Τετάρτη 3 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΕΑΒ
Χειραφετηθείτε! Ξεφύγετε από τα πλοκάμια του δικομματισμού

Το κάλεσμα απηύθυναν στους εργαζόμενους της πολεμικής βιομηχανίας ο Γιώργος Μαυρίκος και ο Δήμος Θεοδώρου μιλώντας σε μεγάλη συγκέντρωση

Είναι πλέον ζήτημα ζωής η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα να ξεφύγουν από τα πλοκάμια του δικομματισμού. Να χειραφετηθούν και να τινάξουν από πάνω τους τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Να ανοίξουν το δρόμο για τη δική τους εξουσία, χωρίς αφεντικά, ντόπια και ξένα. Αυτό είναι το ζητούμενο των εκλογών. Και αυτό το μήνυμα μετέφερε με καθαρές κουβέντες η κομματική αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, χτες, στους εργαζόμενους της ΕΑΒ στην Τανάγρα.

Για δύο ολόκληρες ώρες η κομματική αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Γιώργο Μαυρίκο, υποψήφιο στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και Δήμο Θεοδώρου, υποψήφιο βουλευτή Βοιωτίας, μίλησαν και συζήτησαν με τους εργαζόμενους του εργοστασίου πολεμικής βιομηχανίας ΕΑΒ.

Πάνω από 550 εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο μεγάλο χώρο του εστιατορίου και άνοιξαν με τα στελέχη του Κόμματος ένα ζωντανό διάλογο για όλα. Για το τι είναι σήμερα Αριστερά, για την κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα και την αντιπαράθεση των δυο γραμμών μέσα στο κίνημα των εργαζομένων, για τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, το ρόλο των πολιτικών δυνάμεων στα χρόνια που πέρασαν, για την ουσία της Συνθήκης του Μάαστριχτ, τις ιδιωτικοποιήσεις και την πρόταση εξουσίας του Λαϊκού Μετώπου που προβάλλει το ΚΚΕ.


Και όταν ακόμα τελείωσε το δίωρο της συνάντησης, δεκάδες εργάτες άνοιξαν κουβέντα με τους υποψήφιους του Κόμματος.

Η συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμό του Δ. Θεοδώρου, που μεταξύ άλλων σημείωσε: «Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει ισχυρό ανάχωμα μετά τις εκλογές. Απάνω του θα σπάνε οι αντιλαϊκές επιθέσεις που θα εξαπολύει όποιο από τα κόμματα του δικομματισμού εξασφαλίσει την κυβερνητική εξουσία. Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει δυσκολίες μεγάλες για την αυριανή κυβέρνηση να διαλύσει την Κοινωνική Ασφάλιση, να χτυπήσει τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας. Ολόκληρος ο λαός έχει συμφέρον από την ενίσχυση του ΚΚΕ».

Στην ομιλία του ο Γ. Μαυρίκος ανέφερε αναλυτικά τι έκανε το ΚΚΕ στα 4 χρόνια που πέρασαν και πώς αξιοποίησε τη δύναμη που του έδωσε η εργατική τάξη στα συνδικάτα και στη Βουλή.

«Τα πράγματα για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα θα ήταν χειρότερα αν δεν υπήρχε η σταθερή, ανυπάκουη και συνεπής δράση του ΚΚΕ. Τα νομοσχέδια του Γιαννίτση θα ήταν νόμοι τώρα, τα μεροκάματα και οι μισθοί θα ήτανε ακόμα πιο χαμηλοί. Η μερική απασχόληση θα είχε γενικευτεί, τα ναρκωτικά ίσως θα είχαν επιτραπεί από χρόνια και οι δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες θα είχανε δεχτεί πιο αποφασιστικό πλήγμα. Μονάχα το ΚΚΕ μπορεί σήμερα να ακολουθεί μια τέτοια φερέγγυα πορεία αφού δεν μπορούν να το βάλουν στο χέρι ο ΣΕΒ, η ΕΕ και η Σοσιαλδημοκρατία. Ολα τ' άλλα κόμματα έχουν δεσμεύσεις ποικιλότροπες και από πολλές κατευθύνσεις».

Στη συνέχεια το στέλεχος του Κόμματος έκανε αναφορά στο ρόλο της ηγεσίας του ΣΥΝ, που για τις προεκλογικές ανάγκες έχει φορέσει τον αριστερό του μανδύα ενώ στο Μάαστριχτ, στις δημοτικές εκλογές, στις αρχαιρεσίες και στα συνέδρια των συνδικάτων, στα παζάρια και στους στημένους «κοινωνικούς διαλόγους» φορά τον άλλο του μανδύα, του κεντροαριστερού νεροκουβαλητή!

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Γ. Μαυρίκος, «για τα χαμηλά μεροκάματα, για τις ιδιωτικοποιήσεις, τα χτυπήματα στην Παιδεία, στην Υγεία και στην Κοινωνική Ασφάλιση δε φταίνε μονάχα οι κυβερνήσεις και οι βιομήχανοι, αυτοί έχουν την πρώτη ευθύνη. Μα δεν είναι άμοιροι ευθυνών ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός και η ηγεσία του ΣΥΝ, που έχουν αιχμαλωτίσει μεγάλα συνδικάτα στη γραμμή της ταξικής συνεργασίας.

Αρα είναι καθήκον κάθε αριστερού και κάθε προοδευτικού ανθρώπου, έστω κι αν δε συμφωνεί συνολικά με το ΚΚΕ, να στηρίξει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Σήμερα είναι ζήτημα ζωής και θέμα προοπτικής να χειραφετηθεί η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της από τα πλοκάμια του δικομματισμού και του εκμεταλλευτικού συστήματος. Να τινάξει από πάνω της τα δεσμά και να ανοίξει το δρόμο για τη δικιά της εξουσία και το δικό της μέλλον, χωρίς αφεντικά, ντόπια και ξένα». Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην ΕΑΒ η αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με το σωματείο και τη διοίκηση της επιχείρησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ