Τρίτη 6 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Θα αποζημιωθούν οι πλημμυροπαθείς;

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή, στην οποία θίγεται το πρόβλημα της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων

Στη Βουλή έφερε χτες το ΚΚΕ το πρόβλημα των καταστροφών στις αγροτικές καλλιέργειες της Θεσσαλίας, από τις πρόσφατες πλημμύρες, καταθέτοντας Επίκαιρη Ερώτηση για τους υπουργούς Γεωργίας και ΠΕΧΩΔΕ.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση, που υπογράφει ο βουλευτής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας,επισημαίνονται οι ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων για τις εκτεταμένες ζημιές, που έγιναν από τις πλημμύρες σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα με διάφορες καλλιέργειες και κυρίως βαμβάκι, στο Νομό Καρδίτσας, στις περιοχές Ζάρκου - Φαρκαδώνας - Κεραμιδίου στο Νομό Τρικάλων και στο Δέλτα Πηνειού στο Νομό Λάρισας.

"Οι επαναλαμβανόμενες κάθε χρόνο πλημμύρες - τονίζεται - οφείλονται στην έλλειψη των αναγκαίων αντιπλημμυρικών και αποστραγγιστικών έργων, που για πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις υπόσχονται, αλλά δεν πραγματοποιούνται. Δεν ευσταθούν οι δικαιολογίες ότι αιτία της κατάστασης αυτής είναι ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες μελέτες για ορισμένα έργα ή ότι καθυστερεί ο αναδασμός σε ορισμένες περιοχές. Εάν υπήρχε πολιτική βούληση από την κυβέρνηση, θα βρίσκονταν οι αναγκαίοι πόροι και θα επιταχύνονταν οι διαδικασίες, ώστε να έχει προ πολλού λυθεί το πρόβλημα. Αποτέλεσμα είναι ότι και φέτος χιλιάδες πληγέντες αγρότες στη Θεσσαλία θα υποστούν μεγάλη οικονομική ζημιά, εάν η κυβέρνηση δεν αποφασίσει να τους αποζημιώσει από τον κρατικό προϋπολογισμό (μέσω ΠΣΕΑ ή άλλο τρόπο) μια και ο ΕΛΓΑ σε πολύ λίγες περιπτώσεις θα καλύψει τους ζημιωθέντες.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ερωτά τους υπουργούς Γεωργίας και ΠΕΧΩΔΕ: Εάν προτίθενται να κινήσουν τις διαδικασίες για να αποζημιωθούν και οι αγρότες που δε θα καλυφθούν με αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, εάν δοθούν τα απαραίτητα ποσά και αν θα παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για να γίνουν επιτέλους τα αναγκαία αντιπλημμυρικά και αποστραγγιστικά έργα στην περιοχή.Στο πλευρό των πλημμυροπαθών

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στους πλημμυροπαθείς αγρότες του νομού.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι αγρότες δέχτηκαν ένα νέο πλήγμα λόγω της ανεπάρκειας και της πλήρους έλλειψης έργων αντιπλημμυρικών και γενικότερης υποδομής. "Ο αγροτικός κόσμος - τονίζεται - βρίσκεται σε πλήρη απόγνωση. Αδυνατεί να συνεχίσει την παραπέρα παραγωγική διαδικασία. Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στις πραγματικές εκτιμήσεις των ζημιών που προκλήθηκαν από τις τελευταίες βροχοπτώσεις και πλημμύρες. Και στην πλήρη και άμεση αποζημίωση. Χωρίς τα τερτίπια και τα τεχνάσματα του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που πρέπει άμεσα να τροποποιηθεί. Προς αυτή την κατεύθυνση και κόντρα προς την κυβερνητική κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, ο αγροτικός κόσμος πρέπει ενωμένος να αγωνιστεί και να απαιτήσει την τροποποίηση του κανονισμού για την πλήρη ασφάλιση του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου", καταλήγει η ανακοίνωση.

Σύσκεψη στο Νέο Μοναστήρι

Για το θέμα των καταστροφών από τις πλημμύρες και την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, γίνεται σήμερα στις 7 μ.μ. στην Κοινότητα του Νέου Μοναστηρίου Φθιώτιδας ευρεία σύσκεψη, με ενημερωτικό και διεκδικητικό χαρακτήρα, στην οποία θα συμμετάσχουν μαζικοί φορείς και πληγέντες αγρότες από το Νομό Καρδίτσας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ