Τετάρτη 3 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Ο εργάτης δεν μπορεί να είναι αναποφάσιστος

Με τους εργαζόμενους στην καπνοβιομηχανία «ΚΕΡΑΝΗΣ» συνομίλησε χτες ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Β΄ Πειραιά

«Ενας λεφτάς μπορεί να είναι αναποφάσιστος, αφού το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ διαγκωνίζονται για το ποιος θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του καλύτερα. Ομως εσύ γιατί να είσαι; Το 1995 στην απεργία που έγινε στο εργοστάσιο, στις 4 τα χαράματα οι διμοιρίες των ΜΑΤ του σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ ήταν στην πύλη. Δηλαδή, τι είναι αυτό που πρέπει να αποφασίσεις, ποιος θα σε δέρνει καλύτερα όταν ζητάς κάτι παραπάνω στο μεροκάματό σου; Το γκλομπ, είτε πράσινο είναι είτε μπλε, το ίδιο βαρύ πέφτει στο κεφάλι των εργατών και το ίδιο πονάει». Κουβέντες βγαλμένες μέσα από την τεράστια εμπειρία που έχουν συσσωρεύσει εδώ και χρόνια και οι εργαζόμενοι της καπνοβιομηχανίας «ΚΕΡΑΝΗΣ». Ειπώθηκαν από τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη, υποψήφιο βουλευτή του ΚΚΕ στη Β΄ Περιφέρεια του Πειραιά, κατά τη συζήτηση που είχε με εργαζόμενους στη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας του στο εργοστάσιο.

Είναι γεγονός ότι οι εργαζόμενοι της καπνοβιομηχανίας «ΚΕΡΑΝΗΣ» είδαν πολλά από το 1991 μέχρι και σήμερα. Από το 480 που ήταν τότε, σήμερα έχουν απομείνει μόλις 170. Το 1995 μέσα σε μια μέρα ο εργοδότης, χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανέναν και με τις πλάτες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, πέταξε στο δρόμο 180. Τη δραστική μείωση του προσωπικού την καλύπτει προσλαμβάνοντας εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που συνήθως είναι δίμηνες. Προχτές, συγκεκριμένα, προσλήφθηκαν 15 εργαζόμενοι με τέτοια σχέση εργασίας. Σε αυτά να προστεθούν τα χαμηλά μεροκάματα, η ανασφάλεια, η ανησυχία για το αν θα καταφέρουν να πάρουν σύνταξη, όπως ειπώθηκε από τους ίδιους, η ακρίβεια και πάει λέγοντας.

Ο Γ. Μανουσογιαννάκης συνομίλησε με τους εργάτες σε συγκέντρωση που έγινε στο κυλικείο και στη συνέχεια με τους υπαλλήλους, περιοδεύοντας στις διοικητικές υπηρεσίες. Στη συζήτηση που έγινε στο κυλικείο, ένας από τους νεοπροσλαμβανόμενους εργαζόμενους εξέφρασε την απορία γιατί να υπάρχει ανεργία και τι θα γίνει. Η απάντηση από τον Γ. Μανουσογιαννάκη ήταν άμεση: «Δε θα μπορούσαν εδώ μέσα να δουλεύουν οι διπλάσιοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου; Θα μπορούσαν. Ομως θα λιγόστευαν τα κέρδη του Κεράνη. Οχι ότι θα γινόταν φτωχός, απλά θα κέρδιζε κάπως λιγότερα. Και δεν είναι μόνο η ανεργία, είναι η ανασφάλεια για τη σύνταξη, οι χαμηλοί μισθοί, τα όσα μας ετοιμάζουν από την επομένη των εκλογών. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διαγκωνίζονται ποιος θα είναι χειρότερος για τους εργαζόμενους. Η πολιτική και ο στόχος τους είναι να αυξήσουν τα κέρδη του αφεντικού».

Εξηγώντας στους εργαζόμενους γιατί θα πρέπει να ρίξουν και μάλιστα «δαγκωτό» το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην κάλπη, είπε: «Το κρίσιμο σε αυτές τις εκλογές είναι να βάλουμε τις προϋποθέσεις για την απόκρουση αυτής της πολιτικής και αυτό θα γίνει μόνο με ισχυρό ΚΚΕ στις 8 Μάρτη. Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει ισχυρό λαϊκό κίνημα, απεγκλωβισμός δυνάμεων που δεσμεύονται από τη μοιρολατρία. Σημαίνει δυναμικούς αγώνες για να διεκδικήσουμε την άμεση επίλυση των καυτών προβλημάτων μας, αλλά και την ελπίδα για το αύριο. Να σταματήσουμε πια να αμυνόμαστε. Να περάσουμε στην αντεπίθεση με ένα ισχυρό λαϊκό μέτωπο όλων όσοι πλήττονται από αυτή την πολιτική, το οποίο θα διεκδικήσει την εξουσία. Για να περνάμε εμείς καλά και όχι Κεράνης, ο Βαρδινογιάννης, ο Κόκκαλης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ