Σάββατο 29 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΜΑΣ ΡΩΤΑΝΕ - ΑΠΑΝΤΑΜΕ

_Η κυβερνητική προπαγάνδα, αλλά και τα επιτελεία και τα αστικά ΜΜΕ που την αναπαράγουν ισχυρίζονται ότι η θέση που εκφράζεται για απεμπλοκή, για μη τήρηση των «συμβατικών υποχρεώσεων» είναι ανεύθυνη και εθνικά επικίνδυνη, αφού η Ελλάδα υποβαθμίζεται απέναντι στην Τουρκία που παίρνει ανταλλάγματα. Τι εννοούν;

Αυτή η προπαγάνδα, συσχετίζει τη σχέση της Ελλάδας με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και την πολεμική τους δράση, με τα λεγόμενα εθνικά θέματα, Αιγαίο, Κυπριακό, ελληνοτουρκικές διαφορές.

1. Το 1990-'91, στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου, η κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη, είχε ακριβώς την ίδια στάση και ταχτική με τη σημερινή κυβέρνηση. Συμμετείχε στον πόλεμο με πολεμικό πλοίο, είχαν μπει στον πόλεμο τα ΑΒΑΚΣ, λειτουργούσε για τη διεξαγωγή του πολέμου η βάση της Σούδας, κλπ. Η ΝΔ ισχυριζόταν τότε ότι αυτά επιτάσσει το εθνικό συμφέρον, λόγω Κυπριακού, ενώ η συμμετοχή θα πετύχει την αναβάθμιση της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας.

Η σημερινή κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αν δεν τηρηθούν οι «συμβατικές υποχρεώσεις» τότε κινδυνεύουν τα εθνικά θέματα, όπως το Αιγαίο και οι διεκδικήσεις της Τουρκίας, και το Κυπριακό. Ενώ με τις διευκολύνσεις που παρέχει η Ελλάδα, θα έχουμε θετικά αποτελέσματα σ' αυτά τα ζητήματα. Τα ίδια έλεγαν και για τη συμμετοχή στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και στο Αφγανιστάν.

2. Βεβαίως τώρα είναι γνωστά και αποκαλυπτικά τα αποτελέσματα, σ' αυτά τα ζητήματα, παρά τη συμμετοχή στους προηγούμενους πολέμους. Το Αιγαίο, ουσιαστικά, έχει ΝΑΤΟποιηθεί, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα σύνορα αμφισβητούνται και από τις ΗΠΑ και από την ΕΕ. Η Τουρκία έχει πετύχει να της αναγνωρίζουν και το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, (μέσω ευρωστρατού, όπου δέχτηκαν το «βέτο» της Τουρκίας για τη δράση του στο Αιγαίο, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά περιορισμένα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας), τις διεκδικήσεις της ως υπαρκτές. Να αναγνωρίζουν διαφορές στα σύνορα στο Αιγαίο και αυτές να παραπέμπονται στο δικαστήριο της Χάγης. Η Ελλάδα όχι μόνο δεν ωφελήθηκε, λοιπόν, από τη συμμετοχή της στους πολέμους, αλλά αμφισβητούνται κυριαρχικά δικαιώματα και σύνορα.

3. Στο Κυπριακό το αποτέλεσμα ήταν το αμερικανόπνευστο σχέδιο του Κόφι Ανάν, που ουσιαστικά επιβάλλει τη διχοτόμηση ή ανοίγει το δρόμο της διχοτόμησης.

4. Η λογική των ανταλλαγμάτων πάει περίπατο, γιατί στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων τα ανταλλάγματα δε δίνονται μ' αυτό τον τρόπο. Αλλωστε, οι ελληνοτουρκικές αντιπαραθέσεις που πότε οξύνονται και πότε αμβλύνονται, σχετίζονται μεν με τους ανταγωνισμούς ελληνικού και τουρκικού κεφαλαίου, αλλά σχετίζονται και με τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή. Οι ΗΠΑ δίνουν ανταλλάγματα εκεί που θεωρούν ότι υπάρχει μεγαλύτερο στρατηγικό ενδιαφέρον. Και ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, υπάρχει από τις ΗΠΑ μεγαλύτερο στρατηγικό ενδιαφέρον προς την Τουρκία.

5. Η άρχουσα τάξη δέχεται τη λογική των ανταλλαγμάτων, συμμετέχοντας στη σφαγή ενός λαού. Ο λαός δεν μπορεί να δεχτεί να θεωρούνται τα δικαιώματά του ως ανταλλάγματα και μάλιστα με συμμετοχή σ' αυτή τη σφαγή.

6.Ο λαός πρέπει να αδιαφορεί, για το αν αναβαθμίζεται η Τουρκία έναντι της Ελλάδας. Πρόκειται για αναβάθμιση της τουρκικής πλουτοκρατίας και του ρόλου της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Ο λαός δεν έχει όφελος απο την αναβάθμιση της ελληνικής πλουτοκρατίας. Αυτό θα σημαίνει ακόμη μεγαλύτερο αντιλαϊκό ρόλο στην επίθεση του ιμπεριαλισμού, μεγαλύτερη επίθεση στα συμφέροντά του. Ο λαός μας να φιλοδοξεί να βγει στο προσκήνιο, να οικοδομήσει το ΑΑΔΜέτωπο, ν' αναβαθμιστεί μέσα στο διεθνές αντιϊμπεριαλιστικό κίνημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενδοαστικές διεργασίες προς αναζήτηση εναλλακτικών για την αστική τάξη(2020-03-13 00:00:00.0)
Ξέπλυνε ΝΑΤΟ - ΕΕ και το βρώμικο ρόλο τους σε Αιγαίο και Κύπρο(2017-02-23 00:00:00.0)
Αναγνώρισε «συνοριακές διαφορές» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία(2009-09-16 00:00:00.0)
Στημένο "παιχνίδι"(1999-07-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ