Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές οι εργαζόμενοι βρίσκονται μπροστά στο εξής δίλημμα: Θα δώσουν έγκριση ή θα καταδικάσουν με την ψήφο τους την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και όσους τη στηρίζουν;

Η απάντηση, εφόσον δίνεται από τη σκοπιά των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης και του χωριού, δεν μπορεί παρά να είναι μόνο μια: ΝΑΙ! Στις εκλογές του Οκτώβρη κρίνεται η κυβερνητική πολιτική, τόσο στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, όσο και γενικότερα. Κι αυτή η πολιτική πρέπει να "μαυριστεί". Και θα "μαυριστεί", μόνο αν υπερψηφιστούν αποφασιστικά, για να μπουν στο β γύρο τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ. Μόνο αυτή η ψήφος είναι ψήφος γνήσιας καταδίκης της πολιτικής της ΟΝΕ, του ΕΥΡΩ, των προγραμμάτων σύγκλισης. Μόνο αυτή η ψήφος στρέφεται κατά της πλουτοκρατίας και όσων την υπηρετούν με το έναν ή τον άλλον τρόπο. Κάθε άλλη, όπου και αν δοθεί, θα αποτελεί ή συναίνεση ή άσφαιρο πυρ στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

* * *

Ο πρωθυπουργός, οι περισσότεροι υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες, ο ΣΥΝ και άλλοι υποστηρίζουν ότι οι ερχόμενες εκλογές δεν κρίνουν την κυβερνητική πολιτική, αφού από τις κάλπες δεν πρόκειται να εκλεγεί κυβέρνηση...

Πρόκειται για ένα κόλπο που έχει ως στόχο να αποπροσανατολίσει το λαό, να τον κοροϊδέψει, για να κλέψουν την ψήφο του. Γνωρίζοντας ότι είναι μεγάλη η αγανάκτηση των εργαζομένων εξαιτίας της λιτότητας, της φτώχειας, της ανεργίας, της εκμετάλλευσης, προσπαθούν να αποφύγουν να εκφραστεί η λαϊκή αγανάκτηση και με την ψήφο. Γι' αυτό και ισχυρίζονται υποκριτικά ότι ο δημότης ψηφίζει για το δήμο του! Οτι ψηφίζει για τη Θεσσαλονίκη, για την Αθήνα, για τον Πειραιά!

Ποια Θεσσαλονίκη; Ποια Αθήνα; Ποιον Πειραιά; Τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, τον Πειραιά της ανεργίας, των απολύσεων, της τρομοκρατίας στα εργοστάσια, της ανέχειας; Η τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, τον Πειραιά της πλουτοκρατίας; Για την τελευταία οι εκλογές έχουν πραγματικά "τοπική" σημασία. Κρίνονται απλώς πρόσωπα! Και κρίνονται τόσο, όσον αφορά την ενασχόλησή τους με όλα τα άλλα, εκτός από τα προνόμιά της και τα κέρδη της!

Με βάση το κόλπο τους "τα τοπικά προβλήματα μάς ενδιαφέρουν", πρώτο: Από τα λεγόμενα τοπικά προβλήματα αφαιρούν τη φορολογία, τις ιδιωτικοποιήσεις, το γκρέμισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, την Παιδεία κ. ά. και αφήνουν το γκαζόν, τα παρτέρια, τους δρόμους, το φωτισμό και άλλα παρόμοια... Δεύτερο: Κομματιάζουν την Ελλάδα σε 950 δήμους και 57 νομαρχίες και βαφτίζουν το κάθε κομμάτι τοπικό, για να μη δει ο εργαζόμενος τη σχέση του τοπικού με το συνολικό. Για να μη δει ότι τα λεγόμενα τοπικά δεν είναι καθόλου τοπικά. Είναι συνολικά. Και έχουν αιτίες. Και η βασική αιτία είναι η πολιτική που συσσωρεύει πλούτο σε λίγους και φτώχεια στη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού.

* * *

Πολλοί υποψήφιοι εμφανίζονται ως ανεξάρτητοι! Ορισμένοι από αυτούς ίσως και να το πιστεύουν. Δεν είναι ειλικρινείς. Και δεν είναι, γιατί δεν είναι καθόλου αδέσμευτοι από την αντιλαϊκή πολιτική. Το αντίθετο: Στηρίζονται από κόμματα που είναι δεμένα χειροπόδαρα με δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ, στο κεφάλαιο, στην ΟΝΕ και στον δήθεν μονόδρομο του ΕΥΡΩ. Κι αυτές οι δεσμεύσεις συνδέονται άμεσα και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γι' αυτό και κανένας υποψήφιος, που στηρίζεται από άλλα τα κόμματα, δεν απορρίπτει το "μονόδρομο" της ΕΕ των πολυεθνικών! Κανένας!

Αντίθετα, οι μόνοι αδέσμευτοι από την άρχουσα τάξη είναι οι κομμουνιστές και οι άλλοι αγωνιστές που έχουν συμπαραταχτεί μαζί με τους κομμουνιστές στα ψηφοδέλτια των δήμων. Αυτοί οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες είναι πλήρως δεσμευμένοι με ένα πράγμα: Οτι θα κάνουν ό,τι μπορούν, για να αντιπαλέψουν την αντιλαϊκή πολιτική, και όχι για να διεκδικούν διάφορες θεσούλες και προνόμια. Για να έχει ο λαός, την άλλη μέρα των εκλογών, στηρίγματα στον αγώνα του. Για να τον συνεχίσει και κυρίως να τον δυναμώσει. Για να προωθηθεί το λαϊκό μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης.

* * *

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες, που οδεύουν στο μονόδρομο της πλουτοκρατίας, όπως ο Δραγασάκης, ο Σκοτινιώτης, ο Χατζηδημητρίου, ο Σαράφογλου και πολλοί άλλοι, στηρίζουν όλη την πολιτική τους περί ανάπτυξης στα ΕΟΚικά προγράμματα, πρώτα στα πακέτα Ντελόρ, τώρα στο πακέτο Σαντέρ. Και δικαιολογούν τη στάση τους της υποταγής, λέγοντας: "Μια και δεν υπάρχει άλλος δρόμος, ας κοιτάξουμε να επωφεληθούμε από τα κοινοτικά κονδύλια. Από το τίποτα, καλά είναι κι αυτά"!

Με αυτή τη στάση τους κρύβουν από τους εργαζόμενους ότι υπάρχει άλλος δρόμος.Συμβάλλουν έτσι, με τον τρόπο τους, στην υποταγή του λαού, στο να κρατιέται δέσμιος των κρατούντων και της πολιτικής τους. Τον εξοικειώνουν περισσότερο στο να δέχεται κάποιο κόκαλο από το πλούσιο τραπέζι της πλουτοκρατίας. Και δεν του λένε ότι το συμφέρον του είναι να προετοιμάσει και να οργανώσει τις δυνάμεις του για να χαράξει το δικό του δρόμο τον φιλολαϊκό. Αυτοί οι υποψήφιοι πρέπει να πάρουν από το λαό την πρέπουσα απάντηση στις εκλογές του Οκτώβρη.

* * *

Οπου βρίσκονται δήμαρχοι ή νομάρχες της ΝΔ, οι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ ζητάνε "αλλαγή"! Και αντίστροφα. Το ίδιο ζητούν και οι λεγόμενοι "αντάρτες", πολλούς από τους οποίους στηρίζει το ΔΗΚΚΙ. Στο μεταξύ, επί 4 χρόνια οι του ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ και της ΝΔ δε διαφώνησαν μεταξύ τους, παρά μόνο στις θεσούλες, στα παρκόμετρα (!), στη ...διαφάνεια (!) και σε άλλα παρόμοια. Και βέβαια, εκεί που πάνω απ' όλα ομονόησαν, ήταν στην αναγκαιότητα (!) των ΕΟΚικών προγραμμάτων!.. Γι' αυτό και αντικατάσταση του ενός από τον άλλον θα έχει τόση σημασία, όση έχει η αντικατάσταση του Κολ απ' τον Σρέντερ στη Γερμανία, όπου άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς.

Οι εργαζόμενοι, λοιπόν, δεν έχουν παρά να δουν ποιο κόμμα στηρίζει τον κάθε συνδυασμό. Και να τον κρίνουν με βάση τη στάση του απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική.

Μάκης ΜΑΪΛΗΣ

Στις εκλογές του Οκτώβρη κρίνεται η κυβερνητική πολιτική, τόσο στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, όσο και γενικότερα. Κι αυτή η πολιτική πρέπει να "μαυριστεί". Και θα "μαυριστεί", μόνο αν υπερψηφιστούν αποφασιστικά, για να μπουν στο β γύρο τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ