Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΘΗΝΑ
ΟΧΙ στην παιδεία για "τους λίγους και εκλεκτούς"

Δυναμική συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν χτες γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές και εργαζόμενοι, ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, σηματοδοτώντας την αγωνιστική έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Με μια δυναμική κινητοποίηση, που, όπως αρκετοί σημείωναν, σηματοδοτεί το αγωνιστικό ξεκίνημα για τη νέα χρονιά, αλλά και αποτελεί συνέχεια των περσινών αγωνιστικών κινητοποιήσεων, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι δήλωσαν χτες ότι θα εντείνουν τον αγώνα για την ανατροπή των σχεδίων της κυβέρνησης για δημιουργία παιδείας λίγων και εκλεκτών.

Σε αντίθεση με το υπουργείο Παιδείας, που έχει εξαπολύσει μια εκστρατεία προπαγάνδισης και εξωραϊσμού των αντιεκπαιδευτικών μέτρων, χτες, εκπαιδευτικοί φορείς και εργαζόμενοι φώναξαν στους δρόμους της Αθήνας ότι θα αντισταθούν στην εμπορευματοποίηση της μόρφωσης, στην αύξηση των φραγμών στην εκπαίδευση και θα αγωνιστούν για μόρφωση, εργασία και ζωή με δικαιώματα. Στις 7 το απόγευμα εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κάνιγγος.

Τη συγκέντρωση άνοιξε με την ομιλία της η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας, Βάνα Τζιαντζή,η οποία περιέγραψε την κατάσταση άγχους, "χωρίς προοπτική ζωής", όπως είπε χαρακτηριστικά. "Πέρσι αγωνιούσαμε, είπε, φέτος μαθαίνουμε πόσο αναντικατάστατη είναι η δική μας παρέμβαση". Μιλώντας και εκ μέρους των γονέων του Πειραιά, κατήγγειλε τις συμπτύξεις τμημάτων και είπε ότι ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική το μήνυμα της ελπίδας υπάρχει στο χτίσιμο ενός λαϊκού μετώπου "για να ανατραπούν τα σχέδιά τους". Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Θανάσης Γκεσούλης,μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ, ο οποίος χαρακτήρισε τη χτεσινή κινητοποίηση εναρκτήριο αγωνιστικό λάκτισμα για τη νέα χρονιά, αλλά και συνέχεια των αγώνων ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα. "Ο καθένας από μόνος του δεν μπορεί. Ο κάθε κλάδος μόνος του είναι αδύνατο. Οι λίγοι δε φτάνουν", είπε καλώντας όλους τους φορείς σε συμπαράταξη για μια άλλη παιδεία.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν επίσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΣΚ, Γιώργος Στάθης,ο οποίος αναφέρθηκε στις μεθοδεύσεις για την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού και τον αγώνα των εργαζομένων. Επίσης, χαιρέτισε εκπρόσωπος του Συλλόγου Φοιτητών Φιλοσοφικής, καθώς και ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ, Γρ. Καλομοίρης, ο οποίος επισήμανε τον αντιεκπαιδευτικό χαρακτήρα των μέτρων, που προωθούνται στην παιδεία.

Η πορεία ξεκίνησε μετά τις 8 το βράδυ και κατευθύνθηκε μέσω των οδών Πατησίων, Σταδίου, καταλήγοντας στα Προπύλαια. "Μέχρι τις Βρυξέλλες να ακουστεί καλά, μόρφωση - ειδίκευση για όλους μας δουλιά", "15% για την παιδεία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία", "Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμα μας είναι με αγώνες κατακτιέται", "Μέτωπο παιδείας με όλο το λαό, για σύγχρονο δημόσιο και δωρεάν σχολειό". Αυτά ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν σε όλη τη διάρκεια της πορείας.

Οι συγκεντρωμένοι ανανέωσαν το ραντεβού τους στους αγώνες που έρχονται για να μην εφαρμοστούν τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα.

Στο Ηράκλειο

Την αντίθεσή τους στην πολιτική του υπουργείου Παιδείας εξέφρασαν χτες και οι εκπαιδευτικοί του Ηρακλείου, που συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας. Η πορεία κατέληξε στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, όπου η Συντονιστική Επιτροπή των εκπαιδευτικών επέδωσε ψήφισμα στον περιφερειάρχη Β. Βασιλόπουλο. Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Χρ. Χρήστου, που συμμετείχε στην κινητοποίηση, μίλησε στα τοπικά ΜΜΕ, καταγγέλλοντας το υπουργείο Παιδείας για τη μέχρι σήμερα τακτική του. Τόνισε, μάλιστα, ότι το Ηράκλειο είναι μια από τις χειρότερες πόλεις όσον αφορά τα προβλήματα της σχολικής στέγης.

Τη χτεσινή κινητοποίηση των εκπαιδευτικών στο Ηράκλειο οργάνωσαν οι τρεις διδασκαλικοί σύλλογοι των νομών και οι σύλλογοι αδιόριστων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ