Τρίτη 6 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γιώργος Κωνσταντινίδης

Στην επαφή μας με τη νεολαία, αντιμετωπίζουμε συχνά καταστάσεις που δείχνουν αντιφατικές. Παρατηρούμε μια παθητική στάση που εκφράζεται ποικιλόμορφα. Υπάρχει ένα κομμάτι της νεολαίας που δείχνει απολίτικο, αδιάφορο για τα τεκταινόμενα, φαίνεται να το διακρίνει ο ατομισμός, το βόλεμα και το ρουσφέτι. Υπάρχει, όμως, και το κομμάτι που δε βολεύεται, αγωνιά και αναζητά λύσεις και αντιστέκεται. Αυτό το δείχνει η διαρκώς αυξανόμενη επιρροή της ΚΝΕ, η αύξηση της συμμετοχής νέων στις κινητοποιήσεις.

Διακρίναμε έντονη ηττοπάθεια. Σημαντικό ρόλο στην έξαρση του ατομισμού, του βολέματος, στην αναζήτηση του ρουσφετιού παίζει η έλλειψη εναλλακτικής λύσης στη νέα γενιά (όπως η ίδια φαντάζεται).

Επίσης διακρίναμε και συντηρητικοποίηση, σε σχέση με παλιότερα στα ζητήματα που αφορούν π.χ. την ισότητα των δυο φίλων, τάση επιστροφής στις θρησκείες (στον Πειραιά έχουν σημαντική ανάπτυξη τα κατηχητικά και τα λεγόμενα πνευματικά κέντρα της εκκλησίας) σε μεταφυσικές αναζητήσεις κ.ά.Παρατηρείται έντονη απομόνωση των νέων, που εκφράζεται με τον τρόπο διασκέδασης του ορθάδικου, της βαβούρας, όταν ο καθένας είναι μόνος του μέσα σε εκατοντάδες άλλους, με τη χρήση νέων τεχνολογιών όπως τις επιβάλλουν.

Τα λεγόμενα νεανικά περιοδικά πλασάρουν ό,τι πιο αντιδραστικό για τη νεολαία που δεν είναι άλλο από το πρότυπο του νέου πλούσιου και ωραίου. Η αποτυχία του συστήματος περνιέται στα προσωπική αποτυχία. Η παρέμβαση των ΜΜΕ και ο έλεγχος από τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς και η ενεργός συμμετοχή στην οικονομική ζωή της χώρας παίρνει άσχημες διαστάσεις.

Εμείς απέναντι σ' αυτήν την πλύση εγκεφάλου και βλέποντας καθημερινά ότι η νεολαία σήμερα όλο και πιο πολύ καταλαβαίνει το "δήθεν" της υπόθεσης πρέπει να δώσουμε τη δική μας πρόταση, τη δική μας απάντηση.

Η εμπειρία μας δείχνει ότι εκεί που πιάνουμε το σφυγμό της νεολαίας έχουμε μεγάλη ανταπόκριση και αυτό γιατί οι νέοι σήμερα περισσότερο από κάθε άλλον βιώνουν την αβεβαιότητα. Οι νέοι ψάχνουν δρόμους αντίστασης και αυτό φάνηκε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές με την αύξηση της επιρροής του Κόμματος στη νέα γενιά. Οπου ασχοληθήκαμε με τα καθημερινά προβλήματα και καταφέραμε να τα συνδυάσουμε με την προοπτική του Μάαστριχτ και της "Λευκής Βίβλου", πετύχαμε να βάλουμε τη νεολαία σε διαδικασία προβληματισμού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με αφορμή τη συζήτηση για το «bullying» (2020-02-15 00:00:00.0)
Τώρα με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, αύριο στη λαϊκή αντεπίθεση μαζί του (2009-06-03 00:00:00.0)
Νεανική δημιουργία μέσα από τη γιορτή της ΚΝΕ (2004-09-14 00:00:00.0)
Για την παρέμβαση της ΚΝΕ στον Πολιτισμό (2001-12-07 00:00:00.0)
Εξορμούμε μαχητικά (1998-10-22 00:00:00.0)
"Ο Νοέμβρης ζει και θα νικήσει" (1996-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ