• Πράξη αντίστασης και υπεράσπισης του δικαιώματος δουλιάς, η καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής στις Δημοτικές - Νομαρχιακές Εκλογές
  • Η λύση του προβλήματος απαιτεί μια άλλη αντιμονοπωλιακή πολιτική
  • - Τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της ανεργίας στον Πειραιά, που ξεπερνά το 20% του εργατικού δυναμικού, ενώ υψηλότερα είναι τα ποσοστά στις γυναίκες και τη νεολαία, παρουσίασε η Νομαρχιακή... - 1998-09-30 00:00:00.0"/>
  • Πράξη αντίστασης και υπεράσπισης του δικαιώματος δουλιάς, η καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής στις Δημοτικές - Νομαρχιακές Εκλογές
  • Η λύση του προβλήματος απαιτεί μια άλλη αντιμονοπωλιακή πολιτική
  • - Τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της ανεργίας στον Πειραιά, που ξεπερνά το 20% του εργατικού δυναμικού, ενώ υψηλότερα είναι τα ποσοστά στις γυναίκες και τη νεολαία, παρουσίασε η Νομαρχιακή... - 1998-09-30 00:00:00.0" /> Προτάσεις αντιμετώπισης της ανεργίας | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 1998
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 18
    ΡΕΠΟΡΤΑΖ
    "ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ" ΠΕΙΡΑΙΑ
    Προτάσεις αντιμετώπισης της ανεργίας
    • Πράξη αντίστασης και υπεράσπισης του δικαιώματος δουλιάς, η καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής στις Δημοτικές - Νομαρχιακές Εκλογές
    • Η λύση του προβλήματος απαιτεί μια άλλη αντιμονοπωλιακή πολιτική

    Τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της ανεργίας στον Πειραιά, που ξεπερνά το 20% του εργατικού δυναμικού, ενώ υψηλότερα είναι τα ποσοστά στις γυναίκες και τη νεολαία, παρουσίασε η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" (ΝΑΣ) Πειραιά. Η ΝΑΣ επισημαίνει αρχικά πως το πρόβλημα της ανεργίας αποκαλύπτει τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος και της αντιλαϊκής, αντιαναπτυξιακής πολιτικής των διαχειριστών του - πρώτα από όλα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Γι' αυτό και τονίζει πως "η καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής στις Δημοτικές - Νομαρχιακές Εκλογές είναι πράξη αντίστασης και υπεράσπισης του δικαιώματος δουλιάς" και πως "το πρόβλημα της ανεργίας απαιτεί μια άλλη αντιμονοπωλιακή πολιτική".

    Παράλληλα η ΝΑΣ αναφέρεται και στους υποψήφιους νομάρχες Πειραιά, Δ. Σαράφογλου (ΠΑΣΟΚ) και Μ. Σαραντίδη (ΣΥΝ), οι οποίοι όταν μιλούν για το πρόβλημα της ανεργίας, επιχειρούν ουσιαστικά να ψαρέψουν σε θολά νερά. "Η αλήθεια είναι ότι με τις θέσεις τους διαιωνίζουν ακριβώς τη χρεοκοπημένη, αντιλαϊκή πολιτική του σημερινού νομάρχη Πειραιά, Φωτίου. Μια πολιτική που έχει μετατρέψει τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σε διεκπεραιωτή των κυβερνητικών αποφάσεων, όργανο των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, μοχλό προώθησης των κατευθύνσεων των Βρυξελλών και ιδιαίτερα της στρατηγικής επιλογής των πολυεθνικών, της Οικονομικής Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ)", υπογραμμίζει η ΝΑΣ.

    Η ΝΑΣ επισημαίνει ακόμα πως ο λαός του Πειραιά είναι ανάγκη να δώσει αποφασιστική απάντηση και να καταδικάσει την αντιλαϊκή πολιτική, να καταψηφίσει τους τοποτηρητές της, ώστε να μπορέσουν να επιλυθούν τα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

    "Η ΝΑΣ δεσμεύεται ότι σε σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική, ανυπότακτα και σε συντονισμό με τις αγωνιστικές δυνάμεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, το συνδικαλιστικό και γενικότερα το μαζικό κίνημα, θα συνεχίσει τη μαχητική της πορεία, οργανώνοντας έναν πολυμέτωπο αγώνα, με επίκεντρο την ανεργία και τα άλλα κοινωνικά προβλήματα", κατέληξε χαρακτηριστικά η ΝΑΣ, μετά την παρουσίαση των προτάσεών της για την ανεργία.

    Τραγική εικόνα βιομηχανικής συρρίκνωσης

    Παρουσιάζοντας τις θέσεις της για την ανεργία, η ΝΑΣ Πειραιά επισημαίνει πως η εκτίναξη της ανεργίας, σε μεγέθη ρεκόρ, οφείλεται στο βάθεμα της ενσωμάτωσης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στην πολιτική της λιτότητας, της βιομηχανικής συρρίκνωσης, των απολύσεων και της ασύδοτης δράσης του μεγάλου κεφαλαίου. "Η συνέχιση αυτής της πολιτικής θα οξύνει παραπέρα το πρόβλημα της ανεργίας. Στο βωμό της Οικονομικής Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ) η κυβέρνηση θυσιάζει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αυτή την αλήθεια επιχειρούν να αποκρύψουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, υποψήφιοι νομάρχες Πειραιά, Δ. Σαράφογλου, Μ. Τσανάκη και Μ. Σαραντίδης, αλλά και ο υποψήφιος του ΔΗΚΚΙ, Κ. Στρατινάκης", υπογραμμίζει η ΝΑΣ.

    Στη συνέχεια αναφέρεται στον Πειραιά, στην πόλη που πλήττεται έντονα από την πολιτική της συρρίκνωσης της βιομηχανικής παραγωγής, αφού ήδη έχουν κλείσει σημαντικές μονάδες, όπως τα "ΑΙΓΑΙΟ", "ΒΕΛΚΑ", "ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ", "ΓΑΒΡΙΗΛ", "ΠΕΙΡΑΪΚΗ - ΠΑΤΡΑΪΚΗ", "ΧΡΩΠΕΙ", "ΚΟΥΠΑΣ" και άλλες εκατοντάδες βιοτεχνίες. Παράλληλα όλα αυτά τα χρόνια έχουν συρρικνωθεί οι δραστηριότητες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και γενικότερα η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, που κατά κανόνα ξεπουλήθηκε σε ιδιωτικά, καπιταλιστικά συμφέροντα. Το τελειωτικό χτύπημα - αναφέρει η ΝΑΣ Πειραιά - δόθηκε στην πόλη από τη φιλοεφοπλιστική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, από τις μειώσεις των οργανικών θέσεων και απ' τον αφελληνισμό της ναυτιλίας, που οδήγησαν στο διωγμό χιλιάδων ναυτεργατών από τα πλοία. Και ο κατήφορος δε σταματά εδώ, αφού σήμερα με την απελευθέρωση των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών (άρση του καμποτάζ), που εφαρμόζουν Ευρωπαϊκή Ενωση και κυβέρνηση, κινδυνεύουν άμεσα είκοσι χιλιάδες θέσεις εργασίας...

    "Ευρωλάγνοι" υποψήφιοι

    "Προσπαθώντας να διασκεδάσουν τα τραγικά αποτελέσματα της πολιτικής που στηρίζουν, οι "ευρωλάγνοι" υποψήφιοι νομάρχες Πειραιά επιχειρούν να κοροϊδέψουν τους εργαζόμενους και τους ανέργους.

    Από τη μια επικροτούν τη διαλυτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης για τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία και από την άλλη χύνουν "κροκοδείλια δάκρυα" για την τύχη των ανέργων. Από τη μια είναι υπέρμαχοι της εφοπλιστικής ασυδοσίας και από την άλλη εκστασιάζονται, δήθεν, μπροστά στα συσσίτια! Η υποκρισία δεν έχει όρια", τονίζει η ΝΑΣ Πειραιά.

    Και για να στηρίξει τα παραπάνω, αναφέρει ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τις περιπτώσεις των υποψήφιων νομαρχών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Ο μεν Δ. Σαράφογλου ανακάλυψε ως φάρμακο κατά της ανεργίας τη διεξαγωγή σχετικού ψευτοσυνέδριου, ο δε Μ. Σαραντίδης ασεβώντας κατά των εργαζομένων της Ζώνης, κατέφυγε σε συναυλία "ελεημοσύνης" με σκοπό την ψηφοθηρία.

    "Την ίδια στιγμή, από κοινού οι υπηρέτες της αντιλαϊκής πολιτικής πρωτοστατούν στην προώθηση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης (ΤΣΑ), χτυπώντας τις συλλογικές συμβάσεις και το θεσμό της μόνιμης απασχόλησης, καταργώντας στην πράξη θεμελιακές εργασιακές κατακτήσεις. Στο ίδιο πνεύμα, στο όνομα δήθεν της αντιμετώπισης της ανεργίας, συναινούν στην πριμοδότηση των εργοδοτών από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ και άλλους πόρους, δισεκατομμυρίων δραχμών. Στηρίζουν δηλαδή μια πολιτική που δίνει τη δυνατότητα στην εργοδοσία να χρησιμοποιεί (με το αζημίωτο!) τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, χωρίς καμία υποχρέωση μόνιμης απασχόλησης, με όρους επώδυνους για τους εργαζόμενους και εμπλέκοντάς τους στο φαύλο κύκλο μιας άθλιας ομηρίας.

    Οι απολογητές της αντιλαϊκής πολιτικής διαφημίζουν προκλητικά τα περιβόητα προγράμματα της ΕΕ, τα οποία έχουν δοκιμαστεί, ήδη, στη ζωή. Τα προγράμματα αυτά λειτουργούν σαν άλλοθι στην πολιτική της βιομηχανικής συρρίκνωσης και της διάλυσης ολόκληρων κλάδων. Αποσκοπούν στην εκτόνωση της οργής των εργαζομένων, που πετιούνται από την παραγωγική διαδικασία. Εναποθέτουν επίσης την ανάπτυξη του Πειραιά στο αποκαλούμενο "πακέτο Σαντέρ", που εντάσσεται και αυτό στη λογική της "εισαγόμενης προόδου", η οποία έχει χρεοκοπήσει", τονίζει η ΝΑΣ.

    Στη συνέχεια θέτει στο λαό του Πειραιά ένα κρίσιμο ερώτημα: "Ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων ή της πλουτοκρατίας;". "Η εμπειρία των εργαζομένων του Πειραιά από αυτή την "ανάπτυξη" και τα πολυδιαφημισμένα "πακέτα Ντελόρ" είναι επώδυνη. Η εκτίναξη της ανεργίας στα ύψη και η πτώση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων το ομολογούν. Αυτοί που ωφελήθηκαν είναι τα μεγάλα συμφέροντα και τα τρωκτικά της εξουσίας", είναι η απάντηση που δίνει η ΝΑΣ Πειραιά.

    Τι μπορεί να γίνει

    Η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" λέει τα πράγματα με το όνομά τους:

    • Η παραγωγική ανασυγκρότηση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, η επίλυση του προβλήματος των πλωτών δεξαμενών, η οικονομική στήριξη και η εξασφάλιση της υποδομής για την ανάπτυξη των τομέων της κατασκευής, μετασκευής και επισκευής των πλοίων, θα είχαν δημιουργήσει προϋποθέσεις για την αύξηση των θέσεων απασχόλησης.
    • Η αντιμετώπιση της εφοπλιστικής ασυδοσίας, η προσαρμογή των οργανικών συνθέσεων στις ανάγκες των πλοίων, η ριζική αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ και η πάταξη του δουλεμπορίου θα είχαν συμβάλει στην απορρόφηση, σημαντικού αριθμού άνεργων ναυτεργατών.
    • Η πρόσληψη δασκάλων και καθηγητών (και όχι η κατάργηση της επετηρίδας), για την κάλυψη των κενών θέσεων, που ταλανίζουν και φέτος τα σχολεία, θα επέτρεπε τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.
    • Η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό στα Νοσοκομεία, θα συνέβαλε στην απορρόφηση ανέργων.

    "Η ενδεικτική παράθεση των παραπάνω παραδειγμάτων, που αποκαλύπτουν τον αντεργατικό χαρακτήρα αυτή της πολιτικής, αποδεικνύει ότι η αντιμετώπιση της ανεργίας προϋποθέτει σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Προϋποθέτει, γενικότερα, τη διεκδίκηση ριζικών οικονομικών και κοινωνικών αλλαγών", επισημαίνει. Και υπόσχεται πως παλεύει και θα παλέψει και στο μέλλον για τη ματαίωση των σχεδίων ιδιωτικοποίησης του Λιμανιού, για ΔΕΚΟ 100% στο δημόσιο, για να ανατραπεί στην πράξη ο νόμος - έκτρωμα που καταργεί το 8ωρο και τις άλλες θεμελιακές εργασιακές κατακτήσεις και για την ανάκληση του κανονισμού 3577/92 της ΕΕ, που έχει ανοίξει το δρόμο άλωσης της ακτοπλοϊας από τις πολυεθνικές.

    Τι προτείνει η ΝΑΣ

    Η ΝΑΣ διεκδικεί:

    • Ουσιαστική στήριξη των ανέργων, με επιδότηση 80% του βασικού μεροκάματου και διασφάλιση των κοινωνικών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μέχρι οι άνεργοι να βρουν δουλιά.
    • Καθιέρωση του 35ωρου, με σταθερό νομοθετημένο 7ωρο την ημέρα, χωρίς μείωση των αποδοχών.
    • Ουσιαστική αντιμετώπιση της "μαύρης εργασίας" και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των αλλοδαπών εργαζομένων.
    • Βελτίωση της οικονομικής θέσης των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
    • Γενναία αύξηση των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού, για την υγεία, την παιδεία και την κοινωνική πρόνοια.

    "Το πρόβλημα της ανεργίας απαιτεί μια άλλη αντιμονοπωλιακή πολιτική", τονίζει η ΝΑΣ και παρουσιάζει τις τέσσερις πτυχές της:

    1. Περιορισμός της ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου.

    2. Εφαρμογή κλαδικών και τομεακών προγραμμάτων στη βάση εθνικών προτεραιοτήτων, με ιδιαίτερο βάρος στη βιομηχανία, στις μεταφορές - επικοινωνίες, στη βιοτεχνία και την κατοικία.

    3. Ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών και εργασιακών πόρων με αναδιάρθρωση και αναθέρμανση των επενδύσεων, σε δυναμικούς κλάδους, ειδικότερα του δημόσιου τομέα.

    4. Προώθηση αλλαγών στη δημόσια διοίκηση και το τραπεζικό σύστημα, ώστε να υπηρετηθούν αποτελεσματικά οι προσπάθειες παραγωγικής ανασυγκρότησης και απασχόλησης.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ