Τρίτη 21 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ
Αλλοθι για τη δημιουργία μισθοφορικού στρατού

Το προεκλογικό πυροτέχνημα του υπουργού Αμυνας περί μείωσης της θητείας αποτελεί «στάχτη στα μάτια» για να συγκαλύψει  τη μετατροπή του Ελληνικού Στρατού σε μισθοφορικό ΝΑΤΟικό Σώμα

«Στάχτη στα μάτια» επιχειρεί να ρίξει ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος με την αόριστη και προεκλογικού χαρακτήρα εξαγγελία του περί μείωσης της στρατιωτικής θητείας μέχρι το τέλος του 2000. Με το πυροτέχνημα αυτό επιδιώκει να συγκαλύψει τη μετατροπήτουΕλληνικούΣτρατούσεμισθοφορικόΣώμα, σύμφωνα με τα ΝΑΤΟικά σχέδια.

Ετσι, με πρόσχημα την κάλυψη των κενών που δημιουργούνται λόγω της μείωσης του αριθμού των νέων που στρατεύονται, εξαιτίας του δημογραφικού προβλήματος, αλλά και για να καλυφθούν τα κενά που υποτίθεται θα δημιουργηθούν από μια ενδεχόμενη μείωση του χρόνου της στρατιωτικής θητείας, ανακοίνωσε τη διεύρυνση του αριθμού των ΟΠΥ (Οπλίτες Πανταετούς Υποχρέωσης). Σημειώνεται πως ήδη στις περισσότερες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ έχει είτε καταργηθεί είτε μειωθεί δραστικά η υποχρεωτική στράτευση των νέων και οι στρατιωτικές τους μονάδες επανδρώνονται από επαγγελματίες στρατιώτες.

Το μέτρο αυτό έρχεται να καλύψει τις νέες ανάγκες του ΝΑΤΟ, περί ευέλικτων ταχυκίνητων μονάδων, που θα επιχειρούν ανά τον κόσμο για την επιβολή της νέας τάξης. Ενα τέτοιο ρόλο, βέβαια, δεν μπορούν να παίξουν στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι νέοι που στρατεύονται υποχρεωτικά, στη βάση της λογικής υπεράσπισης των συνόρων της πατρίδας τους.

«Διερευνούμε, πράγματι - είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας από τη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή - τη δυνατότητα να μειώσουμε χρονικά την επιβάρυνση των νέων ανθρώπων. Αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη μια συστηματική μελέτη, σε συνδυασμό με μια πρόταση ανασυγκρότησης και διεύρυνσης του επαγγελματικού τμήματος των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω της οποίας εξετάζουμε το ενδεχόμενο ενός πρώτου βήματος μείωσης της στρατιωτικής θητείας. Βέβαια, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής όλων των Ελλήνων το γεγονός ότι έχουμε ένα τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα: Εναντι 100 - 120 χιλιάδων παιδιών που παρουσιάζονταν στις έξι ΕΣΣΟ κάθε χρόνο, πριν από μερικά χρόνια, λυπούμε που το λέω, ο αριθμός αυτός δεν ξεπερνά σήμερα τις 80 χιλιάδες. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι υπάρχει ανάγκη να λάβουμε άμεσα και συστηματικά μέτρα. Τα μέτρα αυτά δεν είναι να σκεφθούμε να μεγαλώσουμε τη θητεία των οπλιτών, αλλά να βρούμε τρόπο να καλύψουμε με ένα μεγαλύτερο κομμάτι επαγγελματικού στρατού τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Ετσι, θα γίνει και πιο ουσιαστική αξιοποίηση του υπόλοιπου, μικρότερης διάρκειας, τμήματος των οπλιτών θητείας».

Οταν όμως ρωτήθηκε για το πότε θα υλοποιηθεί το μέτρο της μείωσης της θητείας απάντησε: «Δεν είμαι σε θέση να σας πω ακόμα πότε θα καταλήξουμε σε τελικές αποφάσεις. Θέλω να ελπίζω ότι η χρονιά του 2000, έως τα τέλη της, θα είναι χρονιά, κατά την οποία θα προχωρήσουμε σε αυτές τις τελικές αποφάσεις». Για να καταλήξει με την επιβεβαίωση ότι πρόκειται για ΝΑΤΟική κατεύθυνση. « Μπαίνοντας, είπε, στον 21ο αιώνα πρέπει να έχουμε αλλάξει μερικά πράγματα στον Ελληνικό Στρατό».

Ηδη στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, κυρίως στο Στρατό Ξηράς αλλά και στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, υπηρετούν σήμερα περίπου 12.000 έμμισθοι οπλίτες διαφόρων κατηγοριών. Το ελληνικό υπουργείο Αμυνας προσανατολίζεται, σύμφωνα με όσα λέγονται, στη δημιουργία ενός μεικτού στρατού που κατά ένα μέρος θα στηρίζεται στο φθηνό δυναμικό των στρατευμένων νέων και κατά ένα άλλο μέρος σε επαγγελματίες στρατιώτες για την κάλυψη δήθεν των οπλικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας. Η ουσία, βέβαια, βρίσκεται στην ανάγκη προσαρμογής στις ΝΑΤΟικές κατευθύνσεις.

Οσο δε αφορά την υπουργική εξαγγελία περί μείωσης της θητείας, δεδομένου ότι η επάνδρωση σήμερα των στρατιωτικών μονάδων είναι στα χαμηλότερα δυνατά ποσοστά για καιρό ειρήνης, γύρω στο 30%, θα απαιτήσει ισάριθμη πρόσληψη επαγγελματικών στρατιωτών. Δηλαδή, μια μείωση της θητείας κατά δύο μήνες θα απαιτούσε την πρόσληψη περίπου 15.000 οπλιτών πενταετούς θητείας, όπου μόνο η μισθοδοσία τους θα απαιτούσε πάνω από 60 δισ. δραχμές ετησίως.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» σε στρατόπεδα (2017-12-09 00:00:00.0)
Οι μισθοφόροι παίρνουν τη θέση των στρατεύσιμων (2009-06-17 00:00:00.0)
Διαψεύδονται τα σενάρια περί αναβολής (2001-02-06 00:00:00.0)
Διαφημιστική καμπάνια μέσω δημοσιευμάτων (2000-12-30 00:00:00.0)
Στα μέτρα του επιθετικού δόγματος του ΝΑΤΟ (2000-07-30 00:00:00.0)
Στρατός ΝΑΤΟικών προδιαγραφών (2000-01-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ