Τετάρτη 3 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Ανδριανόπουλος κλπ. = πιστοποιητικό τύπου «ISO» της πολιτικής ΠΑΣΟΚ

Πολλά ιδεολογήματα επικαλείται η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να παγιδέψει τους ψηφοφόρους του, οι οποίοι αντιδρούν για τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας των Α. Ανδριανόπουλου και Στ. Μάνου, σε εκλόγιμη μάλιστα θέση. Ακόμη και με το (γνωστό από παλιά) «αριστερό άλλοθι» Ανδρουλάκη - Δαμανάκη κλπ. «στόλισαν» τη νεοσυντηρητική τούρτα για να γίνει πιο εύπεπτη. Υπομονή όμως, γιατί μέχρι την κάλπη θα ακούσουμε πολλά ακόμη από τους υποστηρικτές αυτής της «σύνθεσης».

Οι απόψεις όμως των Μάνου - Ανδριανόπουλου δεν είναι «μυστικά μαγειρικής συνταγής» για νόστιμα φαγητά του «πολυκαταστήματος ΠΑΣΟΚ». Είναι γνωστές σε όλους οι νεοσυντηρητικές πολιτικές θέσεις, χρήση των οποίων έκανε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ τα τελευταία ιδιαίτερα χρόνια.

Επομένως, η σύνθεση του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ και η εκλόγιμη θέση των συγκεκριμένων όχι μόνο επισφραγίζει την ιδεολογική συγγένεια ή και ταύτιση των δύο κομμάτων, αλλά σηματοδοτεί και τα εξής:

1. Αποτελεί πιστοποιητικό τύπου «ISO» για τη νεοσυντηρητική πολιτική που θα ακολουθήσει και το ΠΑΣΟΚ, εάν βέβαια σχηματίσει κυβερνητική πλειοψηφία.

2. Παρέχει διαπιστευτήρια και εγγυήσεις στον ξένο παράγοντα (Αμερικάνοι κλπ.) και στο ντόπιο και ξένο μεγάλο κεφάλαιο (ΣΕΒ κλπ.), οι οποίοι, προφανώς, έχουν προκρίνει στη φάση αυτή το ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ, διότι ελέγχοντας τις ηγεσίες μαζικών φορέων (ΓΣΕΕ κλπ.), μπορεί πιο εύκολα από τη ΝΔ να περάσει τα ίδια μέτρα.

Επιπλέον, η συμμετοχή των μεν στο ΠΑΣΟΚ και των δε (Πέτσος κ.ά.) στη ΝΔ αποτελεί πρόσθετη εγγύηση σε ΣΕΒ κλπ. διότι, με «ελαφρά πηδηματάκια» και «μεταγραφές» ομάδων βουλευτών του ενός κόμματος στο άλλο θα μπορούν να εναλλάσσονται οι κυβερνήσεις, αλλά να συνεχίζεται η ίδια πολιτική.

Το παραπάνω σκηνικό δεν αφήνει καμιά αμφιβολία ότι οι αγωνιστές, δημοκράτες πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ πρέπει να αναλογιστούν και τις προσωπικές ευθύνες που επωμίζεται ο καθένας για την πορεία αυτού του τόπου και (κυρίως) τα δεινά που θα φέρει στους εργαζόμενους, μικρομεσαίους, αγρότες, νέους, συνταξιούχους κλπ. η ενίσχυση των κομμάτων του μονοπωλισμού.

Στις 7/3/04, όσοι από τους 1 εκατ. ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ κατάλαβαν πλέον ότι πίσω από τις εξαγγελίες για «συμμετοχική δημοκρατία» κρύβονταν οι Ανδριανόπουλοι, πρέπει να άρουν την εν λευκώ εμπιστοσύνη τους προς το «νέο» ΠΑΣΟΚ, ενώ οι της ΝΔ πρέπει να καταλάβουν ότι ενδεχόμενη δική της κυβερνητική πλειοψηφία, την πολιτική του ΠΑΣΟΚ θα εφαρμόσει.

Μπροστά στην ώρα αυτή της ευθύνης, αποτελεί αδήριτη ανάγκη η ενίσχυση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ, γιατί η μόνη αδιαμφισβήτητη σιγουριά που υπάρχει σήμερα είναι ότι το κόμμα αυτό θα σταθεί με συνέπεια κοντά στο λαϊκό κίνημα και τους αγώνες του, που, ούτως ή άλλως, θα αναπτυχθούν μετά τις εκλογές. Αγώνες που θα προκληθούν από την ίδια την πολιτική που θα εφαρμόσει όποιος από τους δύο «ψευτομονομάχους» σχηματίσει κυβερνητική πλειοψηφία.


Του
Γιώργου ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗ*
*Ο Γιώργος Φουντουλάκης είναι τραπεζοϋπάλληλος, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Α΄ Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ