Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΑΓΚΑΣ
Με κυρίαρχο στόχο την πρόοδο

"Οι καλλιτέχνες, όχι μόνο είναι αναγκαίο να συστρατεύονται στην πολιτική δράση, αλλά πρέπει να είναι και πρωτοπόροι σε κάθε κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική κίνηση"

"Ο καλλιτέχνης πρέπει να είναι πρωτοπόρος σε κάθε κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική προσπάθεια και κίνηση".Αυτή η πίστη οδήγησε στη συνειδητή απόφαση του ηθοποιού και σκηνοθέτη Χρίστου Τσάγκα, να συστρατευτεί με τη ΝΑΣ Βοιωτίας και να είναι υποψήφιος του συνδυασμού, με επικεφαλής τον υποψήφιο νομάρχη, Λουκά Λιάκο.

Ο Χρίστος Τσάγκας,που κατάγεται από τη Λιβαδειά, πιστός εργάτης της τέχνης του, τρέφοντας μια ξεχωριστή αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα του, πρόσφερε για αρκετά χρόνια, τόσο στην πόλη του όσο και σε άλλες επαρχιακές πόλεις και χωριά, ξεχωριστές παραστάσεις. Φορέας αυτών των παραστάσεων υπήρξε "Το Παλκοσένικο",καλλιτεχνική μη κερδοσκοπική εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1978 από τους Χρίστο και Λάμπρο Τσάγκα και το οποίο λειτούργησε ανελλιπώς, ως ελεύθερος θίασος και για ένα χρόνο ως ημικρατικό Θέατρο Στερεάς Ελλάδας.Χάρη στο ζήλο, στον κάματο και την πίστη κατάφερε να είναι ίσως ο μοναδικός θίασος που αυτοσυντηρήθηκε και άντεξε, τόσα χρόνια, μακριά από τις πρωτεύουσες, διαρκώς σε περιοδείες, χειμώνα - καλοκαίρι, προσφέροντας γνήσια και πολύπλευρη θεατρική εμπειρία στους ανθρώπους που το στελέχωσαν και παραστάσεις επιμελημένες, σε ένα ποικιλόμορφο κοινό, με αξιόλογα έργα του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου. Από το 1981 ο θίασος ασχολείται κι ερευνά το Αρχαίο Δράμα και από το 1985 απέκτησε μόνιμη στέγη, στο θέατρο "Κνωσσός" στην Αθήνα.

Ο Χρίστος Τσάγκας αποφοίτησε από τη Δραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή με το θίασο Δ. Μυράτ - Β. Ζουμπουλάκη το 1963 στην "Πικραγαπημένη". Το 1964 με τους "Ηνωμένους Καλλιτέχνες" συμμετέχει στην παράσταση "Θάψτε τους νεκρούς" του Ιρβιν Σόου, ενώ τον επόμενο χρόνο παίζει με το "Θέατρο Νέας Ιωνίας" στο έργο του Μπόρχερτ και στη συνέχεια συνεργάζεται με το Θέατρο Τέχνης, αλλά και για αρκετά χρόνια με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Με το "Παλκοσένικο", στα 20 χρόνια από την ίδρυσή του, παρουσίασε μερικά από τα αξιολογότερα έργα του παγκόσμιου και του ελληνικού δραματολογίου, όπως: "Ο εχθρός του λαού" του Ιψεν, "Περιμένοντας τον Γκοντό" του Μπέκετ, "Οι παίχτες" του Γκόγκολ, "Το πανηγύρι" του Κεχαϊδη, "Χάσαμε τη θεία, στοπ" του Διαλεγμένου, καθώς και "Ιππής", "Ειρήνη" του Αριστοφάνη, "Φιλοκτήτης" και "Αντιγόνη" του Σοφοκλή, "Βάκχες" και "Ιφιγένεια εν Ταύροις" του Ευριπίδη, κ.ά. Φέτος σε παγκόσμια πρώτη θα παρουσιάσει, στο θέατρο "Κνωσσός", το αριστούργημα του Ντοστογιέφσκι "Το υπόγειο", σε διασκευή Μάρως Βαμβουνάκη και σκηνοθεσία του ιδίου.

Κοινωνική διάσταση της ΤΑ

Ομως οι "μεγάλες αγάπες" δεν ξεχνιούνται και τώρα που ο νομός του τον χρειάζεται είναι διατεθειμένος να προσφέρει, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, τις όποιες υπηρεσίες χρειαστεί ο τόπος που τον "γέννησε".

"Η πρόταση που μου έγινε - επισημαίνει ο Χρίστος Τσάγκας - με τιμά και με μεγάλη μου ευχαρίστηση και στο μέτρο των δυνατοτήτων μου επιθυμώ να προσφέρω όποιες υπηρεσίες χρειαστεί. Αποδέχτηκα την πρόταση από τη συγκεκριμένη Κίνηση, γιατί, βεβαίως, ο χώρος της Αριστεράς είναι ο φυσικός πολιτικός χώρος της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, πιστεύω ότι έχουν και ένα σαφέστατο πολιτικό μήνυμα, με προσανατολισμό την κοινωνική διάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.Η συμμετοχή μου έχει επίσης να κάνει με την πίστη μου, ότι οι καλλιτέχνες, όχι μόνο είναι αναγκαίο να συστρατεύονται στην πολιτική δράση αλλά πρέπει να είναι και πρωτοπόροι σε κάθε κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική κίνηση. Πιστεύω επίσης στον αντίλογο που στοιχειοθετεί διάλογο με κυρίαρχο στόχο την πρόοδο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ