Τρίτη 21 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εχασε η Αυτοδιοίκηση το 1999

Του Γιάννη Βαγγελάκου, δημοτικού συμβούλου Δήμου Ιτάμου Καρδίτσας

- Ενας χρόνος εφαρμογής του «Καποδίστρια». Τι έφερε στους νέους δήμους που δημιουργήθηκαν;

Το διάστημα, θα πει κάποιος, είναι μικρό για να κρίνουμε μια ολόκληρη «μεταρρύθμιση» σε έναν τεράστιο χώρο, όπως η Αυτοδιοίκηση. Μπορούμε όμως να κάνουμε μια αναδρομή στο χρόνο που πέρασε και να εξετάσουμε βήμα βήμα την πορεία των νέων «καποδιστριακών» δημοτικών αρχών. Ανέλαβαν τα καθήκοντά τους στα χαμένα, χωρίς την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή, χωρίς κτίρια σε πολλές περιπτώσεις και, το βασικότερο, χωρίς χρήματα. Κληρονόμησαν ένα σωρό χρέη από τις προηγούμενες κοινότητες, που δημιούργησε η παρακράτηση πόρων τους από την κυβέρνηση. Το μόνο που κάνανε καλά μέχρι τώρα είναι να υπογράφουν πιστοποιητικά και διοικητικές πράξεις, μαζί με αυτές και τη ληξιαρχική πράξη θανάτου της ίδιας της Αυτοδιοίκησης στην ύπαιθρο.

- Πώς εκφράζεται αυτό που λέτε στην πράξη;

Χαρακτηριστικό είναι πως τα όποια χρήματα εισέπραξαν μέχρι τώρα οι «καποδιστριακοί» δήμοι, προέρχονται από τους υπάρχοντες πόρους του θεσμού και μόλις αρκούν για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, μισθοδοσία και κάποια μικροέργα που έτσι κι αλλιώς θα γίνονταν από τα Κοινοτικά Συμβούλια. Αποδεικνύεται έμπρακτα η προχειρότητα στο σχεδιασμό και εφαρμογή του «Καποδίστρια». Οι νέοι δήμαρχοι συνέχισαν τις συνήθειες των πρώην κοινοταρχών, δηλαδή να περνούν τις ώρες τους στις αίθουσες αναμονής των βουλευτικών γραφείων ή των διαφόρων υπουργείων, κατόπιν διευκόλυνσης κάποιου κομματάρχη, για την εξασφάλιση κάποιου ποσού. Ετσι, οι δημοτικές αρχές αποπροσανατολίζονται καθημερινά από τον πραγματικό τους στόχο, την άσκηση δηλαδή αγωνιστικής πολιτικής σε όφελος των δημοτών.

- Δεν κέρδισε λοιπόν η Αυτοδιοίκηση το 1999. Εχασε και τι;

Την απάντηση θα έδινε μια δημοσκόπηση στους ανθρώπους που ζουν στα χωριά της χώρας. Συζητώ καθημερινά μαζί τους και το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η Αυτοδιοίκηση, και οι ίδιοι βέβαια, δεν έχουν κερδίσει τίποτα. Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για αποκέντρωση, για δισεκατομμύρια που θα δίνονταν στην ΤΑ, για μεγάλα έργα στην ύπαιθρο, έπεσαν στο κενό. Κάποια έργα θα γίνουν μέσα από το περιβόητο Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως θα γίνονταν, έτσι κι αλλιώς, από τα Κοινοτικά Συμβούλια ή τα Συμβούλια Περιοχής. Με τον «Καποδίστρια» τα έργα αυτά περνάνε από το κόσκινο του περιφερειάρχη, του κυβερνητικού δηλαδή χωροφύλακα.

- Δηλαδή το 2000 δεν προμηνύει τίποτα θετικό για το θεσμό. Μπορεί να αλλάξει αυτή η πορεία;

Οπως δεν προμηνύει τίποτα καλό και για τους άλλους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας. Η χώρα μας είναι γερά δεμένη στο καπιταλιστικό άρμα και σύρεται καθημερινά προς το χειρότερο. Θετικά μηνύματα μπορούν να έρθουν μόνο από το λαό και την αντίστασή του στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Οι αιρετοί έχουν χρέος να μπουν μπροστάρηδες σε αυτούς τους αγώνες, που θα οδηγήσουν σε ανατροπή αυτής της πολιτικής. Να διεκδικήσουν, κατ' αρχήν, αύξηση της οικονομικής επιχορήγησης της ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να διεκδικήσουν πόρους για κάθε αρμοδιότητα που μεταφέρεται στους δήμους. Να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ για δυναμικές διεκδικήσεις, που στην πορεία «κουκουλώθηκαν». Να ζητήσουν την επιστροφή του ποσού του 1,2 τρισ. δραχμών που έχουν κλέψει οι κυβερνήσεις από τους δήμους, προχωρώντας ακόμα και σε αγωγές κατά του δημοσίου.


Χ. Δ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρακρατούν χρήματα που έχει ανάγκη ο δημότης(2002-03-24 00:00:00.0)
Περιοδεία στο Νομό Λασιθίου(2000-07-20 00:00:00.0)
Φρούδες ελπίδες η επιπλέον χρηματοδότηση(1999-08-24 00:00:00.0)
Αυτό το ΕΠΤΑ ποιος θα το πάρει;(1999-08-12 00:00:00.0)
Δεκτά μόνο έργα που επιλέγει η κυβέρνηση(1999-02-11 00:00:00.0)
Θες δημαρχείο; Πλήρωσε!(1998-09-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ