- Εντονη κριτική στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση των μεγάλων έργων, που έχει άμεση ανάγκη η Θεσσαλονίκη, εκφράστηκε στη διάρκεια ειδικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε... - 1997-05-06 00:00:00.0"/> - Εντονη κριτική στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση των μεγάλων έργων, που έχει άμεση ανάγκη η Θεσσαλονίκη, εκφράστηκε στη διάρκεια ειδικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε... - 1997-05-06 00:00:00.0" /> Αιτήματα παραμένουν τα μεγάλα έργα | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αιτήματα παραμένουν τα μεγάλα έργα
  • Εντονη κριτική στην κυβέρνηση σε ειδική σύσκεψη της Νομαρχίας
  • ΚΟΘ του ΚΚΕ: "Βασική προϋπόθεση για να προχωρήσουν κάποια έργα είναι η ενημέρωση και η κινητοποίηση του λαϊκού παράγοντα σ' ένα αγωνιστικό πλαίσιο"

Εντονη κριτική στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση των μεγάλων έργων, που έχει άμεση ανάγκη η Θεσσαλονίκη, εκφράστηκε στη διάρκεια ειδικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Κέντρο Πολιτισμού της Νομαρχίας. Ακόμη και ο νομάρχης Κώστας Παπαδόπουλος έφτασε στο σημείο να πει "νιώθω μεγάλη αμηχανία κάθε φορά στα εγκαίνια της Εκθεσης, έχοντας ακούσει από τρεις διαφορετικούς πρωθυπουργούς εξαγγελίες για τα ίδια έργα...".

Ο νομάρχης επισήμανε πως τα περισσότερα αιτήματα - υποθαλάσσια αρτηρία, ΜΕΤΡΟ, Εγνατία οδό, Δυτική Είσοδο, έργα στο λιμάνι, αντιπλημμυρική προστασία, αεροδρόμιο κλπ. - παραμένουν αιτήματα, και ζήτησε τη συντονισμένη δράση όλων των κομμάτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να προωθηθούν τα μεγάλα έργα της πόλης. "Εχει συγκροτηθεί ένα ενιαίο, ετερόκλητο μέτωπο όλων των συντηρητικών δυνάμεων που έχουν μάθει να λειτουργούν γύρω από το συγκεντρωτικό κράτος", είπε ο Κ. Παπαδόπουλος, προκαλώντας την αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ν. Ακριτίδη, που χαρακτήρισε το λόγο του νομάρχη"γενικόλογο, με απαιτήσεις τοπικιστικού χαρακτήρα".

Χρειάζεται συντονισμένη δράση

"Το ΚΚΕ, πέρα από τις γενικότερες διαφωνίες στην πολιτική της ανάπτυξης με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, δε στέκεται αδιάφορο στο να προχωρήσουν μια σειρά έργα. Παλεύουμε και θα αγωνιστούμε για ό,τι θα μπορούσε να βοηθήσει το νομό και τους εργαζόμενους. Θεωρούμε ότι βασική προϋπόθεση για να προχωρήσουν κάποια έργα είναι η ενημέρωση και η κινητοποίηση του λαϊκού παράγοντα σ' ένα αγωνιστικό πλαίσιο", τόνισε στην παρέμβασή του ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης,γραμματέας της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, που συμμετείχε στη σύσκεψη, επικεφαλής κλιμακίου της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Ο Θ. Κωνσταντινίδης διευκρίνισε ότι για το ΚΚΕ ο όρος ανάπτυξη έχει διαφορετικό περιεχόμενο από αυτό που δίνουν τα άλλα κόμματα. "Αρχικά απαιτείται σχέδιο παραγωγικής αναβάθμισης της χώρας σε εθνικό επίπεδο. Η προώθηση ενός τέτοιου μοντέλου ανάπτυξης έρχεται αναγκαστικά σε ρήξεις με την ΕΕ, που επιβάλλει μία μονόπλευρη ανάπτυξη των υπηρεσιών και του διαμετακομιστικού εμπορίου, συρρικνώνοντας την παραγωγική βάση της χώρας", τόνισε.

Οσον αφορά την ΤΑ, ο Θ. Κωνσταντινίδης υπογράμμισε πως πρέπει να ανακτήσει το διεκδικητικό της χαρακτήρα, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να παίξει τον αναπτυξιακό της ρόλο. "Ο θεσμός της ΤΑ είχε διεκδικητικό χαρακτήρα απέναντι στην κεντρική εξουσία και έπαιξε το ρόλο της, ως ένα βαθμό, γιατί ήταν κοντά στα λαϊκά στρώματα. Σήμερα δυστυχώς, η αντίληψη που κυριαρχεί γύρω από το θεσμό είναι η λογική της ανταποδοτικότητας, του κέρδους, της ιδιωτικοποίησης σημαντικών δραστηριοτήτων με κοινωνικό χαρακτήρα", είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε ακόμη ότι στο κάλεσμα που έστειλε ο νομάρχης δεν υπήρχε η δέουσα προσοχή στο φλέγον για το νομό πρόβλημα της ανεργίας και της απασχόλησης, ενώ πρόσθεσε ότι δε διευκρινίζεται απέναντι σε ποιον θα στρέφεται η διεκδίκηση, που εκφραστές του θα έχει τους εκπροσώπους στο Κοινοβούλιο και την ΤΑ. Απέναντι στην ΕΕ, που καθορίζει τις προτεραιότητες ή την κυβέρνηση, που τις υλοποιεί; "Εμείς για όλα τα προτεινόμενα έργα ζητάμε να υπάρχει χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό", επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Τέλος, πρότεινε να γίνει άμεσα σύσκεψη με τους εκλεγμένους στην ΤΑ, τους μαζικούς φορείς, το ΕΚΘ, με σωματεία κλπ., ώστε να υπάρξει ενημέρωση, αλλά και κινητοποίηση για τα μεγάλα έργα που δεν πραγματοποιούνται, ενώ πρότεινε και παλλαϊκές κινητοποιήσεις σε επίπεδο νομού.

Κριτική στην κυβερνητική πολιτική, όμως, άσκησε και ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ του Νομού Θεσσαλονίκης και δήμαρχος Νεάπολης Γρ. Χατζησάββας, ο οποίος ανήκει στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. "Η σύγχυση, η οποία υπάρχει για τις αρμοδιότητες ή για τους πόρους της ΝΑ και ΤΑ, διατηρείται σκόπιμα από την κεντρική εξουσία, ώστε να έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει", είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ακόμα ότι "οι 15 - 20 της ΚΕΔΚΕ αποτελούν έναν προνομιούχο συνομιλητή με την εκάστοτε κεντρική εξουσία και έχουν τη δυνατότητα να τα βρίσκουν με τους υπουργούς και να αποβαίνουν μοιραίοι για το σύνολο της ΤΑ"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ