Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Δυναμικό "παρών" πριν απ' την κάλπη

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η χτεσινοβραδινή συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους

"Η Θεσσαλονίκη στέλνει και αυτή μήνυμα ελπίδας, μήνυμα αντεπίθεσης με ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ! ". "Για αυτό εμπρός μαρς αριστερά, η θέση σου είναι εδώ, στο μεγάλο το μέτωπο της εργατιάς, γιατί εργάτης είσαι και συ! ". "Για μας δεν έχει αναπαμό, ξανά στο δρόμο", "εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη". Λόγια, τραγούδια, συνθήματα, εξομολογήσεις, όλα ανάκατα κι αξεχώριστα. Οπως αξεχώριστο ήταν χτες το βράδυ το πλήθος του κόσμου που κατέκλυσε την πλατεία Αριστοτέλους. Για να πάρει μέρος στη δική του γιορτή. Για να δηλώσουν ξανά ένας προς ένας το δικό τους "παρών". Και να συνεχίσουν με καινούρια κουράγια το σκληρό και δύσκολο δρόμο, να γίνουν χτήμα του λαού οι θέσεις του ΚΚΕ, να φτάσει παντού το μήνυμα πως ο λαός έχει τη δύναμη, πως ο λαός μπορεί να δει πράγματι μπροστά και μακριά μόνο αν δεν κρατά σκυφτό το κεφάλι, πως η 23η του Σεπτέμβρη κόντρα στα πλάνα των δυνάμεων της συντήρησης, μπορεί να είναι μια μέρα νέας ανάτασης για το λαϊκό κίνημα. Αρκεί όλοι να κάνουν το χρέος τους, αρκεί αυτό το "τώρα ΚΚΕ" να μετασχηματιστεί σε χιλιάδες κόκκινες ψήφους την Κυριακή.

Και η χτεσινοβραδινή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, η τελευταία των μεγάλων συγκεντρώσεων του Κόμματος λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες, έπειθε και με τον όγκο της και με τον παλμό της και προπαντός με κείνο το κάτι άλλο, το δικό της, το Σαλονικιό, πως η Κυριακή 22 του Σεπτέμβρη θα 'ναι πράγματι μια μέρα απ' αυτές που τα όνειρα παίρνουν εκδίκηση. Η απόφαση της ΝΕ Θεσσαλονίκης ήταν καθαρή: Κανένα πανό. Να φαίνονται ένα προς ένα τα πρόσωπα. Ο,τι έχουμε να πούμε θα το πούμε οι ίδιοι. Και το είπαν. Και στριμώχτηκαν - κυριολεκτικά στριμώχτηκαν - χιλιάδες κόσμου αρχικά στα ασφυκτικά όρια της πλατείας Αριστοτέλους κι όταν πια δε χώραγε άλλο άρχισαν να καταλαμβάνουν το οδόστρωμα της Μητροπόλεως κι ύστερα να χώνονται πιο μέσα στην οδό Αριστοτέλους με κατεύθυνση την Τσιμισκή. Είχε πράγματι κάτι εντελώς δικό της αυτή η συγκέντρωση. Εβγαζε - εκτός των άλλων - κι ένα άχτι. Των ανθρώπων που δέχτηκαν τις πλέον ανοίκειες επιθέσεις επειδή τόλμησαν να πουν όχι, κόντρα στο ρεύμα των καιρών. Και χτες είπαν ξανά, ακόμα πιο δυνατά, ακόμα πιο μαζικά το δικό τους όχι. Από την ώρα που φάνηκε στο βάθος της Εγνατίας το ένα και μοναδικό πανό της συγκέντρωσης, αυτό που κρατούσαν οι Κνίτες χαμηλά στο ύψος της μέσης με το σύνθημα "ισχυρό ΚΚΕ, αντεπίθεση λαέ", ως την ώρα που και οι τελευταίοι από τις δυτικές συνοικίες πήραν το δρόμο της επιστροφής, αυτό το όχι απλώθηκε πάνω απ' την πόλη. Κι όταν κλείνοντας την ομιλία της η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα θύμισε πως για τους κομμουνιστές δεν υπάρχει διάλειμμα στη δράση, πως ορμητικά μετά και το ήδη προαναγγελμένο θετικό αποτέλεσμα της Κυριακής θα ξεχυθούν ξανά στους χώρους δουλιάς, στους δρόμους του αγώνα, οι συγκεντρωμένοι ήξεραν πολύ καλά τι έλεγε. Ο,τι κι αυτοί σ' όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης: Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη.

"Είναι πράγματι μια εξαιρετικά μεγάλη συγκέντρωση, μεγαλύτερη και από την αμέσως προηγούμενη που κάναμε στον ίδιο χώρο στην αρχή του καλοκαιριού, σημείωναν μετά το τέλος της συγκέντρωσης στελέχη της οργάνωσης του Κόμματος στην πόλη. Αποτέλεσμα, συνέχιζαν, μιας σταθερής και επίμονης δουλιάς, αλλά και δείγμα της απήχησης που συναντά το μήνυμα του ΚΚΕ στο λαό της πόλης. Ομως, κατέληγαν, η συγκέντρωση από μόνη της δεν πρέπει να μας επαναπαύει. Εχουμε ακόμα αρκετές ώρες μέχρι να κλείσουν οι κάλπες, αρκετούς ακόμα στους οποίους πρέπει να φτάσουμε με το ψηφοδέλτιο στο χέρι".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ