Τρίτη 6 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΖΕΦΥΡΙΟΥ
Οδηγείται σε χρεοκοπία από την κεντρική διοίκηση

Παρά το γεγονός πως οι αρμόδιες υπηρεσίες δέχονται ότι κατά λάθος έγινε παρακράτηση 61,3 εκατ. δραχμών, η κυβέρνηση δε δίνει λύση

Ενα βήμα πριν τη χρεοκοπία έχει οδηγήσει το Δήμο Ζεφυρίου η κεντρική διοίκηση και τα αρμόδια όργανά της. Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠκΔ) παρακρατά παράνομα από το Δήμο δεκάδες εκατομμύρια δραχμές από τα έσοδά του, με αποτέλεσμα το δημοτικό ταμείο να είναι άδειο και οι εργαζόμενοι του δήμου να μένουν απλήρωτοι.

Το πρόβλημα ξεκινά από το Μάρτη του '95. Τότε η ΔΟΥ Αγίων Αναργύρων και το ΤΠκΔ συμπεριέλαβαν στα "γενικά έσοδα" του δήμου 61,273 εκατομμύρια δραχμές, που έπρεπε να δοθούν σ' αυτόν από το πρόγραμμα ΕΑΠΤΑ 2 για την εκτέλεση έργων οδοποιίας, ύδρευσης και αποχέτευσης. Το ΤΠκΔ τα παρακράτησε έναντι χρέους του δήμου, που οφείλονταν στην κακοδιαχείριση της προηγούμενης, προσκείμενης στο ΠΑΣΟΚ, δημοτικής αρχής. Η παρακράτηση αυτή, βέβαια, είναι παράνομη, όπως καταγγέλλει στο "Ρ" ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Λάππας,γιατί τα χρήματα αυτά λογίζονται ως "ειδικευμένα έσοδα" των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έχουν σκοπό την εκτέλεση έργων και απαγορεύεται βάσει του θεσμικού πλαισίου η παρακράτησή τους.

Επιπλέον, η ίδια η ΔΟΥ με υπόμνημά της προς το ΤΠκΔ παραδέχεται ότι τα χρήματα αυτά "συμπεριλήφθηκαν από παραδρομή στα γενικά έσοδα" και άρα δεν έπρεπε να παρακρατηθούν. Ακόμα, και το ΤΠκΔ, με υπόμνημά του προς τη ΔΟΥ, παραδέχεται το λάθος. Παρά τις παραδοχές, όμως, τα χρήματα δεν αποδόθηκαν στο Δήμο Ζεφυρίου. Το αποτέλεσμα ήταν οι εργολάβοι που εκτέλεσαν τα σχετικά έργα να πληρωθούν από το ταμείο του δήμου, αυτό να αδειάσει και σήμερα να μην υπάρχουν χρήματα για να καλυφθούν οι μισθοδοσίες.

Ετσι, ο δήμαρχος Κ. Λιάρος,δημοτικοί σύμβουλοι και εργαζόμενοι του δήμου έκλεισαν, χτες, τις δημοτικές υπηρεσίες και πήγαν στο ΤΠκΔ, όπου και συναντήθηκαν με τον γενικό διευθυντή του Ταμείου Ν. Μεταλλινό. Αυτός αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημά τους, να αποδεσμευτούν τα 61 εκατομμύρια, να δοθούν στο δήμο και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Απλά, δεσμεύτηκε να θέσει το ζήτημα στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΠκΔ και να ταχθεί υπέρ του αιτήματος του Δήμου. Εξάλλου, στην προσπάθειά του να αποφύγει τους συγκεντρωμένους, επικαλέστηκε ραντεβού, που είπε πως είχε με τον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και τους κάλεσε, μάλιστα, να μεταβούν και αυτοί στο γραφείο του υφυπουργού για να του θέσουν το αίτημά τους.

Πράγματι, αιρετοί και εργαζόμενοι πήγαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για να συναντήσουν τον υφυπουργό. Εκεί, πληροφορήθηκαν από την γραμματέα του ότι ο Ν. Μεταλλινός ούτε πήγε από εκεί, ούτε προγραμματισμένη συνάντηση είχε μαζί του! Κατά τη συνάντηση που είχαν, πάντως, με τον υφυπουργό, ο τελευταίος, σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσε "αναρμόδιος" να δώσει λύση στο πρόβλημα και είπε πως "δε γνωρίζω κανένα Μεταλλινό". Μόνο τους παρότρυνε αν ο πρόεδρος του ΤΠκΔ Αλεξόπουλος δε δώσει λύση στο πρόβλημα, να απευθυνθούν εκ νέου σ' αυτόν και ο ίδιος θα "ελέγξει" την πράξη της παρακράτησης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο υφυπουργός με τον πρόεδρο του ΤΠκΔ, ο τελευταίος του είπε πως γνωρίζει την"εκκρεμότητα" και θα επιληφθεί του θέματος για να δοθεί λύση.

Πάντως, ο δήμαρχος Ζεφυρίου τονίζει πως αν δε δοθούν στο δήμο τα χρήματά του, η δημοτική αρχή "δε θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια", ενώ και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Π. Καλτσάς υπογραμμίζει πως αν δε δοθούν στο δήμο τα ποσά που παράνομα παρακρατούνται, τότε ή θα προχωρήσουν σε κλείσιμο του δήμου, ή στην κατάληψη του ΤΠκΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ