Τετάρτη 3 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ
«Σκάστε και δουλέψτε... »
  • Εγκύκλιο κατάφωρης παραβίασης του δικαιώματος στην ελευθερία του λόγου κοινοποίησε η διοίκηση της Εγνατίας Τράπεζας στους εργαζόμενους, ενόψει των εκλογών
  • Η απάντηση να δοθεί στην κάλπη με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ

Ακόμα και την ανάσα των εργαζομένων θέλουν να ελέγχουν οι ιδιοκτήτες της «Εγνατίας Τράπεζας», επιχειρώντας να τους κλείσουν το στόμα και να μην μπορούν να βγάλουν «άχνα» για τα «πιστεύω» και τα «θέλω» τους, ενόψει και των εκλογών. Επί ημερών της περιβόητης συμμετοχικής δημοκρατίας του Γ. Παπανδρέου, η διοίκηση της Εγνατίας, καταπατώντας κατάφωρα το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και προσβάλλοντας βάναυσα την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων, με εγκύκλιό της επιβάλλει στους χώρους εργασίας «άκρα του τάφου σιωπή», ενώ απειλεί ότι όποιος δεν υπακούσει στις διαταγές της θα υποστεί τις συνέπειες, αφού όπως ισχυρίζεται αυτό αποτελεί «παράπτωμα».

Η εγκύκλιος

Η κατάπτυστη και πλέον αντιδημοκρατική εγκύκλιος, που τιτλοφορείται ως «Σεβασμός προσωπικών πεποιθήσεων/απόψεων/ επιλογών», κοινοποιήθηκε στους εργαζόμενους των υποκαταστημάτων της Εγνατίας σ' όλη την Ελλάδα στις 26 Φλεβάρη του 2004 και φέρει την υπογραφή του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας Βασίλειου Κελτσόπουλου. Ιδού ποιο είναι το περιεχόμενό της: «Οι προσωπικές θέσεις, πολιτικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις ή απόψεις του κάθε ενεργού πολίτη - ακόμα και οι αθλητικές τους προτιμήσεις - αποτελούν έκφραση των προσωπικών τους επιλογών. Η πολιτική της Τράπεζας είναι ότι σεβόμαστε τις προσωπικές θέσεις/απόψεις/πεποιθήσεις/προσωπικές επιλογές του κάθε εργαζόμενου. Δεν αποδεχόμαστε την προσπάθεια επιβολής ή προσηλυτισμού ή την έντονη αντιπαράθεση στους χώρους εργασίας, είτε ανάμεσα σε συναδέλφους, είτε - πολύ περισσότερο - με τους πελάτες μας.

Κατά συνέπεια, με βάση την ανωτέρω πολιτική της Τράπεζας, απαγορεύεται η είσοδος στους χώρους εργασίας οποιουδήποτε τρίτου, ο οποίος σκοπεύει άμεσα ή έμμεσα να διακηρύττει προσωπικές του θέσεις/απόψεις για πολιτικά, θρησκευτικά, αθλητικά κλπ. θέματα που εμπίπτουν στο χώρο των πεποιθήσεων, πολιτικών ή κοινωνικών επιλογών. Επίσης, απαγορεύεται η διανομή φυλλαδίων που σκοπεύουν στη διάδοση πολιτικών, θρησκευτικών, αθλητικών κλπ. θέσεων ή απόψεων.

Η πιστή τήρηση της πολιτικής της Τράπεζας επαφίεται στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και στους Προϊσταμένους της κάθε Μονάδας.

Η παραβίαση της πολιτικής αυτής αποτελεί παράπτωμα».

Θα υποπέσει σε παράπτωμα, λοιπόν, όποιος από τους εργαζόμενους της Εγνατίας Τράπεζας τολμήσει να εκφράσει άποψη στο χώρο δουλιάς και κάνει το «λάθος» να πει τη γνώμη του για θέματα που αφορούν την πολιτική ή ακόμα και για το αποτέλεσμα ενός ποδοσφαιρικού αγώνα!!!

Στόχος το ΚΚΕ

Βεβαίως, δεδομένου ότι η εγκύκλιος κοινοποιήθηκε σε προεκλογική περίοδο, μπορεί να καταλάβει κανείς ότι «η καμπάνα δε χτυπάει» για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, που εν πάση περιπτώσει «δικά της παιδιά» είναι οι μεγαλοτραπεζίτες, όπως και οι μεγαλοκαναλάρχες και έχουν όλα τα μέσα να προβάλλουν τις θέσεις τους και τα προεκλογικά τους προγράμματα, «περιτυλιγμένα», μάλιστα, με τις ψεύτικες υποσχέσεις τους για την υφαρπαγή της ψήφου. «Χτυπάει», όμως, σε βάρος του ΚΚΕ, που αποκλείεται η φωνή του από την πλειοψηφία των ΜΜΕ και που με «καθαρό το κούτελο», ξεκάθαρες θέσεις και προτάσεις διεξόδου έρχεται σε άμεση επαφή με τους εργαζόμενους και όλα τα λαϊκά στρώματα, καλώντας τους να το ισχυροποιήσουν για να έχουν δύναμη οι αγώνες τους. Και η φωνή του ΚΚΕ ενοχλεί ιδιαίτερα τους μεγαλοτραπεζίτες, που θέλουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν σαν δούλοι χωρίς δικαιώματα, καθώς στρέφεται εναντίον των ταξικών τους συμφερόντων και υπέρ των λαϊκών συμφερόντων.

Καθίσταται σαφές, λοιπόν, πως μεγαλοτραπεζίτες και συνολικά η οικονομική ολιγαρχία της χώρας, που έχουν αναγορευτεί από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε «αφεντικά πάσης Ελλάδος», επιστρατεύουν μεθόδους τρομοκράτησης των εργαζομένων για να μην μπορούν να «σηκώσουν κεφάλι» και να μπορούν ανενόχλητοι ν' αυξάνουν τα υπερκέρδη τους. Και είναι σαφές ότι οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις που έχουν αποσπάσει από το δικομματισμό και σ' αυτή την προεκλογική περίοδο, ότι από τη Δευτέρα 8 του Μάρτη θα «δώσουν τα πάντα» στο βωμό της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, δίνουν το «πράσινο φως» για ένταση της επίθεσή τους σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων, ώστε να ωφεληθούν τα μέγιστα απ' αυτή την πολιτική.

Στις εκλογές της Κυριακής, οι εργαζόμενοι και όλα τα λαϊκά στρώματα έχουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να δώσουν δύναμη στη δύναμή τους, να προασπίσουν τα δικαιώματα, τις κατακτήσεις τους και την αξιοπρέπειά τους. Να σταθούν μπροστά στην κάλπη με το «κεφάλι ψηλά» και να ρίξουν το «κόκκινο» ψηφοδέλτιο της ελπίδας και της προοπτικής, να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ. Τότε να είναι σίγουροι ότι η φωνή τους θα ακουστεί και δε θα τολμήσει κανείς να τους κλείσει το στόμα, καθώς θα έχουν την εμπροσθοφυλακή τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θέλουν το κίνημα στο γύψο (2010-06-15 00:00:00.0)
«Αλφα» κουβέντες... (2008-11-18 00:00:00.0)
«Σκάστε και δουλέψτε»... (2004-03-03 00:00:00.0)
Διώξεις εκπαιδευτικών για τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» (2001-05-08 00:00:00.0)
Επιμένουν στην «απειθαρχία» (2001-03-07 00:00:00.0)
Απεργία τη Δευτέρα (1997-07-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ