Τρίτη 6 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Ο σοσιαλισμός θα νικήσει"

Συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα τη διεθνιστική αλληλεγγύη έγινε την Κυριακή το απόγευμα και στην αίθουσα "Βίλα Στέλλα" στο Νέο Ηράκλειο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις ξένες αντιπροσωπείες που πήραν μέρος στο 7ο Συνέδριο της ΚΝΕ. Στην κατάμεστη από νεολαίους αίθουσα μίλησαν ο Σαμπρ Χαμντί εκ μέρους της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισραήλ, ο Ριζκ Αμπού Νάσερ από την Ενωση Παλαιστινιακής Νεολαίας και ο Οσμάν Μαγκούτ από τη Σουδανική Ενωση Νέων.

Ο Σαμπρ Χαμντί μίλησε για τον αγώνα που κάνει το Κομμουνιστικό Κόμμα του Ισραήλ στη χώρα του. "Αγωνιζόμαστε, είπε, ενάντια στο αυταρχικό καθεστώς που σήμερα βρίσκεται στην εξουσία και παλεύουμε για να υπάρξει ειρήνη μεταξύ του παλαιστινιακού και του ισραηλινού λαού. Ο αγώνας αυτός, συνέχισε, δέχεται τη φασιστική επίθεση του καθεστώτος, που μας αντιμετωπίζει με την ίδια τακτική που αντιμετωπίζει την αραβική μειονότητα της χώρας μας".

Ο Ριζκ Αμπού Νάσερ επισήμανε ότι η οργάνωσή του αντιμάχεται εναντίον του φασιστικού καθεστώτος του Ισραήλ, αλλά και εναντίον των αντιδραστικών δυνάμεων που έχουν έντονη δράση στην Παλαιστίνη. Και οι δυο ομιλητές χαρακτήρισαν άδικη την ειρηνευτική συμφωνία του Οσλο, τονίζοντας ότι δε δίνει πραγματική πολιτική λύση στο πρόβλημα. Τόσο όμως ο Χαμντί όσο και ο Νάσερ επισήμαναν ότι αυτή η συμφωνία είναι ένα βήμα που μπορεί μέσα από το διάλογο, τις διαπραγματευτικές διαδικασίες και την ανάπτυξη αλληλεγγύης ανάμεσα στους δυο λαούς, να οδηγήσει στην ειρήνη.

Ο Οσμάν Μαγκούτ,από τη Σουδανική Ενωση Νέων, στην ομιλία του μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι οι αγώνες του λαού έχουν στόχο να ανατρέψουν τις ΝΑΤΟικές ιμπεριαλιστικές επιλογές και να βάλουν τα θεμέλια για να υπάρξει στη χώρα του ένα κράτος κοινωνικής δικαιοσύνης. Παράλληλα επισήμανε ότι "η οργάνωσή του, σαν μια σοσιαλιστική επαναστατική οργάνωση αγωνίζεται ακόμα και με τα όπλα ενάντια σε ένα καθεστώς ισλαμικό, έντονα φασιστικό".

Στην Ηλιούπολη

Το μήνυμα για δυνάμωμα της πάλης ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα "πλημμύρισε", το βράδυ της Κυριακής και την αίθουσα του Θεατρικού Εργαστηρίου Ηλιούπολης. Η φωνή για δράση και ενίσχυση της αλληλεγγύης των λαών κόντρα στις πολεμικές ιαχές του κεφαλαίου, αγκάλιασε όλους: Τους εκπροσώπους οργανώσεων ξένων χωρών που συμμετείχαν στο 7ο Συνέδριο της ΚΝΕ, τα μέλη των οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ της περιοχής, αλλά και τους φίλους τους, που την Κυριακή "ένωσαν" τη θέληση και υπόσχεση για ένα συνεχές αντάμωμα στο δρόμο για το σοσιαλισμό. Κατέστησαν, έτσι, την εκδήλωση της Ηλιούπολης, που έγινε στα πλαίσια των εργασιών των Συνεδρίου της ΚΝΕ, κάτι παραπάνω από μια τυπική συνάντηση, κάτι που επιβεβαίωσε η συμμετοχή των Ηλιουπολιτών, κομμουνιστών και μη, στη συζήτηση που ακολούθησε μετά τις ομιλίες των αντιπροσωπειών.

Εκεί, λοιπόν, στο Θεατρικό Εργαστήρι Ηλιούπολης, βρέθηκαν ο Ματίας Ρούντολφ,αντιπρόεδρος της Ελεύθερης Γερμανικής Νεολαίας, ο Μουν Τσουλ,αντιπρόσωπος από τη Σοσιαλιστική Νεολαία Κιμ Ιλ σουνγκ και ο Πέτρος Σεμίν, αντιπρόσωπος από τη Δημοκρατική Νεολαία Ιράκ.

"Η νεολαία μας εξακολουθεί να απαιτεί την επαναστατική της αναγέννηση, αναπτύσσοντας τη δραστηριότητά της σε τρεις κυρίως άξονες: Συνεργασία με άλλες νεολαίες, αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό, αλληλεγγύη στους λαούς και ιδιαίτερα στον κουβανικό λαό" σημείωσε, χαιρετίζοντας τους Ηλιουπολίτες, ο Ματίας Ρούντολφ. Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα του, τόνισε ότι οι κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων χτυπιούνται συνεχώς, ενώ καταδίκασε το γερμανικό ιμπεριαλισμό που, όπως είπε, "έχει βάλει το "δάχτυλό" του παντού, χρησιμοποιώντας σαν πρόσχημα τη δημοκρατία και την ελευθερία".

"Η ΚΝΕ από την ίδρυσή της έχει παίξει έναν ενεργό και θετικό ρόλο για την ανάπτυξη και το δυνάμωμα του παγκόσμιου κινήματος της δημοκρατικής νεολαίας. Συμμετέχοντας στο Συνέδριο, ξεχώρισα τους Κνίτες για την κινητικότητα και τη μαχητικότητά τους". Μ' αυτά τα λόγια ο Μουν Τσουλ χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους στη συγκέντρωση της Κυριακής. Για να συνεχίσει: "Οι παγκόσμιες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις προσπαθούν να επιβάλουν τη Νέα Τάξη Πραγμάτων, παρεμβαίνοντας στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών. Οι λαοί σε όλο τον κόσμο δεν μπορούν να το δεχτούν αυτό. Ο σοσιαλισμός θα είναι σίγουρα νικηφόρος".

Στην πορεία της Δημοκρατικής Νεολαίας Ιράκ, από το 1948, οπότε και ιδρύθηκε, μέχρι και σήμερα, αναφέρθηκε ο Πέτρος Σεμίν, για να "παραδεχτεί" ότι "δυστυχώς η οργάνωσή μας δεν έχει και πολλές δυνατότητες αντίστασης, καθώς το δικτατορικό καθεστώς του Χουσεϊν κυνηγά όλους όσοι είναι δημοκράτες, προοδευτικοί, κομμουνιστές".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ