Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποιούνται οι φοιτητές για το άσυλο

Με μαζική παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα το πρωί στην Πρυτανεία του ΑΠΘ και στη συνέχεια στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι φοιτητές και κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους ενάντια στην απόφαση για μερική κατάργηση του Ασύλου. Χτες πραγματοποίησαν παραστάσεις διαμαρτυρίας στους Προέδρους των Τμημάτων πολλών σχολών του ΑΠΘ. Το συντονιστικό Οργανο, που δημιουργήθηκε τη Δευτέρα και στο οποίο μέχρι στιγμής συμμετέχουν 10 Φοιτητικοί Σύλλογοι, έχει ήδη προγραμματίσει για αύριο Πέμπτη, συνάντηση με φορείς της πόλης, προκειμένου να σχεδιαστεί ο συντονισμένος αγώνας της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης, κόντρα στην απαράδεκτη απόφαση της Συγκλήτου, με στόχο να μην εφαρμοστεί. Επίσης, το βράδυ της Πέμπτης, έξω από το χώρο του κτιρίου Διοίκησης του ΑΠΘ θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τη συμμετοχή ερασιτεχνικών φοιτητικών σχημάτων και καλλιτεχνών της πόλης.

Με ανακοίνωσή του το Συντονιστικό των Φοιτητικών Συλλόγων, απαντά σε όσους επικαλούνται έλλειψη προτάσεων από το φοιτητικό κίνημα και χαρακτηρίζουν μονόδρομο την απόφαση για μερική κατάργηση του ασύλου στο όνομα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας που οργιάζει στους ανοιχτούς χώρους του Πανεπιστημίου. Συγκεκριμένα αναφέρει: "Η καλύτερη περιμετρική αστυνόμευση, ο πλήρης φωτισμός του πανεπιστημίου, η περίφραξη των οικοδομών, η πρόσληψη νυχτοφυλάκων, μα πάνω απ' όλα ένα ζωντανό πανεπιστήμιο όλο το 24ωρο, είναι μερικά μέτρα που η πανεπιστημιακή κοινότητα θα έπρεπε να έχει ήδη πάρει, χωρίς να θίγει το δικαίωμα των φοιτητών και όλου του λαού στο Ασυλο".

Την απόφαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ, καταδικάζει με δήλωσή του ο υποψήφιος Νομάρχης της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Θεσσαλονίκης (ΝΑΣΘ) Μιχάλης Σπυριδάκης.Χαρακτηριστικά αναφέρει: "Με πρόσχημα τον περιορισμό της εγκληματικότητας στους χώρους του πανεπιστημίου, η Σύγκλητος του ΑΠΘ ουσιαστικά προσπαθεί να προετοιμάσει την κατάργηση του Ασύλου. Η αύξηση της εγκληματικότητας έχει κοινωνικά αίτια και συγκεκριμένα την εφαρμοζόμενη πολιτική που οδηγεί στην απελπισία και την εξαθλίωση πλατιά στρώματα του λαού, καθώς και στον ακραίο ατομικισμό που καλλιεργείται αναπόφευκτα σε μια κοινωνία που χλευάζεται κάθε έννοια αλληλεγγύης, σαν αποτέλεσμα της αποθέωσης των λεγόμενων νόμων της αγοράς. Η παρουσία της αστυνομίας δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα, όπως άλλωστε συμβαίνει και έξω από το πανεπιστήμιο...

Το πανεπιστημιακό Ασυλο είναι μια σημαντική δημοκρατική κατάκτηση που δεν είναι διαπραγματεύσιμη και δεν πρόκειται ο λαός και η νεολαία να την παραχωρήσουν σε κανέναν και για οποιοδήποτε πρόσχημα... ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ