Τρίτη 6 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παναγιώτης Αντωνόπουλος

Γινόμαστε μάρτυρες τα τελευταία χρόνια μιας πολιτικής που βλέπει τους στρατευμένους σαν αναλώσιμα προϊόντα τα οποία τυφλά θα υπακούν σε οποιαδήποτε διαταγή. Είναι χιλιάδες οι νέοι που στάλθηκαν να "υπερασπίσουν" την πατρίδα τους σε Σομαλία, Βοσνία, Αλβανία. Είναι αρκετοί οι νέοι που έπεσαν νεκροί για συμφέροντα ξένα προς αυτούς και την πατρίδα μας.

Είναι γνωστό και όλοι εκτός από εμάς προσπαθούν να περάσουν στους στρατιώτες τη νοοτροπία και την αντίληψη να μην ασχολούνται με την πολιτική, να μην ανοίγονται πολιτικές κουβέντες. Δεν είναι τυχαίο πως έχουν περάσει στους οπλίτες το ότι "όπου σταματάει η λογική αρχίζει ο στρατός". Καλλιεργούν συνειδητά τον ατομικισμό, το βόλεμα, την αδιαφορία και τον οχαδελφισμό. Οι καμπάνες, ο αυταρχισμός και μερικές φορές η χειροδικία είναι συχνό φαινόμενο για όσους παλεύουν και μέσα στα στρατόπεδα για μια ανθρώπινη στάση ζωής.

Ενώ δίνονται δις για εξοπλισμούς, ταυτόχρονα οπλίτες δίνουν χρήματα για καθαριστικά, ακόμα και για εξαρτήματα αρμάτων. Το διάβασμα πολιτικής εφημερίδας αποτελεί μεγάλο παράπτωμα, ενώ ο ελεύθερος χρόνος όπου υπάρχει δεν αξιοποιείται δημιουργικά. Τα ναρκωτικά, κυρίως το χασίς είναι καθημερινό φαινόμενο, το οποίο κανείς δεν εμποδίζει, είτε γιατί οι μαστουρωμένοι οπλίτες δε σκέφτονται, δε ζητάνε και κυρίως δεν ασχολούνται με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, είτε γιατί η δυσφήμιση της μονάδας θα αποτελεί φραγμό στη σταδιοδρομία κάποιων αξιωματικών.

Μέσα από αυτό το κλίμα οι νέοι παραδίδονται στην κοινωνία έτοιμη, χωρίς θέληση για πάλη, με μοναδικό σκοπό να βολευτούνε κάπου. Ο στρατός σύντροφοι είναι ένας μηχανισμός της αστικής τάξης για τη χειραγώγηση συνειδήσεων, για το βιασμό και το πάτημα προσωπικοτήτων. Είναι γνωστός ο ρόλος του και ως απεργοσπαστικός μηχανισμός. Οπου όμως βγήκαμε μπροστά, σπάσαμε αυτό το κλίμα, καταφέραμε να κερδίσουμε συνειδήσεις και αυτό φάνηκε στην κρίση των Ιμια. Στις δύσκολες εκείνες ώρες οι "πατριώτες" σώπασαν και οι μόνοι που ανέδειξαν πραγματικούς λόγους ήμασταν εμείς. Τότε σύντροφοι κερδίσαμε το σύνολο των στρατευμένων και ήταν πολλοί αυτοί που μας είπαν πως είμαστε διαφορετικοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ