Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βρε, τον Αλέκο!

"Μια καλή δημοκρατία πρέπει να έχει αριστερή διανόηση και δεξιά Αστυνομία", είχε πει ο "δεξιός" Ντε Γκολ και θεώρησε καλό να μας το υπενθυμίσει - στη συνέντευξή του στα "ΝΕΑ" - ο "αριστερός" υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλέκος Παπαδόπουλος. Γιατί το υπενθύμισε; Οχι τόσο για να παραπονεθεί, επειδή - όπως είπε - "στην Ελλάδα η αριστερή διανόηση ασχολείται με το ροκ", όσο για να δηλώσει ότι "η Αστυνομία, με την ευρύτερη έννοια του κράτους σε όλες τις εκφάνσεις κι όχι μόνο με τη στενή έννοια, θέλει μια άλλη αντίληψη για να προστατεύσουμε τους πολίτες και την ποιότητα της δημοκρατίας. Στην κατεύθυνση της αυστηρότητας κι όχι της χαλάρωσης που υπονομεύει τη δημοκρατία".

Προφανώς, ο υπουργός γνωρίζει ότι οι έννοιες "δεξιός" και "αριστερός" δεν έχουν "αστυνομική σημασία", αλλά κοινωνικοπολιτική και μ' αυτήν την έννοια τις χρησιμοποιεί. Διότι δεν μπορούμε να πιστέψουμε πως οι επισημάνσεις του αφορούν μόνο στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, όταν γνωρίζουμε - και γνωρίζει ο ίδιος - ότι η Αστυνομία, στην Ελλάδα και παντού, δεν είναι ούτε "δεξιά", ούτε "αριστερή", αλλά εκτελεστικό όργανο των κυβερνήσεων, φρουρός στήριξης του κράτους της κυρίαρχης τάξης και μηχανισμός καταστολής του ταξικού, λαϊκού κινήματος.

Αλλά ας επιχειρήσουμε να εξηγήσουμε τι σημαίνει η θέση του υπουργού υπέρ μιας "δεξιάς" Αστυνομίας. Είναι προφανές ότι ο Αλέκος Παπαδόπουλος θέλει την Αστυνομία, πρώτον, να συνειδητοποιεί το ρόλο της ως όργανο του ταξικού κράτους και, δεύτερον, όσον αφορά στις μεθόδους δράσης της, να διαπνέεται από την "παραδοσιακή δεξιά" λογική και πρακτική, που στηρίζεται στο "αξίωμα": "Βάρα μόλις δεις, πυροβόλησε πριν σκεφτείς, σκότωσε πριν εξετάσεις".

Ο υπουργός δεν κάνει διάκριση στο είδος του "εγκλήματος". Για μια "δεξιά" Αστυνομία, "εγκληματίας" θεωρείται, όχι μόνο ο Σορίν Ματέι, αλλά ο καθένας που "παραβιάζει" τους νόμους του ταξικού κράτους. Και, ως γνωστόν, οι κρατούντες θεωρούν ότι πολλοί νόμοι "παραβιάζονται", με τις απεργίες των εργαζομένων, τα "μπλόκα" των αγροτών, τις καταλήψεις μαθητών, τις προσπάθειες των αγωνιζομένων συνταξιούχων να πλησιάσουν το Μέγαρο Μαξίμου για να δουν τον πρωθυπουργό.

Φαίνεται ότι ο υπουργός δεν αισθάνεται ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της αστυνομικής επίθεσης εναντίον των ναυτεργατών, το ξεφούσκωμα των ελαστικών των τρακτέρ των αγροτών, το άνοιγμα κεφαλιών εκπαιδευτικών και συνταξιούχων και ζητάει καλύτερη αποτελεσματικότητα.

Κάποτε, αν χαρακτήριζες έναν ΠΑΣΟΚτζή "δεξιό", παρεξηγιόταν. Τώρα, ο Αλέκος Παπαδόπουλος, πρωτοκλασάτο στέλεχος της "εκσυγχρονιστικής" κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, δηλώνει, εμμέσως πλην σαφώς, "δεξιός" και το υπερηφανεύεται, μάλιστα. Κάποτε οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ εφάρμοζαν μεν "δεξιά" πολιτική, αλλά την ονομάτιζαν "αριστερή". Οι σημερινοί κυβερνώντες δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα κι εμφανίζονται "δεξιότεροι των δεξιών".

Καταλαβαίνει, άραγε, ο Αλέκος Παπαδόπουλος - που εξασφάλισε πολλές φορές το δημόσιο εγκωμιασμό του Κ. Μητσοτάκη - πού μπορεί να οδηγήσει η προτροπή του να γίνει "πιο δεξιά" η Αστυνομία; Αντιλαμβάνεται, όχι μόνο πόσοι άλλοι Σορίν Ματέι μπορεί να βρεθούν, ξαφνικά, πεθαμένοι, αλλά και πόσοι άλλοι αριστεροί με σπασμένα κεφάλια, πόσοι άλλοι "αναρχικοί" θα βρεθούν "αυτοκτονημένοι";

Καταλαβαίνει, γιατί δεν είναι ούτε "πρωτάρης", ούτε αφελής. Απλώς, "κάνει τη δουλιά του" και μιλάει ως πολιτικός εκπρόσωπος μιας τάξης, η οποία, για να προστατέψει τα μεγάλα συμφέροντά της, θέλει μια "δεξιά" Αστυνομία και "σοσιαλιστική" διακυβέρνηση. Ολα τ' άλλα, τα περί αντιμετώπισης της εγκληματικότητας - η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, αποτελεί σύμπτωμα του καπιταλιστικού συστήματος, που ο Αλέκος Παπαδόπουλος υπηρετεί - είναι "προφάσεις εν αμαρτίαις" και αποσκοπούν στη χειραγώγηση της κοινής γνώμης και στην παραπλάνηση των αφελών. Μόνο που δεν υπάρχουν πολλοί αφελείς - "Αλέκους" τους ονομάζει ο λαός μας - που θα το "χάψουν".

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ