Τρίτη 6 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Σε αδιέξοδο οι καπνοπαραγωγοί

Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου στα καπνοχώρια, όπου η σοδειά μένει ακόμα απούλητη. Επίκαιρη Ερώτηση κατατέθηκε χτες στη Βουλή

Στα καπνοχώρια της Θράκης περιόδευσε το Σαββατοκύριακο ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου, ο οποίος, συνεχίζοντας τις επισκέψεις, χτες το βράδυ συναντήθηκε και μίλησε με καπνοπαραγωγούς στα χωριά της Βισαλτίας Σερρών.

Η εικόνα που μετέφεραν οι καπνοπαραγωγοί στις συγκεντρώσεις που έγιναν στα καφενεία των χωριών της Ροδόπης δείχνει ανάγλυφα πού το πάνε οι καπνέμποροι. Ποντάροντας στην αγωνία των παραγωγών να πουλήσουν πριν λήξει η προθεσμία (15 Μάη) και χάσουν τις επιδοτήσεις, υποβαθμίζουν αυθαίρετα την ποιοτική σύνθεση του προϊόντος και εκβιάζουν τους αγρότες να πουλήσουν σε τιμή πολύ κάτω από την προβλεπόμενη, ενώ είναι βεβαιωμένο πως φέτος ο καπνός είναι καλύτερος ποιοτικά. Το μόνο όπλο των αγροτών απέναντι στην εκβιαστική δράση των εμπόρων, είναι οι ενστάσεις στη βαθμολόγηση και είναι βέβαιο πως δε θα προλάβουν να εξεταστούν μέσα στις μέρες που απομένουν. Ετσι οι παραγωγοί απαιτούν από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα, ώστε να εξασφαλιστεί η παράταση της αγοραστικής περιόδου και η αντικειμενική βαθμολόγηση των καπνών. Αν τελικά οι παραγωγοί υποκύψουν στους εκβιασμούς, μόνο στο Νομό Ροδόπης, που έχει παραγωγή 8.100 τόνους καπνό, η μείωση του εισοδήματος θα πλησιάσει τα 3 δισ. δραχμές.

Οπως κατήγγειλαν οι καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης, οι τοπικοί βουλευτές, ο νομάρχης, οι εκλεγμένοι της Ενωσης και οι επικεφαλής της ομάδας παραγωγών, αντί να πιέσουν τους καπνεμπόρους να τηρήσουν τα συμβόλαια, παίζουν το ρόλο του "συνήγορου του διαβόλου", συνιστώντας στους αγρότες να πουλήσουν στις εξευτελιστικές τιμές και μετά να κάνουν ενστάσεις, που όλοι γνωρίζουν ότι δεν θα εξεταστούν, όχι μόνο γιατί δεν αρκεί ο χρόνος, αλλά και γιατί οι έμποροι δεν έχουν ορίσει εκπροσώπους στις αρμόδιες τριμελείς επιτροπές.

Ιδια είναι η κατάσταση και στα καπνοχώρια του Εβρου, μόνο που εκεί η παραγόμενη ποσότητα δεν ξεπερνά τους 370 τόνους και η καλλιέργεια καπνού περιορίζεται σε 5-6 χωριά στην περιοχή του Σουφλίου. Και εκεί οι καπνοπαραγωγοί εξέφρασαν το φόβο πως τελικά θα χάσουν την επιδότηση. Με βάση την πραγματική ποιοτική σύνθεση, οι εμπορικές τιμές στην περιοχή έπρεπε να κυμανθούν ανάμεσα στις 1.250 με 1.350 δρχ στο κιλό. Ομως όμως φαίνεται οι έμποροι έχουν κόψει "ταρίφα" στις 800 - 1.000 δρχ. στο κιλό.

Απέναντι στο τραγικό αδιέξοδο που βρίσκονται οι αγρότες οργανώνονται για να αντιδράσουν και να διεκδικήσουν το δίκιο τους. Ηδη στη Ροδόπη συγκεντρώνουν υπογραφές, προκειμένου να απαιτήσουν την παρέμβαση της κυβέρνησης και του υπουργείου, ενώ προειδοποιούν πως θα υπάρξει και συνέχεια. Στο Εβρο, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων η "ΕΝΟΤΗΤΑ" έστειλε επιστολή προς τον υπουργό Γεωργίας με την οποία ζητά την παράταση της αγοραστικής περιόδου και σημειώνει πως αν δεν παρθεί το αναγκαίο αυτό μέτρο, η κυβέρνηση θα είναι υπεύθυνη για τους εκβιασμούς και την ασυδοσία των εμπόρων σε βάρος των καπνοπαραγωγών.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ξεκαθάρισε στους αγρότες πως το Κόμμα έθεσε από νωρίς την κυβέρνηση μπροστά στις ευθύνες της. Ανέφερε πως ήδη το ΚΚΕ έχει φέρει το πρόβλημα στη Βουλή και ο αρμόδιος υφυπουργός είχε δεσμευτεί πως η απορρόφηση των καπνών θα προχωρήσει κανονικά χωρίς προβλήματα. Δυστυχώς όμως αυτό δεν έγινε. Μάλιστα ο υφ. Γεωργίας Δ. Σωτηρλής, είχε υποσχεθεί απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Κόμματος, στις 19 Μάρτη, πως αν χρειαστεί θα δοθεί παράταση.

Μπρος στην κατάσταση αυτή το ΚΚΕ ξαναέφερε χτες στη Βουλή το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καπνοπαραγωγοί της Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης, καταθέτοντας Επίκαιρη Ερώτηση για τον υπουργό Γεωργίας, στην οποία ο βουλευτής Στ. Παναγιώτου, ζητά από την κυβέρνηση να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαδήλωσαν ενάντια στην ασυδοσία των καπνεμπόρων (2006-04-21 00:00:00.0)
Συγκέντρωση αύριο στη Νομαρχία (2006-04-19 00:00:00.0)
Να προστατέψει η κυβέρνηση το εισόδημά τους (2005-05-21 00:00:00.0)
Τιμές εξαφάνισης για τσεμπέλια - μαύρα (2003-11-05 00:00:00.0)
Ξεσάλωσαν οι καπνέμποροι (1997-03-05 00:00:00.0)
Συλλαλητήρια σήμερα και στο Κιλκίς (1995-03-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ