Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, ΤΗΣ "ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ"
Συσπειρωθείτε για ένα καλύτερο αύριο

- Κλείνουν φέτος τέσσερα χρόνια από τη λειτουργία της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Πώς εκτιμάτε την πορεία του θεσμού;

- Αυτό το διάστημα ήταν αρκετό για να αποδειχτεί ότι ο πολυδιαφημισμένος νέος νομαρχιακός θεσμός δεν ήταν τίποτα περισσότερο από έναν μηχανισμό περάσματος της αντιλαϊκής πολιτικής και στη Φθιώτιδα.

Ο απερχόμενος νομάρχης του ΠΑΣΟΚ στήριξε τις κυβερνητικές επιλογές, αποδέχτηκε και δούλεψε για την εφαρμογή του "Καποδίστρια", υιοθέτησε το μεσαιωνικό νόμο "Αρσένη", συμπορεύεται και υλοποιεί την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, ξεπουλά σε ιδιώτες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του νομού. Κινήθηκε μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του νομού και δημαγωγικά έκανε βαρύγδουπες εξαγγελίες για επιχορηγήσεις που δεν αποτελούσαν παρά μόνο τα κονδύλια των υπουργείων για τις λειτουργικές δαπάνες των υπηρεσιών τους στο νομό. Αρκέστηκε στη διαχείριση των προγραμμάτων και κονδυλίων της περιφέρειας, που ήταν ενταγμένα στη λογική και τις κατευθύνσεις της ΕΕ και όχι στο συμφέρον του λαού και του τόπου.

- Ποια τα προβλήματα του νομού σας και ποια η στάση της Νομαρχιακής Αρχής απέναντί τους;

- Η Φθιώτιδα κατέχει την έβδομη θέση στο πρόβλημα της ανεργίας, που θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο με τη συνέχιση της βιομηχανικής συρρίκνωσης του νομού, με το επικείμενο κλείσιμο των βιομηχανιών AΓKPOINBEΣT και ΛΑΡΚΟ.

Η κτηνοτροφία και οι δυναμικές γεωργικές καλλιέργειες του νομού διώκονται μέσα από τις επιλογές της ΓΚΑΤΤ και της ΚΑΠ, που με την κατάργηση των τιμών παρέμβασης, τη μείωση των επιδοτήσεων, τις ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, μειώνουν δραστικά το αγροτικό εισόδημα, με αποτέλεσμα το ξεκλήρισμα των αγροτικών νοικοκυριών και την ερήμωση της υπαίθρου μας.

Η επέλαση των μεγαλο-σούπερ μάρκετ σε κάθε γωνία της Φθιώτιδας έχει φέρει σε απόγνωση τους επαγγελματίες και τα μικρομάγαζα, που κλείνουν το ένα μετά το άλλο. "Προνομιακή" είναι η θέση του νομού και στα ναρκωτικά.

Η απερχόμενη νομαρχιακή αρχή όχι μόνο δεν αντιπάλεψε τις αντιλαϊκές επιλογές και δεν αγωνίστηκε για τη λύση των προβλημάτων του νομού, αλλά αντίθετα κινήθηκε στη λογική της στήριξης και συγκάλυψης της κυβερνητικής πολιτικής. Στα προβλήματα της νεολαίας δεν πήρε ουσιαστικά καμιά πρωτοβουλία.

- Ποια η πρόταση της ΝΑΣ για μια αναπτυξιακή πορεία του νομού; Ποιο το μήνυμα για τις ερχόμενες νομαρχιακές εκλογές;

- Είναι φανερό ότι για να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που γεννούν τα προβλήματα και στη Φθιώτιδα, χρειάζεται να εφαρμοστεί μια άλλη πολιτική, διαφορετική από τη σημερινή.

Παρ' όλα αυτά όμως μπορούν να παρθούν κάποια μέτρα που θα βελτιώσουν την κατάσταση προς όφελος του λαού και τέτοια είναι: Εργα υποδομής για την ανάπτυξη της γεωργικής παραγωγής, ολοκλήρωση των φραγμάτων Βίστριζας και Σμοκόβου. Εργα αρδευτικά, αντιπλημμυρικά του Σπερχειού. Να ανοίξει η ΒΕΛΚΑ, να μην κλείσει η AΓKPOINBEΣT, να εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΛΑΡΚΟ και η επιβίωσή της μέσα από την καθετοποίηση της παραγωγής με τη δημιουργία μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα στη Λάρυμνα.

Να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για την απορρόφηση των ανέργων, με μονάδες μεταποίησης και προώθησης των ντόπιων γεωργικών προϊόντων. Ολα αυτά προϋποθέτουν ρήξη με τη σημερινή πολιτική και τους εκφραστές της.

Καλούμε όλους τους πολίτες του νομού, που συμφωνούν μαζί μας ότι πρέπει να αναδείξουμε τις αιτίες των προβλημάτων και να αγωνιστούμε διεκδικώντας λύσεις, να συμπαραταχτούν και να παλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο του λαού και του τόπου μας.

Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ