Τρίτη 6 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απεργίες σε ΟΣΕ, ΗΣΑΠ και ΗΛΠΑΠ
  • Τρένα: 4ωρες στάσεις εργασίας 12 μ. - 4 μ.μ. από σήμερα μέχρι την Πέμπτη
  • Ηλεκτρικός και πράσινα λεωφορεία: στάσεις εργασίας 5 - 9 το πρωί και 8 -12 το βράδυ αύριο και την Παρασκευή
  • Τρόλεϊ: Στάση εργασίας την Παρασκευή από 10 π.μ. έως 4 μ.μ.

Κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων σε ΔΕΚΟ της εποπτείας του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών προκαλεί η κυβέρνηση, με την άρνησή της να ικανοποιήσει δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

Χτες πραγματοποίησαν με επιτυχία 4ωρες προειδοποιητικές στάσεις εργασίας όλοι οι κλάδοι των εργαζομένων στην "Ολυμπιακή Αεροπλοϊα", με μοναδικό αίτημα τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της εταιρίας, που έχουν καταδικάσει σε μαρασμό χρόνια τώρα όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

Σήμερα τη "σκυτάλη" παίρνουν οι σιδηροδρομικοί, που έχουν εξαγγείλει 4ωρες στάσεις εργασίας 12 μ. - 4 μ.μ. μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη και συγκεντρώσεις στους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Ζητούν από την κυβέρνηση εγγυήσεις για τη διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του ΟΣΕ, ενώ παράλληλα διεκδικούν την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 1997, απορρίπτοντας την πρόταση - κοροϊδία για αυξήσεις 4,5%.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), με χτεσινή της ανακοίνωση, καταγγέλλει ότι κυβέρνηση και διοίκηση του ΟΣΕ, "πιστοί στην αντεργατική πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας, με περισσή αλαζονεία και περιφρόνηση στις ανάγκες των σιδηροδρομικών, εξακολουθούν να τους κοροϊδεύουν, προτείνοντας "αυξήσεις" 4,5%"! Την ίδια ώρα, προστίθεται στην ανακοίνωση, μοιράζουν αφειδώς εκατομμύρια κάτω από το τραπέζι στους 300 ημέτερους και δεν κόβουν το βήχα στα τρωκτικά που λυμαίνονται τον ΟΣΕ.

Η διοίκηση της ΠΟΣ καλεί όλους τους σιδηροδρομικούς να πάρουν μέρος στις 4ωρες στάσεις εργασίας, επισημαίνοντας ότι ο μαζικός - ενωτικός αγώνας είναι μονόδρομος και μόνο αυτός μπορεί να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα.Χτες το απόγευμα το προεδρείο της ΠΟΣ συναντήθηκε με τον γγ του ΟΣΕ Αρ. Λάζαρη.Ομως η συνάντηση απέβη άκαρπη.

Στους ΗΣΑΠ

Αύριο και την ερχόμενη Παρασκευή, και οι εργαζόμενοι στους ΗΣΑΠ (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και πράσινα λεωφορεία), έχουν αποφασίσει 4ωρες στάσεις στην αρχή και το τέλος της βάρδιας (5 - 9 το πρωί και 8 - 12 το βράδυ) καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή, ανοίγει διάπλατα το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών και ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις στο σύνολό τους. Επίσης, οι εργαζόμενοι στους ΗΣΑΠ καταγγέλλουν τη διοίκηση της επιχείρησης για "κατηγορηματική άρνηση στην υπογραφή ΣΣΕ 1997".

Στα ΗΛΠΑΠ

Τέλος, 6ωρη στάση εργασίας 10 π.μ. - 4 μ.μ. για την ερχόμενη Παρασκευή έχουν εξαγγείλει και οι εργαζόμενοι στα ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ), προβάλλοντας τα ίδια αιτήματα με τους εργαζόμενους στους ΗΣΑΠ.

Αξιοσημείωτη, πάντως, είναι η στάση των αρμοδίων, οι οποίοι αν και φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη για τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, είτε αγνοούν το επιβατικό κοινό είτε με παραπλανητικές ανακοινώσεις κάνουν λόγο για "μικρές αλλαγές στα προγραμματισμένα δρομολόγια". Ο στόχος τους, βέβαια, είναι προφανής: Να στρέψουν την αγανάκτηση του επιβατικού κοινού (που χωρίς υπεύθυνη ενημέρωση μοιραία ταλαιπωρείται), προς τους εργαζόμενους και να συκοφαντήσουν μ' αυτό τον τρόπο τους αγώνες τους. Ετσι, χτες, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι οι πτήσεις στην "Αεροπλοϊα" θα εκτελεστούν κανονικά, παρατηρήθηκαν πολύωρες καθυστερήσεις και πολλοί επιβάτες ταλαιπωρήθηκαν άσκοπα, περιμένοντας ώρες στα αεροδρόμια.

Ανάλογη στάση κρατά και η διοίκηση του ΟΣΕ, η οποία με ανακοίνωσή της πληροφορεί το επιβατικό κοινό ότι σήμερα, αύριο και μεθαύριο "θα τροποποιηθούν μερικά δρομολόγια των προγραμματισμένων αμαξοστοιχιών" τις ώρες της στάσης εργασίας 12 μ. - 4 μ.μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ