό τομέα και έμπασε τον πρώτο πυλώνα - τον, υποτίθεται, δημόσιο - στη σύμπραξη με τον ιδιωτικό, μέσω του Χρηματιστηρίου.

Υποστηρίζουμε ότι πρέπει να υπάρχουν τρεις ασφαλιστικοί φορείς, ένας για εργατοϋπαλλήλους, ένας για αυτοαπασχολούμενους κι ένας τρίτος για τους αγρότες.

Οι ενοποιήσεις των Ταμείων πρέπει να γίνουν με τρόπο που να μην γκρεμιστούν τα Ταμεία και να μην οδηγούν οι ενοποιήσεις σε απώλειες. Αντίθετα, να εξασφαλίζουν άνοδο του επιπέδου.

Το κόστος της ασφάλισης, συμπλήρωσε, πρέπει να το σηκώσουν το κράτος και η εργοδοσία, να μην αυξηθούν οι εισφορές των εργαζομένων και στην πορεία να μειωθούν.

Η Υγεία πρέπει να παρέχεται ισότιμα σε όλους. Τα όρια συνταξιοδότησης πρέπει να είναι 60 για τους άνδρες και 55 στις γυναίκες, παίρνοντας υπόψη την αύξηση της παραγωγικότητας και το γεγονός ότι η εποχή μας απαιτεί χρόνο να ασχοληθείς με κοινωνική, πολιτιστική δραστηριότητα, δεν είναι ανάγκη να δουλεύεις μέχρι το θάνατο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καλεί σε αύξηση ορίων συνταξιοδότησης και ...μοντέλο Χιλής(2012-06-12 00:00:00.0)
«Βόμβα» σε ό,τι απέμεινε από την Κοινωνική Ασφάλιση(2010-07-11 00:00:00.0)
Προσθήκες προς το χειρότερο στο «νόμο Ρέππα»(2007-11-29 00:00:00.0)
Παρουσίασε «νέο μοντέλο» προώθησης αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων(2007-09-11 00:00:00.0)
Με καρμπόν οι προτάσεις τους για τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό(2007-08-26 00:00:00.0)
Συμπαιγνία σε βάρος των γυναικών(2007-07-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ