Τετάρτη 3 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανευρος πολιτικός λόγος παρά την επιστράτευση του ... Μαρξ

Μια εικόνα μακράν της πραγματικής επιχείρησε να φιλοτεχνήσει για το κόμμα του ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, στη χτεσινοβραδινή προεκλογική συγκέντρωση της Αθήνας, την οποία μπορεί οι ομιλίες - που μοιράστηκαν στον Τύπο πριν την έναρξή της - να χαιρέτιζαν ως μεγάλη, ωστόσο δεν ανταποκρινόταν στις προσδοκίες του ΣΥΝ. Την εικόνα ενός κόμματος που αντιστέκεται, που κληρονόμησε τα χαρακτηριστικά της γενιάς της Εθνικής Αντίστασης, ενός κόμματος που εμπνέεται ακόμα και από το ...Μαρξισμό! Ενός κόμματος, όμως, που ακόμα ψάχνει να κατανοήσει τη φύση του συστήματος που ζούμε, όπως δήλωσε και ο Ν. Κωνσταντόπουλος.

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος θυμήθηκε τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, την υψηλή ανεργία, το ξεθεμελίωμα κατακτήσεων. Δε θυμήθηκε όμως τη στάση των δυνάμεων του κόμματός του στο συνδικαλιστικό κίνημα, στους κοινωνικούς διαλόγους, στην υπονόμευση των αγώνων. Ξέχασε πως μέχρι και χτες σε αρχαιρεσίες Συνδικάτων οι δυνάμεις του επέλεξαν τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για να εκφραστούν.

Δεν ξέχασε, βέβαια, το ΚΚΕ. Κάνοντας το μαύρο άσπρο ισχυρίστηκε πως ο Συνασπισμός δεν απαντά στις επιθέσεις της Αλ. Παπαρήγα, για να μη δώσει στους αντίπαλους τη χαρά να βλέπουν μια αριστερά που τσακώνεται μεταξύ της. Προφανώς οι «αντίπαλοι», στους οποίους ο ΣΥΝ έχει δώσει άπειρες χαρές, ούτως ή άλλως, δε χαίρονται καθόλου με τον τρόπο που συνήθως ο ΣΥΝ αναφέρεται στο ΚΚΕ (αυτιστικό, δογματικό κ.λπ.).

Οπως αναμενόταν, ο Ν. Κωνσταντόπουλος επανέλαβε τα περί μονοκρατορίας των ΗΠΑ, που ευθύνονται για τους πολέμους, αλλά αθώωσε παντελώς την ΕΕ, δε βρήκε ούτε μια λέξη κριτικής σε βάρος της. Αναφερόμενος δε στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις, κάλεσε τους πολίτες να σκεφτούν ποιοι ήταν μαζί τους, να σκεφτούν πως δεν ήταν ούτε ο Γ. Παπανδρέου ούτε ο Κ. Καραμανλής. Ομως ο Συνασπισμός διαδήλωνε με το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ στο Σύνταγμα. Ας το σκεφτούν και αυτό αυτοί στους οποίους απευθύνεται ο Ν. Κωνσταντόπουλος.

Μιλώντας για την ΕΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ εστίασε την κριτική του στη διαχείριση, λέγοντας πως «λειτουργεί με έναν τρόπο που δημιουργεί προβλήματα δημοκρατίας». Στη διαχείριση και την έλλειψη θεσμικών αλλαγών εντόπισε και την αιτία των εγχώριων προβλημάτων, ισχυριζόμενος πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αρνούνται κάθε θεσμό που μεταφέρει πραγματικές εξουσίες σε θεσμούς πιο κοντά στον πολίτη και πως αρνούνται να αλλάξουν το εκλογικό σύστημα και να δώσουν τη δυνατότητα στους πολίτες να επηρεάζουν το σύστημα και τον τρόπο διακυβέρνησης! Δε διευκρίνισε, ωστόσο, τι θα πράξει αύριο το κόμμα του, αν π.χ. το εκλογικό σύστημα αλλάξει. Αλλωστε, από το λόγο του Ν. Κωνσταντόπουλου έλειπε η άλλη πρόταση, η διαφορετική.

Τέλος, στα περί οικονομίας καυτηρίασε την αντίληψη πως «ανάπτυξη μπορεί να φέρει μονάχα το ιδιωτικό κεφάλαιο» και πως «μόνη αποστολή του κράτους είναι να εξασφαλίζει στο ιδιωτικό κεφάλαιο τις συνθήκες, που χρειάζεται για να λειτουργεί με μικρό κόστος και μεγάλα κέρδη». Δεν είπε όμως ποια πολιτική αντίληψη αντιπαραθέτει στην προηγούμενη ο Συνασπισμός. Δήλωσε ακόμα πως αυτή η θεωρία εφαρμόστηκε σε όλη την Ευρώπη από το '90 και μετά και έφερε ιδιωτικοποιήσεις, συμπίεση των μισθών, μείωση των κοινωνικών δαπανών, ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας. Αλλά βεβαίως παρέλειψε να πει πως το «ευαγγέλιο» αυτής της πολιτικής, τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ο Συνασπισμός την ψήφισε και με τα δύο του χέρια. Πως αυτής της ΕΕ είναι θιασώτης, σ' αυτήν υποκλίνεται γονυπετής. Πως καταγγέλλει ως «προσκολλημένους στο παρελθόν» όσους κρατούν ψηλά τα μηνύματα των ταξικών αγώνων των εργαζομένων και των λαών της Ευρώπης, αλλά αυτό καθόλου δεν τον εμποδίζει να θυμηθεί προεκλογικά την Ευρώπη του «διαφωτισμού, του μαρξισμού, των πρώτων εξεγέρσεων και επαναστάσεων της εργατικής τάξης».

Στην ίδια συγκέντρωση μίλησε ο Γιάννης Μπανιάς, ο οποίος με έπαρση, θυμίζοντας όσους βλέπουν τη σκιά τους και νομίζουν πως ψήλωσαν, ισχυρίστηκε πως στο πηδάλιο του πλοίου της αριστεράς βρίσκεται σήμερα ο Συνασπισμός των εναλλακτικών προτάσεων και θέσεων, που ξέχασε όμως κι αυτός να τις αναφέρει έστω, αρκούμενος να υποσχεθεί αγώνες για ανατροπή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, χωρίς ούτε καν να σκιαγραφήσει τι είναι αυτό που ο ΣΥΝ οραματίζεται να την αντικαταστήσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ