Τρίτη 21 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προς υπογραφή Αντιτρομοκρατικής Συμφωνίας με την Τουρκία

Αντιτρομοκρατική Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ενδέχεται να υπογράψει ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης στην Αγκυρα, αρχές του 2000. Τη συμφωνία αυτή, που παρουσιάστηκε από το Βήμα της Κυριακής, ετοίμασαν εμπειρογνώμονες του υπουργείου Εξωτερικών βάσει των υποδείξεων και των παρατηρήσεων που διατυπώθηκαν από τη Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα βασικά σημεία της συμφωνίας συμφωνούν και οι Τούρκοι αξιωματικοί, οι οποίοι είχαν επίσημες επαφές για το θέμα αυτό με αξιωματικούς της ΕΛ. ΑΣ. πριν από ένα περίπου μήνα στην Αθήνα.

Οι δυο χώρες, σύμφωνα με το κείμενο που είδε το φως της δημοσιότητας, αναλαμβάνουν την υποχρέωση να συνεργαστούν για την πάταξη της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος, του λαθρεμπορίου ναρκωτικών κλπ. Η ελληνική πλευρά δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο σημείο της συμφωνίας που αναφέρεται στους λαθρομετανάστες. Η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα που δεν είχε υπογράψει συμφωνία με την Ελλάδα για τη λεγόμενη επανεισδοχή στο έδαφός της των αλλοδαπών που διασχίζουν παράνομα τα ελληνοτουρκικά σύνορα, με προορισμό την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα ή τη διέλευσή τους με προορισμό άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εάν η Τουρκία υπογράψει αυτή τη συμφωνία, τότε θα υποχρεωθεί να αυξήσει τα μέτρα αστυνόμευσης των συνόρων της, με αποτέλεσμα να μειωθεί η πίεση που δέχεται σήμερα η Ελλάδα από τα δουλεμπορικά κυκλώματα, τουλάχιστον στο Αιγαίο.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της τρομοκρατίας και τις τουρκικές θέσεις για τους Κούρδους που ζουν στην Ελλάδα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό το θέμα παραπέμφθηκε να εξεταστεί στο μέλλον, εάν και εφόσον οι διωκτικές αρχές ασχοληθούν με συγκεκριμένα στοιχεία και πρόσωπα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ