Τρίτη 6 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να απλώσουμε τη δράση μας

Με αναφορά στους στόχους για το επόμενο διάστημα σε μια σειρά μέτωπα έκλεισε την παρέμβασή του ο Ν. Σοφιανός.

"Πολλές ομιλίες, είπε, και η εισήγηση στάθηκαν στην ανάγκη της ανάπτυξης των αγώνων. Πρέπει να τονίσουμε στο κλείσιμό μας ότι στο κέντρο της προσοχής της Οργάνωσής μας πρέπει να έρθει ακόμα πιο καλά και ολοκληρωμένα μέσα και από την εμπειρία της, η ανάγκη του συνδυασμού - μέσα στη δράση, στην πράξη την αγωνιστική της Οργάνωσής μας - της μαζικής, της πολιτικής, της ιδεολογικής παρέμβασης.

Να τονίσουμε την προσπάθεια της Οργάνωσής μας, μέσα στους μαζικούς φορείς της νεολαίας, να ξεδιπλώνει τη δράση της, να ξεδιπλώνει τους στόχους πάλης. Μια σειρά ζητήματα, άμεσα καθήκοντα όπως λέμε στην εισήγηση, θα βοηθήσουν αποφασιστικά στο ξεδίπλωμα αυτής της πάλης, θα βοηθήσουν αποφασιστικά στο συνδυασμό της μαζικής, πολιτικής, ιδεολογικής δράσης. Η δουλιά με την παράταξή μας, η συσπείρωση δυνάμεων γύρω μας, οι αγωνιστικές συσπειρώσεις, για να διεκδικηθούν αιτήματα - προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία σε τοπικό ή πανελλαδικό επίπεδο, η δουλιά που πρέπει να ανοίξουμε στην εργαζόμενη νεολαία".

Για την εργαζόμενη νεολαία

"Στο ζήτημα της δουλιάς μας στην εργαζόμενη νεολαία δεν μπορούμε σήμερα να μιλάμε γενικά για αυτήν την αναγκαιότητα.

Πρέπει πρώτα από όλα, σύντροφοι, να ξεκινήσουμε με το δυναμικό μας. Δυστυχώς, η κατάσταση δεν είναι καλή. Τα μέλη μας και αρκετά στελέχη μας, δε μετέχουν στα σωματεία, δε μετέχουν στην παράταξή μας, δεν κάνουν δουλιά στο χώρο τους τέτοια που πρέπει να κάνουν οι νέοι κομμουνιστές.

Είναι σοβαρό καθοδηγητικό πρόβλημα στη δουλιά μας, στον τρόπο που καθοδηγούμε τα μέλη μας, στις συνοικιακές κυρίως Οργανώσεις Βάσης, η σχέση τους με το σωματείο, η δουλιά που κάνουν μέσα στο σωματείο, μαζί με τους συναδέλφους τους, η σχέση και η δουλιά που γίνεται στην παράταξη.

Ξεκινάμε και πρέπει να ξεκινήσουμε πιο αποφασιστικά από το δυναμικό μας, από την επιρροή μας, από τους φίλους της ΚΝΕ. Πρέπει να προχωρήσουμε και παράλληλα να δυναμώσουμε και να συνεχιστεί η δουλιά μας με τις ιεραρχήσεις που έχουμε βάλει. Τη δουλιά μας στους εμποροϋπάλληλους, τη δουλιά μας γενικότερα στο χώρο των υπαλλήλων, σε μια σειρά άλλους χώρους όπως τα νοσοκομεία και αλλού.

Αυτή η δουλιά για να προχωρήσει πρέπει να πατήσει σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο σε κάθε οργάνωση, στα πλαίσια του γενικότερου σχεδιασμού που βάζει κάθε φορά το ΚΣ. Με ελεγχόμενους στόχους με μέτρα άμεσα, με αξιοποίηση και ρίξιμο όλων μας των δυνάμεων σε αυτήν την προσπάθεια, αξιοποιώντας δηλαδή και δυνάμεις από άλλους χώρους.

Για τα ναρκωτικά

Εγινε συζήτηση και στο συνέδριό μας για το πρόβλημα των ναρκωτικών. Παρά τα βήματα που έγιναν είμαστε αρκετά πίσω στο να αναδείξουμε αυτό το πρόβλημα, στο να το βάλουμε σαν ένα βασικό ζήτημα αναφοράς και πάλης των μαζικών φορέων της νεολαίας. Τη θέση μας δεν την καθορίζουμε με καμιά διάθεση περιχαράκωσης με τους πολλούς - δυστυχώς νέους - που είτε καπνίζουν είτε είναι εξαρτημένοι από τα ναρκωτικά. Εμείς θέλουμε και αυτόν τον κόσμο να κερδίσουμε. Πρώτα από όλα, όμως, θέλουμε να είναι καθαρό στην Οργάνωσή μας ότι η θέση του νέου κομμουνιστή δεν έχει καμιά σχέση με τα ναρκωτικά, δεν έχει καμιά σχέση με εξαρτησιογόνες αλυσίδες στη σκέψη, στην καρδιά και στο νου της νεολαίας. Εμείς, ανοίγοντας μέτωπο στη νεολαία, πρέπει να απευθυνόμαστε θαρρετά και στους νέους που είτε καπνίζουν είτε είναι εξαρτημένοι.

Για τα στρατευμένα παιδιά

Σημαντική συζήτηση έγινε και για τη δουλιά μας στη στρατευμένη νεολαία. Πιστεύουμε ότι ήταν πιο έντονη από τα προηγούμενα συνέδρια της Οργάνωσής μας. Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή είναι πάρα πολύ πίσω. Απόφασή μας είναι να παλέψουμε μέσα και έξω από τα στρατόπεδα για ανθρώπινες, δημοκρατικές, συνθήκες ζωής στο στρατό, για να μην αξιοποιούνται οι ένοπλες δυνάμεις στις ΝΑΤΟικές αποστολές. Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να γίνουν πολλά βήματα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Για το φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα

Ηρθαν επίσης πολλές παρατηρήσεις σε σχέση με τη δουλιά μας στις ΠΚΣ. Το πρώτο που πρέπει να αναλογιστούμε είναι οι μεγάλες δυνάμεις που υπάρχουν και μένουν ανεκμετάλλευτες, αλλά και τα περιθώρια που έχουν φανεί από τη μέχρι τώρα δουλιά μας με τις Κινήσεις. Θέλουμε, λοιπόν, να δώσουμε υπόσταση, να δώσουμε ζωή στις Κινήσεις, να μιλάμε με τους νέους που συσπειρώνονται ευκαιριακά στις ΠΚΣ. Ισότιμα να παίρνουμε τη γνώμη τους, να ακούμε τον προβληματισμό τους, να μπαίνουν και αυτοί στη μάχη. Σε αυτή την κατεύθυνση, με στόχο να πάρει σάρκα και οστά η συσπείρωση δυνάμεων γύρω μας στα πανεπιστήμια μέσα από τις ΠΚΣ, πρέπει να γίνουν πολλά, ξεκινώντας από την κάθε σχολή, από την κάθε κίνηση, πηγαίνοντας σε επίπεδο πόλης με τις γραμματείες, προχωρώντας στα ΤΕΙ, με την πανελλαδική συνάντηση που έχουμε κατεύθυνση να ενοποιηθεί η παράταξή μας, να εξελιχθεί στην Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας".

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο Ν. Σοφιανός, τόνισε: "Υπάρχουν, τέλος, τα ζητήματα σε σχέση με την υλοποίηση αυτών των στόχων. Η ορμητική ανάπτυξη της ΚΝΕ βρέθηκε στο κέντρο της συζήτησης και του προβληματισμού στο συνέδριο. Πιστεύουμε ότι πιο αποφασιστικά και το νέο ΚΣ και όλα τα όργανα που έχουν εκλεγεί πρέπει να βάλουμε από αύριο κιόλας σε εφαρμογή το φιλόδοξο στόχο του νέου διπλασιασμού της Οργάνωσής μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ