Τρίτη 21 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΚΕ
Ανηλεές σφυροκόπημα της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής

Με συγκεκριμένα επιχειρήματα και αναφορά σε επιμέρους τομείς του προϋπολογισμού, οι βουλευτές του ΚΚΕ σφυροκόπησαν το τριήμερο που πέρασε τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, καταρρίπτοντας τους μύθους της κυβέρνησης και όσων ουσιαστικά με την πολιτική τους τους στηρίζουν.

Οι ειδικός αγορητής Απ. Τασούλας αναφέρθηκε κυρίως στην υγεία και την παιδεία, που και φέτος δεινοπαθούν, ο Β. Μπούτας κατέρριψε τη διαφημιστική προπαγάνδα της κυβέρνησης για τους αγρότες, ο Μ. Κωστόπουλος στάθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, ενώ ο Μπ. Αγγουράκης ανέλυσε τον πραγματικό στόχο των στρατιωτικών δαπανών.

Η εποχή των λαών

«Πιστεύουμε ότι η άλλη εκατονταετία, χιλιετία θα είναι εποχή των λαών. Εμείς θα καταψηφίσουμε τον προϋπολογισμό σε όλα του τα σημεία και φυσικά θα συντονίσουμε τον αγώνα μας με τον αγώνα των εργαζομένων». Την επισήμανση αυτή έκανε στην ομιλία του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας, υπογραμμίζοντας ότι «όσο και να φωνάζει η κυβέρνηση, οι υπουργοί και οι διάφοροι υποστηρικτές τους, ότι εμείς υποκινούμε τους εργαζόμενους, έχουμε να σας πούμε τούτο: Οταν ο λαός θα έχει προβλήματα, εμείς θα τον καλούμε να αγωνιστεί. Αν θα αγωνιστεί ή όχι θα το αποφασίσει ο ίδιος. Οταν θα αποφασίσει να αγωνιστεί εμείς θα είμαστε δίπλα του».

Ο Απ. Τασούλας έκανε εκτενή αναφορά στις επιμέρους δαπάνες του προϋπολογισμού για την υγεία, την πρόνοια, την παιδεία, την ΤΑ. Συγκεκριμένα τόνισε:

Για την υγεία: «Η κυβέρνηση λέει ότι φέτος αυξάνονται κατά 6%. Δε λέτε όμως ότι είχατε μείωση στο κονδύλι για την υγεία, ιδιαίτερα στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, που ποτέ δεν το πιάσατε. Πότε ήταν 35% παρακάτω, πότε 50% παρακάτω. Πώς ζει ο κόσμος το πρόβλημα της υγείας; Οταν αρρωσταίνει δεν έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα. `Η θα πρέπει να καταφύγει σε ιδιώτες ή θα πρέπει να καταφύγει στα φακελάκια ή να τύχει να έχει κανένα γνωστό ή να πέσει σε κανένα καλό χριστιανό για να λύσει το πρόβλημά του.

Τι γίνεται στο δημόσιο υγειονομικό σύστημα; Τι είναι εκείνο που ήταν στον περσινό σας προϋπολογισμό που δε σας άφησε να λειτουργήσετε τα έτοιμα νοσοκομεία; Τι είναι εκείνο που σας αναγκάζει να μην προχωρήσετε στην ανέγερση νέων νοσοκομείων εκεί που χρειάζονται σε έξι ή επτά πόλεις της Ελλάδας και στις συνοικίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης; Και τι είναι εκείνο στον καινούριο προϋπολογισμό που θα σας επιτρέψει να το κάνετε αυτό; Και σαν να μην έφταναν αυτά εσείς βοηθάτε τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, όπως είναι το "Παπαγεωργίου" ή το Ωνάσειο, χαντακώνοντας το ΕΚΑΒ με μείωση των δαπανών γι' αυτό ή στρώνετε χαλιά για να περάσει κατευθείαν η ιδιωτική πρωτοβουλία όπως γίνεται με τον Κοντομηνά και τον Αποστολόπουλο».

Για την παιδεία: Ο Απ. Τασούλας κατήγγειλε ότι «αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι το μισό και παραπάνω κομμάτι της νεολαίας να μην τελειώνει το λύκειο. Ακουσα προχτές και τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υφυπουργό Παιδείας να αντιμετωπίζουν δεκαπεντάχρονους μαθητές και ειλικρινά τους λυπήθηκε η ψυχή μου. Κατάντια είναι αυτή. Πού το πάνε αυτά τα παιδιά; Τι ζητάνε αυτά τα παιδιά; Ζητάνε μόρφωση. Και εσείς αντί να εξασφαλίσετε μόρφωση για όλα τα παιδιά του ελληνικού λαού τα αποκλείετε από τη μόρφωση και τους παίρνετε ό,τι έχουν και δεν έχουν μέσα από τα φροντιστήρια. Τινάξατε στον αέρα και τα πανεπιστήμια και ενώ δεν ενισχύετε τα συμβατικά τμήματα, κάνετε τα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής δήθεν καινούρια τμήματα χωρίς ούτε έναν καθηγητή. Εξαργυρώνετε, διαφθείρετε, τα σχολικά συμβούλια με αυτά τα ΕΠΕΑΕΚ δήθεν για κατάρτιση. Μιλάτε για αξιολογήσεις. Τι σόι αξιολόγηση μπορεί να κάνετε στα ΤΕΕ όπου ούτε βιβλία, ούτε δάσκαλοι, ούτε αίθουσες δεν υπάρχουν;».

Αναφερόμενος στην πρόταση του ΚΚΕ τόνισε: «Τη βασική μας πρόταση για το δωδεκάχρονο βασικό υποχρεωτικό δημόσιο σχολείο τη λέμε και εδώ πάνω σε αυτήν θέλετε δε θέλετε θα κουβεντιάσετε. Και θα κουβεντιάσετε θέλετε δε θέλετε γιατί την έχει κάνει αποδεκτή η μεγάλη πλειοψηφία και των μαθητών και των γονιών τους και των καθηγητών».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην απαξίωση που έχει καταδικάσει η κυβέρνηση και μία σειρά άλλους τομείς όπως τους δήμους που τους μεταβιβάζει αρμοδιότητες χωρίς αντίστοιχους πόρους. Οσο για τις στρατιωτικές δαπάνες υπογράμμισε ότι αυτές προετοιμάζουν το ελληνικό στρατό και τις εγκαταστάσεις του για επιθετικούς σκοπούς εναντίον άλλων λαών.

Θάβουν τη μικρομεσαία αγροτιά

Με τα αγροτικά ζητήματα ασχολήθηκε στην ομιλία του ο Β. Μπούτας κατακρίνοντας τον υπουργό Γεωργίας, ο οποίος εμφανίζει την κατάσταση ρόδινη ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικά προβλήματα στην ελληνική ύπαιθρο. «Μπαίνουμε, είπε, σε μία εποχή κατά τον υπουργό Γεωργίας όπου όλα τα ζητήματα θα λυθούν ως διά μαγείας μέσω της πολιτικής που συναποφάσισε η κυβέρνηση μαζί με την ΕΕ για να θάψουν κυριολεκτικά τη μικρομεσαία αγροτιά της χώρας μας. Βεβαίως την πραγματικότητα αυτή η κυβέρνηση θέλει να την παρουσιάσει τελείως διαφορετικά, προσπαθεί να εξαπατήσει τους αγρότες προκειμένου να υφαρπάσει την ψήφο τους λόγω του ότι είμαστε μπροστά σε εκλογές».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι η κοροϊδία αυτή δεν μπορεί να πιάσει για το λόγο ότι οι ίδιοι οι αγρότες ζουν καθημερινά την πραγματικότητα, και υπογράμμισε:

«Οι αγρότες καταλαβαίνουν ότι οι προεκλογικές φούσκες είναι γεμάτες προεκλογικό κοπανιστό αέρα και δε λύνουν τα προβλήματα γιατί ακριβώς είναι φούσκες και σπάνε πριν φτάσουν καλά καλά στους αποδέκτες. Η μεγάλη προπαγάνδα που γίνεται από τη μεριά της κυβέρνησης, που έχει εκστρατεύσει με πληρωμένες ανακοινώσεις την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τον Τύπο για τους νέους αγρότες, δε λέει ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες που δεν πληρούν τα κριτήρια, που έχουν μικρό κλήρο και είναι η συντριπτική πλειοψηφία, δεν μπορούν να ενταχθούν στα προγράμματα των νέων αγροτών και μπορούν να ενταχθούν οι μεγάλοι αγρότες».

Οι ανισότητες όχι μόνο υπάρχουν αλλά και μεγαλώνουν, είπε ο βουλευτής και ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα: «Η τράπεζα γης συγκεντρώνει τη γη σε λίγα χέρια στους μεγάλους αγρότες, σε αυτούς που έχουν βιώσιμες εκμεταλλεύσεις. Είναι και το περίφημο Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής, ένα όργανο υποταγής».

Ο Β. Μπούτας στηλίτευσε και την τελευταία διαφημιστική εκστρατεία της κυβέρνησης αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχει μία διαφήμιση με γυαλιστερά φρούτα, για φρέσκο γάλα, αλλά δεν ξέρουμε όμως από πού είναι αυτό το γάλα, από πού είναι αυτά τα φρούτα. Είναι χυμοί από τη Βραζιλία, είναι αμύγδαλα από την Τουρκία και τα δικά μας πορτοκάλια μένουν στα δέντρα. Τα αμύγδαλα οι παραγωγοί τα πληρώνονται στη μισή τιμή από ό,τι πούλαγαν πέρσι».

Κρίνοντας την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι βασικά της στοιχεία είναι η κατάργηση των παρεμβάσεων σε βασικά αγροτικά προϊόντα, είναι η δραστική μείωση των τιμών, είναι η ασυδοσία των οπωροβιομηχάνων που αλωνίζουν κυριολεκτικά και αφήνουν απλήρωτους τους παραγωγούς. «Τώρα λέει η κυβέρνηση ότι θα πάρει μέτρα. Σιγά, ψυχοπόνεσε τους αγρότες και τους θυμήθηκε προεκλογικά», είπε ο Β. Μπούτας και συνέχισε: «Αποτέλεσμα όλης αυτής της πολιτικής είναι να υπάρχει μία μείωση του αγροτικού εισοδήματος ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και μείωση κατά 3% το χρόνο του αγροτικού πληθυσμού και επειδή το αγροτικό εισόδημα βγαίνει κατά κεφαλήν η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη από τα στοιχεία που παρουσιάζονται».

Καταργούνται στην πράξη τα δικαιώματα των εργαζομένων

Στα οξυμένα προβλήματα που βιώνει καθημερινά η πλειοψηφία των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων αναφέρθηκε ο Μ. Κωστόπουλος, υπογραμμίζοντας:

«Οι εργασιακές σχέσεις, θεσμοθετημένα και συμβατικά ωράρια, κανόνες και κανονισμοί επιχειρήσεων, μέτρα προστασίας, υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, μεροκάματα, μισθοί κ.ά. παραβιάζονται, συρρικνώνονται, καταργούνται στην πράξη.

Η κοινωνική ασφάλιση χτυπιέται, απειλείται επικίνδυνα στη βάση της ακραίας αντιδραστικής λογικής ότι έχει μεγάλο κόστος. Η ανεργία μεγαλώνει και το πρόβλημα παραμένει όσο παραμένουν οι αιτίες που το γεννούν. Οι αρμόδιοι δημοκοπούν συστηματικά και φτιάχνουν αράδα θέσεις εργασίας ενώ κρατούν παγωμένο το επίδομα ανεργίας στο 48% του βασικού μεροκάματου όταν ακόμα και η δική τους νομοθεσία προβλέπει 67%. Κατασπαταλούν το χρήματα των εργατών του ταμείου ανεργίας δίνοντας τεράστια ποσά σε κομπιναδόρους, σε απατεώνες, με το επιχείρημα της επιδότησης της εργασίας και ούτε ένας εισαγγελέας δε βρέθηκε να πιάσει κάποιον. Καλούμε την κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή αμέσως μετά το νέο χρόνο όλους τους φακέλους που παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη για να δούμε εάν έστω μία από αυτές τις περιπτώσεις καταδικάστηκε».

Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι οι μισθοί σήμερα βρίσκονται στο επίπεδο του 1983 και οι συντάξεις για τους περισσότερους συνταξιούχους δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε το μισό των σημερινών αναγκών. Και πρόσθεσε:

«Θα αναρωτηθεί κανείς. Μήπως δεν υπάρχουν περιθώρια, δυνατότητες για μία άλλη πολιτική; Περιθώρια, δυνατότητες υπάρχουν αλλά η κυβέρνηση και όσοι άμεσα ή έμμεσα κινούνται στο δεξιό άξονα γυρίζουν την πλάτη στις αγωνίες και στις ανάγκες του εργαζόμενου λαού. Συχνά και εδώ μέσα έχουμε αναπτύξει τις θέσεις και τα αιτήματα των εργατών, των συνταξιούχων, των εργαζομένων για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για ΑΤΑ και επιμένουμε σε αυτό παρότι ορισμένοι χαχανίζουν και είναι δυστυχώς και συνδικαλιστές, για την προστασία των ανέργων, για 20 μεροκάματα ανειδίκευτου εργάτη στους συνταξιούχους, για κοινωνική ασφάλιση, για 35ωρο κλπ.».

Ο βουλευτής τόνισε ότι δεξιοί, κεντρώοι, αριστεροί βουλευτές τα ξέρουν τα αιτήματα των εργαζομένων αλλά οι περισσότεροι δεν ψηφίζουν υπέρ της ικανοποίησής τους γιατί απλά προσκρούουν στα συμφέροντα του κεφαλαίου, στα συμφέροντα των λεγόμενων διαπλεκόμενων. Και κατέληξε υπογραμμίζοντας:

«Ο 21ος πρώτος αιώνας είναι γεγονός ότι βρίσκει το εργατικό κίνημα σε άμυνα. Αλλά όσοι βιάζονται να το ξοφλήσουν και να το βάλουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας ξεχνούν ένα απλό πραγματάκι. Οτι η ταξική πάλη δεν είναι παραξενιά των κομμουνιστών, των αριστερών, δεν είναι γυμναστική για κάποιους αργόσχολους, αλλά είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων αιτιών. Οσο οι αιτίες υπάρχουν οι μικροί και μεγάλοι αγώνες, οι καθημερινές υπόγειες ακήρυχτες εμφύλιες διαμάχες θα συνεχίζονται, μέσα σε αυτές θα βρίσκεται η ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο. Ο καθένας ας διαλέξει την όχθη του».

Στήριξε το βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ

Σε ορισμένες πτυχές του προϋπολογισμού που αφορούν τις στρατιωτικές δαπάνες που συνδέονται με τις Ενοπλες Δυνάμεις, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Μπ. Αγγουράκης τονίζοντας από την αρχή:

«Θα πω προκαταβολικά ότι εμείς καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό και σε αυτό το σκέλος γιατί εκτός των άλλων δε θέλουμε να γίνουμε συνένοχοι στην ιμπεριαλιστική, επιθετική και επεμβατική πολιτική του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε». Ο βουλευτής κατήγγειλε το γεγονός ότι ενώ ο βρώμικος πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, τον οποίο στήριξε και η κυβέρνηση, ήταν το κυριότερο γεγονός της χρονιάς, κανένας μα κανένας δεν αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα αυτό, ενώ σημείωσε πως «χαιρόμαστε για το γεγονός ότι και άλλες δυνάμεις (ΔΗΚΚΙ) ακριβώς λόγω αυτού του πολέμου καταψηφίζουν αυτή τη φορά τον προϋπολογισμό στον τομέα των στρατιωτικών δαπανών». Ο Μπ. Αγγουράκης έκανε εκτενή αναφορά στο ιστορικό της επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία, στο Σύμφωνο Σταθερότητας και στη δημιουργία της Βαλκανικής Ταξιαρχίας, ενώ υπογράμμισε ότι η κατεύθυνση της ΔΕΕ είναι η αύξηση της επαγγελματικότητας στις ευρωπαϊκές ένοπλες δυνάμεις με σκοπό αυτές να είναι πιο ευέλικτες και να αναπτύσσουν δραστηριότητες εκτός συνόρων.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δαπάνες και τόνισε:

«Οι στρατιωτικές δαπάνες που κινούνται στο 10,4% του προϋπολογισμού, ναι μεν προβλέπουν 51% των δαπανών για μισθούς και συντάξεις, ωστόσο το τεράστιο πρόβλημα, το ταξικό πρόβλημα των Ενόπλων Δυνάμεων είναι το γεγονός ότι ο μισθός των φαντάρων παραμένει καθηλωμένος στο γελοίο ποσό του ενός χιλιάρικου το μήνα. Είναι απαράδεκτο και ζητάμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στη γενναία αύξηση αυτού του μισθού. Επίσης θεωρούμε απαράδεκτο τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζονται οι στρατιωτικές δαπάνες και τα εξοπλιστικά προγράμματα, αφού δεν αναφέρονται πουθενά στον προϋπολογισμό. Μόνο για φέτος είναι ένα ποσό 1,1 τρισεκατομμύριο δραχμές που προέρχονται από έξοδα στα "Γιουροφάιτερ" και για ξεχρέωση του εξοπλιστικού προγράμματος. Αυτή η τακτική συνεχίζεται και βρισκόμαστε μπροστά στην έγκριση ενός νέου εξοπλιστικού προγράμματος για την επόμενη πενταετία ύψους τεσσάρων τρισ. δρχ. και αυτή η κατάσταση συνεχίζεται.

Σχολιάζοντας δε τα περί σπουδαίας επιτυχίας της ελληνικής κυβέρνησης στο Ελσίνκι υπενθύμισε δήλωση της κυπριακής κυβέρνησης με την οποία καταγγέλλεται το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει θέσει τώρα πια και την Τουρκία ώστε να έχει λόγο για τα στρατεύματα στην Κύπρο και με τον τρόπο αυτό να προωθείται η διχοτόμηση της Κύπρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ