Τρίτη 6 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Λίγο πριν το "διάλογο"

Αν είχε το μυαλό του ο Αποστόλης και καθόταν να σκεφτεί θα έβλεπε ότι κάθε φορά που η εξουσία του έστελνε κάποιο "μπιλιέτο" δεν ήταν για καλό του. Πότε ήταν η Εφορία που τον καλούσε να πληρώσει χαράτσια, πότε ήταν ο ΟΕΚ που απειλούσε να κατασχέσει το δυαράκι του, γιατί καθυστερούσε τις δόσεις του δανείου, πότε ήταν η τροχαία που του ζητούσε πρόστιμα, γιατί είχε παρκάρει παράνομα το σαραβαλάκι του, και πάει λέγοντας.

Τίποτε όμως δεν είχε διδαχτεί ο Αποστόλης από τα ραβασάκια της εξουσίας και όταν πήρε προ ημερών την πρόσκληση, για να συμμετάσχει στον "κοινωνικό διάλογο" της κυβέρνησης, θεώρησε ότι του έγινε "ιδιαίτερη τιμή" και άρχισε να κορδώνεται. Εκείνη μάλιστα η προσφώνηση "αγαπητέ κοινωνικέ εταίρε", που υπήρχε στην πρόσκληση του φάνηκε σαν... απονομή παρασήμου και ίσως να καρφίτσωνε στο πέτο το κυβερνητικό "μπιλιέτο", αν δεν τον απέτρεπε η γυναίκα του:

- Τρελάθηκες, μωρ' Αποστόλη; Αν βγεις μ' αυτό έξω, να ξέρεις πως θα φας εσύ όλες τις μούτζες, που φυλάει ο κόσμος να ρίξει στην κυβέρνηση για τον "κοινωνικό διάλογο"!

Η επιμονή της γυναίκας του απέτρεψε τον Αποστόλη από την κουτουράδα που είχε σκεφτεί, αλλά ουδόλως μείωσε τον ενθουσιασμό του. Και περιμένοντας πώς και πώς να αρχίσει ο διάλογος, προβάριζε το φυλαγμένο επί 25 χρόνια, γαμπριάτικο κουστούμι, που θα φορούσε εκείνη την ημέρα.

"Μωρέ, θα πάω του κουτιού, όταν έρθει εκείνη η ώρα", έλεγε και ξανάλεγε. Κάποια στιγμή όμως μια ύπουλη αμφιβολία τρύπωσε στο μυαλό του, εν σχέσει με την περιβολή του. "Φτάνει μόνο το μαύρο μου κουστούμι - σκέφτηκε - για να είμαι σικ μπροστά στους υπουργούς ή μήπως πρέπει να φορέσω και καπέλο;". Σκέφτηκε, σκέφτηκε ο αφελής Αποστόλης και τελικά, μη βρίσκοντας άκρη, απευθύνθηκε στη γυναίκα του:

- Γεωργία, φώναξε, τι λες κι εσύ; Μεθαύριο που θα πάω στο διάλογο να βάλω καπέλο ή όχι;

- Να μη βάλεις.

- Γιατί;

- Γιατί θα στο φορέσουν οι υπουργοί, Αποστόλη, μετά τη λήξη του διαλόγου!

Η απάντηση της Γεωργίας δεν ικανοποίησε τον Αποστόλη και αποφάσισε να συμβουλευτεί το φίλο του, τον Μιχάλη. Επιασε, λοιπόν, το ακουστικό, σχημάτισε το νούμερο και...

- Μιχαλάκη, ο Αποστόλης είμαι. Για πες μου, βρε αδελφέ, τι θα φορέσουμε μεθαύριο στον κοινωνικό διάλογο;

- Καταρχήν, Αποστόλη, μάθε ότι εγώ δε θα πάω σ' αυτή την απατεωνίστικη σύναξη. Αν, όμως, αποφάσιζα να πάω δε θα φόραγα τίποτε. Θα πήγαινα τσίτσιδος!

- Τι λες, βρε Μιχάλη, τρελάθηκες;

- Οχι, καθόλου. Και επαναλαμβάνω έτσι θα πήγαινα, ώστε να μη χάσω τίποτε. Διότι οι κυβερνώντες, φίλε μου, έχουν σκοπό σ' αυτή τη συνάντηση να πάρουν απ' τους εργαζόμενους ως και τις... σκελέες!

- Υπερβολές, υπερβολές, αντέτεινε ο Αποστόλης στο φίλο του και πρόσθεσε:Ο,τι και να λες, Μιχάλη, εγώ θα πάω στο διάλογο. Και σε παρακαλώ πέσμου. Σκέφτομαι να φορέσω εκείνη την ημέρα το γαμπριάτικο κουστούμι μου, θα είναι καλό για την περίσταση;

- Ο,τι πρέπει, Αποστόλη. Διότι, όπως σου είπα, φίλε, αυτός ο ψευτοδιάλογος είναι θηλιά για τους εργαζόμενους και επομένως σωστά θα βάλεις το κουστούμι, που είναι για... κρέμασμα!

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ