Τρίτη 21 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι πέντε βασικοί άξονες πάλης του Μετώπου

«Το ΚΚΕ», σημείωσε η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, «μπροστά στην εκλογική μάχη, θέτει στο λαό και τη νεολαία τους βασικούς άξονες, γύρω από τους οποίους μπορεί να δοκιμαστεί η μεγάλη πρωτοβουλία για το Μέτωπο.

1. Το Μέτωπο θα παλεύει για να λυθεί το πρόβλημα της εξουσίας - όρος για να ανοίξει η άλλη πορεία της χώρας.

Εδώ βρίσκεται η ουσιώδης διαφορά της πρότασης του ΚΚΕ από τις διάφορες προτάσεις συνεργασίας. Το Μέτωπο δε θα περιορίζεται στην καθημερινή διεκδίκηση. Στοχεύει να αναδείξει μια λαϊκή εξουσία, που θα κυβερνά για λογαριασμό της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών, εμπόρων, της μικρομεσαίας αγροτιάς. Θα επιχειρεί διεθνείς συνεργασίες και συσπειρώσεις, που θα στρέφονται κατά της σύγχρονης ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων.

2. Το ΚΚΕ παλεύει να δημιουργηθούν οι πολιτικές προϋποθέσεις, ώστε οι στρατηγικοί τομείς της οικονομίας, της κοινωνικής πολιτικής και της άμυνας της χώρας, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της, να ανήκουν στο λαό, να είναι στην πράξη και όχι στα λόγια λαϊκή περιουσία.

3. Τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, που αφορούν τη δουλιά, τις αμοιβές - εισοδήματα - συντάξεις, την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση, τις σύγχρονες ανάγκες στον τομέα του πολιτισμού, του αθλητισμού, της πληροφόρησης και της προστασίας του περιβάλλοντος, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, αν δεν ανατραπούν οι αναδιαρθρώσεις, που έχει ήδη προωθήσει σε μεγάλο μέρος η κυβέρνηση και η ΕΕ.

Να ορθώσουμε το αντίπαλο δέος σε κάθε πεδίο που αναπτύσσονται αυτές οι αναδιαρθρώσεις: Από τις εργασιακές σχέσεις, που ήδη έχουν μπει σε διαδικασία ανατροπής, ως τις ιδιωτικοποιήσεις, την ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος.

4. Παλεύει για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε η παιδεία, η υγεία, η κοινωνική ασφάλιση και πρόνοια να παρέχονται δωρεάν σε όλο το λαό. Να απαντούν στις σημερινές ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας, να στηρίζονται στην αξιοποίηση των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνικής. Κάθε πολίτης να έχει πλήρη εξασφάλιση μέχρι το τέλος της ζωής του στα ζητήματα μόρφωσης, υγείας, πρόνοιας.

Είναι ουτοπία να ελπίζει κανείς ότι μπορεί να χαράσσεται φιλολαϊκή πολιτική, όταν συνυπάρχει κρατικός και ιδιωτικός τομέας, από μεγάλους, μάλιστα, επιχειρηματίες, όταν υπάρχουν μονοπώλια στους τομείς παιδείας, υγείας, κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας, λαϊκής στέγης. Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες στους τομείς αυτούς πρέπει να καταργηθούν.

5. Παλεύει με δύναμη και σθένος τους αντιδημοκρατικούς και αυταρχικούς νόμους και μηχανισμούς, την κρατική καταστολή, την επιδρομή κατά των ελευθεριών του λαού. Τον αντιδημοκρατικό κατήφορο που έχει πάρει συνολικά η ΕΕ, με τους μηχανισμούς και τους αυταρχικούς θεσμούς που οικοδομεί στο όνομα της ενοποίησης.

Για το λαό δεν έχει σημασία αν στις επόμενες εκλογές θα έρθει πρώτο το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ. Αυτό που έχει σημασία είναι και τα δύο κόμματα να πέσουν όσο γίνεται πιο κάτω. Εχει σημασία πόση δύναμη θα έχει το ΚΚΕ, ώστε να επιταχυνθούν οι εξελίξεις και να ξεκινήσει το κτίσιμο του Μετώπου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ